Wszystko siada |
Autor |
Wiadomość |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-05-2006, 15:00
|
|
|
shovel napisał/a: | dość ciężko zamontować wentyl na pasku w silniku umieszczonym poprzecznie |
Sam sobie odpowiedziałeś. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-05-2006, 15:36
|
|
|
ja myślę, że problemy często wynikają z dłubania poprzednich właścicieli i/lub gazowników
moje auto jest w miarę oryginalne i przez 15 lat (prócz przednich żarówek co 2 lata) nie miałem większych problemów z elektryką, a były to:
- spalone 2 żaróweczki przełączników
- 3x spalona żarówka oświetlenia wnętrza ( w tym 2 nieoryginalne)
- spalona żarówka cofania
- spalona żarówka tylnych postojowych
- 3x spalona żarówka przednich postojowych (3x nieoryginalna)
- spalone 2 bezpieczniki 10A - po zwarciu przeze mnie masy przy radiu
- 1 raz czyszczony styk od włącznika przeciwmgłowych tylnych
poza tym żadnych innych tego typu problemów - a wymienione, to właściwie norma (prócz pmgł.), bo przecież żarówki się zużywają |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25-05-2006, 20:44
|
|
|
Ja z elektryką w aucie też nie mam większych problemów - kilka żarówek, szczotki alternatora i rozrusznika.
Za to doprowadza mnie do szału wtyczka MPS - ma gdzieś niekontakt lub ułamany kabel - poruszanie ją naprawia mi obroty. Zastanawiam się teraz jak ją ominąć, czym zastąpić, żeby to jakoś wyglądało. Uprzedzam komentarze - żadne wiązki w moim samochodzie nie zostały przecięte przez gazowników. |
|
|
|
 |
Maciek
Mitsumaniak MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Pomógł: 10 razy Dołączył: 23 Paź 2005 Posty: 3205 Skąd: Szczecin
|
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-05-2006, 08:17
|
|
|
Może coś nie styka przy pracy na gazie, może jakiś przekaźnik wyłączający obwód benzynowy przy pracy na gazie pobiera duuuużo więcej prądu (złe styki) niż powinien, może jakieś zwarcie - trudno tak gdybać.
Pomierzyłeś, co Josie wcześniej napisał? - czyli różnicę napięcia między klemami a cyckami aku, napięcie ładowania przy zmiennych obrotach, prąd pobierany przez wentylator (ale tu porządny miernik potrzebny), napięcie na aku po nocy itp.? |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 26-05-2006, 13:27
|
|
|
Maciek napisał/a: | A z czego wynikać moze ze na gazie jest to b. widoczne a na benzynce prawie nie odczuwalne. |
Ze złego wyregulowania instalacji gazowej...
Co do CE na gazie to są 2 możliwości:
-źle dobrany emulator wtrysków (rezystory 100 Ohm zamiast 50 Ohm)
-brak bądź źle wyregulowany emulator sondy lambda. |
|
|
|
 |
Maciek

|
Wysłany: 26-05-2006, 21:13
|
|
|
Krzyzak, 'u dopiero jutro tzn w sobotke moge sobie na to pozwolić bo do domu przyjade ok 16-18 porwałem miernik i sprawdze te parametry o których pisał josie, . Koleś nie miał za bardzo dla mnie czasu rano kiedy wyrywałem mu jakis miernik z torby zobaczył tylko że nie zabrałem zbyt dobrego. Powiedział że moge mu oddać za tydzień dwa sie znaczy jak znajde instr obsługi do niego i bede wiedział jak to ustrojstwo podłączyć.
Krzyzak napisał/a: | różnicę napięcia między klemami a cyckami aku | sie znaczy że styk może być niezbyt dobry różnice na odczytach?
Natomiast napięcie ładowania przy zmiannych obrotach JAK
Jestem całkowitym dyletantem w tej dziedzinie
Napięcie na aku po nocy to chyba dam rade
josie napisał/a: | Ze złego wyregulowania instalacji gazowej... |
no pewnie tak bo była dopiero 50000000000razy robiona ta regulacja w 100000000 różnych zakładach za kase za którą jeździłbym na benzynie do końca moich i Miśka dni z czego nie jestem zadowolony
PS I TAK MISIEK JEST NAJLEPSZY NA ŚWIECIE
josie napisał/a: | źle dobrany emulator wtrysków (rezystory 100 Ohm zamiast 50 Ohm) |
znając życie nie da sie tego tanio naprawić a moje szczęście to nie wtym modelu
josie napisał/a: | brak bądź źle wyregulowany emulator sondy lambda |
jeśli chodzi o takie pudełko z napisem EMU coś tam to jest a że pewno jest źle wyregulowany to na 100% jak i cała moja inst LPG |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 28-05-2006, 20:49
|
|
|
Maciek napisał/a: | Natomiast napięcie ładowania przy zmiannych obrotach JAK |
miernik podłączasz do aku i naciskasz/puszczasz gaz - ciągle patrząc na napięcie - nie powinno się wachać (znaczy może kilka/naście mV) |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 28-05-2006, 22:30
|
|
|
Co do spadku obrotów przy włączeniu wentylatora mam fajną teroryję:
Czy masz kompletny i szczelny dolot??? Gaz jest baaaaardzo czuły na dodatkowe powietrze i wystarczy, że pojawi się go minimalnie większa ilość niż podczas regulacji.... spadki obrotów gotowe. Sprawdź, czy masz całą puszkę nad chłodnicą, to po 1., po 2. sprawdź szczelność rury doprowadzającej powietrze zza reflektora do puszki filtra, po 3. szczelność samej puszki filtra.
Dam Ci mały przykład z Gala żony - wystarczy dmuchnąć w rure dolotową powietrzem z kompresora, żeby go zgasić na gazie, na benzynie moge dmuchać ile chcę, obroty nawet nie spadną o 50....... Jak miałem nieszczelne połączenie rury znad reflektora z puszką filtra w momwncie włącznia wentylatora obroty na moment spadały do 700 - ale mam bardzo bogato ustawioną instalację - silnik pali 15 gazu na 100 km w mieście, ale nie pali swoich elementów |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Maciek

