Przesunięty przez: Hubeeert 07-04-2006, 13:55 |
Cos piszczy |
Autor |
Wiadomość |
hermegiliusz [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2005, 13:18 Cos piszczy
|
|
|
Witajcie, mam problem nastepujacy. W mojej Carismie przy skrecie kol na max i delikatnym dodaniu gazu, cos cholernie piszczy. Jeden "fachowiec"powiedzial, ze to pasek wieloklinowy, drugi, ze przeguby, a trzeci, ze cos ze wspomaganiem, ale ciezko wyczu i trzeba samochod zostawic. Takze juz sam nie wiem ktoremu wierzyc. Zaobserwowalem, ze faktycznie wspomaganie kierownicy jakby gorzej chodzilo. Czy wiecie co to moze byc? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdarwiam |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-06-2005, 13:59
|
|
|
Fachowiec nr 1 i nr 3 maja rację IMO - za luźny pasek napędzający pompe wspomagania to najprostsza i najbardziej prawdopodobna przyczyna. Nowością dla mnie jest natomiast fakt że trzeba samochód zostawić w warsztacie... No chyba że masz padniętą pompę wspomagania ale to dawałoby pisk przez cały czas. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2005, 15:45
|
|
|
Ja bym samochodu nie zostawiał, bo moga wymienić Ci pompę wspomagania bez próby napięcia paska. |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 24-06-2005, 00:00
|
|
|
Mam identyczny objaw w swojej Carismie. Ale przy maksymalnym skrecie kol wspomaganie zawsze wydaje glosniejsze dzwieki - jednak to piszczenie u mnie tez mnie zastanawia.
Rozwiazanie tymczasowe jest proste ... nie trzymaj kierownicy skreconej az do blokady poniewaz wystarczy ja lekko odbic od maks. skretu i piszczenie ustaje a kola sa nadal maks. skrecone.
Jesli po naciagnieciu paska piszczenie u Ciebie ustanie to daj znac ... bede kmbinowal u siebie. |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2005, 10:13
|
|
|
Z tego co wiem, to przy trzymaniu kierownicy "do oporu" wspomaganie chce kręcić kołami dalej, ale już oczywiście nie może. Ciśnienie w układzie rosnie ponad normę i otwiera się zawór upustowy, co słychać w postaci brzęczenia. Inna wersja o której słyszałem mówi że to nie zawór, a sygnalizacja niebezpiecznej dla układu wspomagania sytuacji. |
|
|
|
 |
Kofi
moderator mitsumaniak Michał

Auto: Galant EA3W
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 1242 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-06-2005, 13:55
|
|
|
w 90% samochodow (z moich obserwacji) ze wspomaganiem skrecenie kierownicy na maxa powoduje lekkie popiskiwanie paska. Od malego mnie uczyli a i pare lat temu na kursie prawa jazdy przypominali, ze nie powinno sie skrecac kierownica do oporu tylko kilka stopni przed koncem.
U mnie tez piszczy jak skrece na maxa. |
_________________ "Mądrze jest skierować swój gniew na problem - nie na ludzi, skupić swoją energię na rozwiązaniach, nie wymówkach."
- William Arthur Ward
 |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-06-2005, 22:48
|
|
|
U mnie pasek piszczał tylko po wjechaniu w kałużę przy skręconych (nawet lekko) kołach. A przy oryginalnym pasku wymagane jeszcze było włączenie klimy. Nigdy mi nie piszczało na sucho - to może być oznaka zbyt słabego napięcia paska. |
|
|
|
 |
hermegiliusz [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2005, 19:51
|
|
|
arekp napisał/a: | Mam identyczny objaw w swojej Carismie. Ale przy maksymalnym skrecie kol wspomaganie zawsze wydaje glosniejsze dzwieki - jednak to piszczenie u mnie tez mnie zastanawia.
Rozwiazanie tymczasowe jest proste ... nie trzymaj kierownicy skreconej az do blokady poniewaz wystarczy ja lekko odbic od maks. skretu i piszczenie ustaje a kola sa nadal maks. skrecone.
Jesli po naciagnieciu paska piszczenie u Ciebie ustanie to daj znac ... bede kmbinowal u siebie. |
Pasek zostal naciagniety i wszytsko jest ok. Dzieki za dobre rady |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 28-06-2005, 08:17
|
|
|
LUDZIE!!!!! Pasek nie ma prawa popiskiwac!!!!
Jezeli popiskuje na max skreconych kolach i jest dobrze naciagniety to znaczy, ze nadeszla pora wymiany. Paski wielorowkowe sie ZUZYWAJA a ich wymiane przeprowadza sie ZANIM strzela......
Nie polecam rowniez napinania popiskujacego paska ponad norme - konczy sie to szybkim zgonem pompy wody - nietania impreza, a jak nie przyuwazysz, ze pompa sie skonczyla, to dochodzi do przegrzania silnika i w zasadzie mozna remontowac lub wymieniac....... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-06-2005, 21:51
|
|
|
Bartek - hehe no widze drugiego Extremistę więc po kolei pasek piszczy gdy:
1. jest za luźny
2. jest stary
remedium na punkt 1 jest prawidłowe naciagnięcie
na punkt 2 - wymiana
Remedium na punkt 2 stosuje sie (IMO) co 2 lata albo razem z wymianą rozrządu.
Konsekwencje zerwania paska lub za mocnego jego naciagnięcia obrazowo opisał Bartek. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 30-03-2006, 18:41
|
|
|
Witam
Co by nie zakladac nowego wątku na temat wspomagania, zapytam w tym. Mianowicie polecacie jakis konkretnie plyn do ukladu wspomagania. Wedlug wszystkich znakow na niebie i na silniku mam go troszke zbyt malo i musze cos tam dolac. Tylko teraz pytanie co (i ewentualnie ile to to kosztuje ).
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-03-2006, 18:53
|
|
|
Dexron II lub III. |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 01-04-2006, 17:59
|
|
|
Witam. Olej kupiony, za Elf'a zaplacilem 23 PLN. Niestety trzeba bylo kupic caly litr a jak sie okazalo mi potrzeba bylo gora 0,07 litra.. :/ Ale przed nalaniem ten bagnecik byl suchy a teraz prawie max, takze strasznie nieduza roznica poziomow.
A za serwis klimatyzacji (odgrzybianie, wymiana czynnika, bez wymiany filtru, bo u mnie nie bylo) zaplacilem 200 PLN, wydaje mi sie ze standardowa cena. W norauto kiedys sie pytalem to cos okolo 250 mi powiedzieli.
Teraz w poniedzialek atakuje tulejki i katalizator moze jeszcze olej w skrzyni biegow wymienie w tygodniu i na razie koniec. Przed wyjazdem wakacyjnym jeszcze zapewne kompletny rozrzad wymienie u klubowego mechanika A wlasnie, bo tak szukam i nie moge znalezc, czy ta osoba co sprzedaje czesci i jest polecana na forum to ta sama osoba nazywana "mechanik klubowy" który sie miesci za Grójcem? (jadac z Wawy)
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
|