Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
brak sterowania szybami w drzwiach kierowcy
Autor Wiadomość
qufeel
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2009, 16:04   brak sterowania szybami w drzwiach kierowcy

Jak w temacie. Jakie mogą być powody, prąd jest, a nie działa? I przestało świecić światełko w drzwiach, lusterko śmiga ok i głośnik też.

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-01-2009, 17:35   

Rozuemiem, że szyby działają gdzy sterujemy przełącznikami w poszczególnych drzwiach? Tylko przy kierowcy nie można sterować wszystkimi szybami?

dominikg 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
Wysłany: 31-01-2009, 20:47   

Najczęściej przyczyna takiej usterki jest prozaiczna. Niedomknięta szyba podczas mycia/deszczu wcieka woda do pstryczków, operuje na stykach i po czasie przestaje działać. Ostatnio naprawiałem taki przypadek w Subaru Imprezie'99 kombi. Wymontować zespół przełączników dokonać obdukcji czy nie ma zacieków, obejrzeć kostki przyłaczeniowe pod kątem sniedzi, ew. rozebrać przełączniki i sprawdzić w jakim stanie są styki od szyb.

qufeel
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2009, 21:30   

Owczar napisał/a:
Rozuemiem, że szyby działają gdzy sterujemy przełącznikami w poszczególnych drzwiach? Tylko przy kierowcy nie można sterować wszystkimi szybami?

Dokładnie tak jest. W każdych innych drzwiach otwieranie działa, nie działa tylko konsola w drzwiach kierowcy.

Adamkus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 /supra 3.0 turbo
  Wysłany: 05-03-2009, 14:35   

Pojawił się nagle i nie chce zniknąć problem ze sterowaniem szybami i to nie tylko z konsoli po stronie kierowcy ale wszystkich sterownikow. Co to moze byc ? Bylem w Auto TW na Puławskiej i Panowie sprawdzali bezpieczniki i niby wszystko ok. Tak jakby blokada otwierania się załaczyła. Help

Koyocik 
Mitsumaniak
Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Wysłany: 06-03-2009, 08:21   

Takjak dominikG pisał - rozebrać centralkę, przeczyścić - koniecznie. W colcie jak go kupiłem w ogóle nie działała funkcja auto (druga pozycja przełącznika, szyba sama zjeżdża do końca) oraz nie zawsze działało sterowanie szybą pasażera. Rozebrałem na części pierwsze, wyczyściłem - na płytkę PCB najlepsza woda destylowana i wacik, przesmarowałem elementy ruchome, wymieniłem sobie diodę od podświetlenia na mocną czerwoną poskładałem i wszystko działa - już prawie rok.

Adamkus - może faktycznie zwarcie na blokadzie, albo przekaźnik poszedł. Jak szlag trafi centralkę po stronie kierowcy, to żadna szyba nie będzie działać - przez nią idzie sterowanie.

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 06-03-2009, 08:39   

fajni mechanicy co potrafią sprawdzić tylko bezpieczniki, powiedz jeszcze że wykasowali Cię za tą usługę.

Adamkus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 /supra 3.0 turbo
Wysłany: 06-03-2009, 09:15   

Staje w obronie mechaników, wymienialem olej a szyby były przy okazji i bylem przekonany, że to bezpiecznik a na rozbieranie drzwi już nie było czasu.
dzięki i pozdrawiam

usin11 
Nowy Forumowicz

Auto: galant
Wysłany: 12-05-2011, 10:23   

witam.właśnie problem szyb pojawił się w moim galu.97' brak reakcji szyb na panel kierowcy inne włączniki sterują szyby.dodam ze nie działa dioda oraz nie można zablokować przyciskiem szyb przed otwieraniem.czy ktoś uporał się z problemem?pozdrawam

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 12-05-2011, 14:59   

Jakas zaraza, czy co? Mialem ci sprawdzic ktore styki, a tu okazuje sie, ze tez nie mam sterowania szyb z glownego panelu :oops:
Na pierwszy oglad modul, wtyczka i styki wygladaja ok :doubt:

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

bieniak 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Wysłany: 12-05-2011, 19:11   

Stawiam na połączenie między drzwiami kierowcy a resztą samochodu
Przetarta masa albo coś w ten deseńwyciągnij gume i obbadaj połączenie

usin11 
Nowy Forumowicz

Auto: galant
Wysłany: 12-05-2011, 22:07   

po paru godzinach walki problem rozwiązany po podaniu masy na czarny przewód przy sterowniku drzwi wszystko wróciło do normy.okazało się ze popękały przewody w przelotce drzwi kierowcy i od cały ambaras.pozdrawaim.

bieniak 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Wysłany: 12-05-2011, 23:32   

czyli moja diagnoza była trafna:)

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 13-05-2011, 09:12   

Ja sprawdzę za kilka dni, bo na razie nie mam czasu rozbierać drzwi, a skoro działa indywidualne sterowanie (dlatego tego nie zauważyłem wcześniej), to pośpiechu nie ma.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

bravo78.78 
Mitsumaniak

Auto: Galant Sw 2,0 16V-1997
Wysłany: 09-03-2012, 12:12   

Odgrzeje kotleta..,mianowicie tak "samo z siebie"przestalo dzialac sterowanie szybami x4,to samo z lusterkami,(ale podgrzewanie dziala.)ma ktos z Was jakis pomysl ,o co kaman?problem w tym ,ze musze zwolnic garaz ,a szyby pootwierane :?

Ps. bezpieczniki sprawdzone

[ Dodano: 10-03-2012, 07:56 ]
To moze ktos wie na ktore piny (kostka kierowcy)podawane jest i kiedy ,napiecie?,
Wiem,ze jest SM i schematy ,ale mam uwalony komp i kozystam z telefonu i nie sciagne schematow bo i tak nic nie dojżę :(

[ Dodano: 16-04-2012, 07:35 ]
w zwiazku z brakiem odp na poprzednie pytanie ,moze orientujecie sie czy te kilkanascie sekund po wylaczeniu zaplonu ktore umozliwiaja zamkniecie(jest odcinana masa przekaznika szyb)to sprawka ecu szyb?to samo tyczy sie podswietlenia stacyjki i lamp w suficie.

Odpowiedz do tematu