|
Wysłany: 04-06-2006, 17:16
|
|
|
A oto wyniki:
Wszystko off ale na ciepłym silniku po normalnej jeździe na światłach 12,90
Poz ON przekręcony kluczyk w stacyjce silnik nie odpalony 12,70
po zapłonie wartość wzrasta do 14,25-14,27?
po załączeniu się wentylatora na chwile spada do 10,?? coś tam
ten spadek trwa chwileczke ok 1-2 sek tak że trudno mi dokładnie zobaczyć do ilu dokładnie spada wartość ale na pewno na początku jest 10. Tu następuje spadek obrotów no dziś w miare sucho więc do 550-600. Jutro sprawdze ile jest po nocy na aku. A i jeszcze te same wartości są i na tych cyckach od aku i na samych przewodać zaraz za klemami więc wnioskuje że jest dobre przejście albo moj miernik nie pokazuje róznic. Miernik sie nazywa VOREL by TOYA skąd ja znam ta firma aaa to ci od tych tanich ustrojstw w marketach
Bartku co do szczelności to nie wiem bo zaciski z obu końców sa dobre ale rura ta gruba od filtra do dolotu gazowego przed przepustnicą była przycięta więc moze. Ostatnio ją nawet wymienił mi gość który robił uszcz pod głowica bo twierdził że nadpęknięta była przy którejś ze stron i wspominał ze tak być nie powinno. Sama puszka czy szczelna no nie wiem jak sprawdzić? Jest tam taki zaczep który dociąga całość i wydaje sie że dociska dobrze do obudowy tą rure z deklem.
No i Krzyzak'u jak ten przekaźnik wygląda może pamiętasz? wydaje sie ze w puszce bezpieczniki sa tylko
PS Może jakieś wstępne przypuszczenia? |
_________________ Gal '00 EA5A 6A13 Avance ---ZBIR---MÓJ
Colt '98 CJ1A --------CoJOt--------SOLD
Gal '91 E32A EXE ---GALANCIOR--- SOLD
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========
 |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 04-06-2006, 19:22
|
|
|
Napięcia są ok. Przysiada na moment przy rozruchu wenylatora do 10 ale to norma.
Ja też kiedyś miałem problemy z przysiadaniem obrotów pod obciążeniem, ale nie pamiętam dokładnie jak się z tym uporałem, najprawdopodobniej przez regulację.
Wykonałbym poniższe czynności:
1) kontrola szczelności dolotu - popatrz czy wszystkie wężyki siedzą na miejscu, podczas pracy silnika poruszaj rurą od filtra powietrza i obserwuj pracę silnika - jak coś się zacznie zmieniać znaczy że nieszczelna.
2) czyszczenie przepustnicy i regulacja obrotów (na Pb oczywiście)
3) regulacja luzów zaworowych
4) sprawdzenie czystości zaworu EGR -> strona Krzyżaka |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 04-06-2006, 20:43
|
|
|
Maciek - regulację jak źle zrobisz to zrobisz jeszcze raz i tak do skutku - nie można unieruchomić tym auta, zawsze można podkręcić śrubką i będzie miał ciut za duże lub za małe. Najpierw wydrukuj sobie instrukcje regulacji Krzyżaka, potem popatrz czy wiesz gdzie wszystko jest itd, jakbyś miał wątpliwości to pytaj, i do roboty:) |
|
|
|
 |
Maciek

|
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 04-06-2006, 22:53
|
|
|
Ten dolot gazu o którym mówisz (mikser) jest właśnie mocowany na takie śrubki na imbusika. Srubek nie trzeba całych wykręcać tylko poluzować. Mikser oprócz śrubek uszczelniony jest silikonem (na obwodzie między nim a przepustnicą) - bardzo ważna jest ta szczelność i po czyszczeniu przepustnicy trzeba tą szczelinę również silikonem uszczelnić. |
|
|
|
 |
|