Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A] coś się stało z silnikiem POMOCY!
Autor Wiadomość
maroch 
Mitsumaniak
maroch

Auto: Galant 2.5 swap
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-03-2009, 13:24   [CA1A] coś się stało z silnikiem POMOCY!

witam
colt 1.3 rocznik 94 zagazowany świece wrzesien2008(ngk) kable luty2009 sentech, kopułka i palec przeczyszczone, przy nagłym otwieraniu przepustnicy zdaża mu się dobrze zadławić, do tego strzelił mi już 2 razy, jakby powietrze dmuchało w trąbę słonia, filtr 08.2008
od czego zacząć ? nie jest ważne czy benzyna czy gaz, schodzi olej i z miski i pod głowicy, 10000km - 3L

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 10-03-2009, 15:20   

masz napewno do wymiany uszczelke pod gowica i wsumie nie powinienes czekac..
sprawdz czy zaplon masz ustawiony prawidlowo... Mialem podobny objak jak przestawilem zaplon... przy gwaltownym otwarciu przepustnicy z wolnych obrotow potrafilo mi miska zdusic.
Sprawdz tez przerwe na swiecach.

Przy ubytku 3l na 10000 chyba bardziej oplaca sie zmienic uszczelke niz dolewac non stop oleju......

maroch 
Mitsumaniak
maroch

Wysłany: 10-03-2009, 15:39   

zapłon zdejmowałem aby przeczyścić kopułkę i palec, ale jest dokładnie tak samo ustawiony jak był, co do oleju to ciężka kwestia bo nie dość, że spod głowicy i spod miski to jeszcze jest pęknięcie bloku nad filtrem oleju - zespawane, no ale nie w tym rzecz, wracając, a czasem zawór nie przepuszcza ? muszę zebrać trochę informacji bo w sobotę z teściem podnosimy głowe

te strzały powodują najprawdopodobniej zsuwa się obudowa z filtra powietrza, bo zawsze po strzale obudowa jest obsunieta i filtr tez

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 10-03-2009, 19:46   

maroch napisał/a:
te strzały powodują najprawdopodobniej zsuwa się obudowa z filtra powietrza, bo zawsze po strzale obudowa jest obsunieta i filtr tez

Zsunięta obudowa to skutek a nie przyczyna strzału w/g mnie.

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 10-03-2009, 19:53   

sprawdz sobie zaplon :) ja tez robilem znacznik na aparcie przed wymiana oringu i ustawilem teoretycznie tak samo a przesunalem zaplon o 8stopni do przodu..... czyli sporo :D zamisat za5 mialem 3.
Ustawienie z lampa to 10 minutsprwdz to sobie.
Olej nie bedzie mial wplywu na strzaly gazu, w momencie gdy ci strzela w dolocie twoj filtr przyjmuje cala energie dlatego przesowa obudowe jak i filtr ..
Harpagan pokazywal mi filtr z jego samochodu po strzale- mial wypalona dziure na wylot....
Jesli chodzi o strzaly gazu prawdopodobnie instalacja wymaga regulacji. (nie znam sie na tym az tak dobrze ale mam kolejne auto w domu na gazie i strzaly sie nie zdarzaja pomimo ze to 2 generacja)

maroch 
Mitsumaniak
maroch

Wysłany: 11-03-2009, 08:30   

no spoko spróbuje, a poradźcie mi czy bawić się w uszczelnianie zaworów, pierścienie tłokowe, pod głowice gumę włożyć ?

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 11-03-2009, 09:42   

Znaczy chcesz remont silnika zrobić ? Czy tylko wspomniane elementy wymienć ?
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tą gumą pod głowicą ? :roll:

by Krzyżak

(Obecny)

maroch 
Mitsumaniak
maroch

Wysłany: 11-03-2009, 10:00   

guma - uszczelka pod glowice, no fakt z gumy nie jest, no coś trzeba zrobic

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Wysłany: 11-03-2009, 10:24   

Powinieneś najpierw przyczynę ubytku oleju wybadać - spod miski to uszczelnić miskę silikonem porządnie, spod głowicy - uszczelka pod głowicą, jak masz po dłuższym staniu samochodu po odpaleniu czarny dym z rury - uszczelniacze, jeśli cały czas leci ciemny dym albo czuć olej w wydechu - pierścienie tłokowe, ale to już raczej wymiana tłoków i szlifowanie cylindrów. Chyba, że masz jak zmierzyć owalność cylindra :)

