Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: karolgt
11-10-2007, 22:01
Poblem ze skrzynią
Autor Wiadomość
rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 22:13   Poblem ze skrzynią

Ostatni jakoś ciężko zaczął mi wchodzić wsteczny i nie wiem co może być tego powodem. Podejrzewam synchronizacje ale nie wiem może ktoś miał coś takiego? A i czasem nie moge wsadzić 1. :(

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 23-05-2006, 22:18   

Nic nie jest wieczne a zwłaszcza biegi 1 i wsteczny. Lata robią swoje i tyle. Albo zmienić synchronizatory albo skrzynke kupić, albo jezdzić :roll:

No chyba że tak samo się dzije na inncych biegach to może być coś innego.

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 22:31   

U mnie też coś podobnego się dzieje, ale trzeba delikatnie a jak bieg nie chce wskoczyć to puścić sprzęgło, wcisnąć jeszcze raz i powinno być ok. Póki nie jest to bardzo częsty problem to idzie z tym żyć. Jeśli natomiast za każdym razem sie tak dzieje to trzeba odwiedzić mechanika.

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 22:44   

u mnie na początku też tak było, nie wchodził tylko wsteczny, tżeba było go wyjąć i jeszcze raz sprzęgło ale po 50 tys. zaczyna się z 1 nie jest to zawsze ale nie podoba mi się.

bartek_nkm
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 22:52   

Sam pewnie nie dasz sobie z tym rady. Polecam wizytę u mechanika i przedstawienie mu problemu.

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 23:05   

moje hobby to elektronika i samochdy, rozkładam silniki na drobno i składam ale skrzyni nie lubie i nie robiłem, jedną w takim colcie rozbierałem ale tam nie było co naprawiac niby nie taka skomplikowana. Jak sam nie dam rady to serwis. Swoją drogą polecam serwis mitsubishi toruń, taniej niż u okolicznych mechaników i doswiadczenie.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2006, 23:11   

rami1000 napisał/a:
Ostatni jakoś ciężko zaczął mi wchodzić wsteczny i nie wiem co może być tego powodem. Podejrzewam synchronizacje

Od kiedy w C51A wsteczny bieg miał synchronizator :?: :shock:
rami1000 napisał/a:
A i czasem nie moge wsadzić 1.

Może linki się poluzowały i wymagają regulacji :?: Może olej nie ten, może sprzęgło nie wysprzęgla do końca?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2006, 23:25   

C50, wsteczny nie ale 1 chyba tak

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 23-05-2006, 23:34   

Jedynka jest na 100% synchronizowana. Ale problemy z jej załączaniem wynikają najczęściej z nie do końca wciśniętego sprzęgła lub pokrewnych.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 23-05-2006, 23:47   

Też mam czasem problem z 1ką. Wkurzające najbardziej jak się zapali zielone, a skubana wejśc nie chce. Wsteczny czasem też. Pomaga puszczenie sprzęgła i jeszcze raz...

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2006, 06:30   

teoretycznie tak u mnie nie pmaga

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 24-05-2006, 07:12   

Problem z jedynką... najczęściej (jak pisze Hubert) problemy ze sprzęgłem... na drugim miejscu postawiłbym synchronizację, doraźny sposób an ciężko wchodzącą jedynką to:... przed włączeniem jedynki na ułamek sekundy włączyć dwójkę i spowrotem na jedynkę...w 100% przypadków pomaga...
Co do wstecznego, zawsze były i będą problemy w każdym autku - takie problemy to żadne problemy... poprostu tam nie ma synchronizatora...

A tak na boku...zawsze powtarzam że skrzynie w miśkach to delikatna sprawa... trzeba pamiętać że olej sie wymienia i że przy jakich kowiek szumach czy też innych efektach dźwiękowych trzeba natychmiast reagować... bo jak cos to lecą gniazda łożysk i wtedy to juz nic nie da wymiana łożysk.... a do tego dochodzi synchronizacja - równiez można zaliczyć do delikatnej...

Pozdrawiam

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

rami1000
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2006, 08:43   

dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam 2 synchro, zwale skrzynie i wszystko będe wiedział na 100%. :wink: A pytam bo kumpel ma takiego samego ale on jeździ do końca, jak napisałeś poszła obudowa przy łożyskach, a z trybów nie było co zbierać, ale synchro mu zostało i jak patrzyłem w stanie idealnym, co mnie dziwło u niego wsteczny działał idealnie, do czasu żecz jasna :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-05-2006, 09:32   

Na 100% wsteczny jest tu niesynchronizowany.
Przy problemach z 1, to:
- synchronizator
- cięgna
- zły/zużyty olej
- łożyska.

Ja też raz na 1000 (może rzadziej) mam problem z 1 - pomaga metoda Romela - na 2-kę i potem na 1-kę.

Kokos 
Forumowicz

Auto: CAO 1993 1.3
Wysłany: 28-05-2006, 20:05   

witam
ostatnio 137tys przebiegu tez zauważyłem ,że jedynka cieżko mi wchodzi a do tego wsteczny coraz cześciej wchodzi z glośnym zgrzytem mimo, że pedał sprzęgła do końca i mocno wciśnięty. Samo sprzegło ok ciągnie
chyba czas na mechanika tylko od czego zaczynać rozmowę, żeby koleś nie wciskał kitu pozdrro 8)

Odpowiedz do tematu