by Krzyżak

(Obecny)

maroch 
Mitsumaniak
maroch

Wysłany: 11-03-2009, 13:56   

główny problem z olejem to, że jest jakieś spawanie nad filtrem oleju, ale jakoś mega znacząco nie ubywa, główny problem, że dmucha w rurę od filtra powietrza, jak dolałem ok 1L oleju to problem się znacznie zmniejszył bo jeździć się nie dało, chyba że to zbieg okoliczności

kamil892411 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt GLXi 1.3 1995
Wysłany: 25-03-2009, 15:45   

witam...niechcialem zakladac nowego tematu wiec moze tu napisze o co mi chodzi...

okolo tydzien temu wyjezdzajac z uliczki troche wcisnalem colcikowi i na 1 kolo 5 moze 6 tys obrotow gwaltownie spadly obroty i niewiem co sie stalo a jak puscilem gaz i znowu przycisnalem ale lzej to bylo wszystko ok... i prawdopodobnie od tamtego czasu silnik chodzil troche dziwnie tzn taki dzwiek wydawaj jak by stukanie ale to nie jest raczej dzwiek metaliczny...i dzis to samo chcialem wcisnac troche a on tak jak by sie zablokowal na chwile i znowu normalnie...czy ktos wie o co chodzi ?

tttwm 
Mitsumaniak
Niepoważny

Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Wysłany: 25-03-2009, 18:19   

ciężko powiedzieć, trochę mało szczegółów, moze sprzeglo kaput powoli robi, moze masz zle gaz wyregulowany (jesli masz instalacje lpg) jak bylem u mechanika. Ja mam podobnie z gazem, bo mam cao zagazowanego. Jak mechanik mi wyregulowal gaz, (a bylo to zaraz po zatankowaniu na full) to obroty byly tak ok. 900-800, ale samochod troche sie trzasl, gdy ubylo troche butli z gazu (tak mniej wiecej polowa) obroty spadly nieznacznie i niemalze co mocniejsze ruszenie, wystarczylo ok 4 tys obrotow to sie sam dusil czasami strzelal, wyregulowalem go sobie sam na sluch i na oko, teraz mam na jalowym biegu 1000 - 1100 obrotow (wiem ze ktos moze powiedziec ze za duzo) ale spalanie mi nie wzroslo, a i mniejsze prawdopodobienstwo ze strzeli przy ruszaniu.

Mozesz miec tez filtr powietrza zawalony, i jak mu dajesz duze obroty dostaje za malo powietrza do mieszanki i mocy braknie. Moga byc swiece skapiczniale.

Napisz wiecej co wymieniales ostatnio w samochodzi z takich rzeczy powiazanych z praca silnika bo to moze byc wszystko :) sorry za ortografie ale alt mi wysiadl :P

kamil892411 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2009, 22:41   

no ja mialem wymieniane sprzeglo ze 2 tygodnie moze 3 temu i olej w silniku...predzej mialem wymieniane chyba 2 zawory planowana glowice i nowe swiece wlozone

maroch 
Mitsumaniak
maroch

Wysłany: 26-03-2009, 08:43   

co do gazu to gdzie masz mieszalnik ? ja miałem na przepustnicy złączkę co przedłużało rurę i ona opierając się o zbiornik spryskiwaczy telepała silnikiem, zdobyłem drugą z mieszalnikiem po środku i zabezpieczeniem przed cofaniem powietrza, tylko nie wiem które będzie lepsze w sumie,

trochę odbiegam bo rzeczywiście spróbuje zbadać więcej w sobotę, chyba że znacie kogoś w łodzi kto za rozsądna cenę sprawdzi mi podstawowe rzeczy

kamil892411 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2009, 13:49   

niemam zalozonego gazu w colciku :)

Odpowiedz do tematu