ukryta awaria chlodzenia |
Autor |
Wiadomość |
petyer666
Forumowicz
Auto: mitsubihi carisma 1.6 90KM 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-04-2009, 07:41 ukryta awaria chlodzenia
|
|
|
witam wszystkich kilka dni temu pisalem ze mam problem z moja cari tzn z brakiem ogrzewania z kiepskim chlodzeniem i z obrotami ! Hmm juz wam mowie co odkrylem wczoraj -nie zagladalem do autka kilka dni z braku czasu lecz wczoraj zagladam pod maske obejzalem dokladnie wszystko i zauwazylem ze mokra plama nie zniknela ze spojlera od srodka pod chlodnica(strach)-widzialem ja wczesniej ale byla taka pogoda ze moglo byc mokro -ale teraz kiedy jest taka pogoda od kilkui dni plama rzuca sie w oczy!!!:)przyjzalem sie dokladniej temu miejscu i co sie okazuje ?ze pod wplywem korozji pekla obejma na gumowej rurze ktora laczy chlodnice z silnikiem ta rura zamocowana jest na dole do chlodnicy po prawej stronie -moim zdaniem to jest cala przyczyna tych dziwnych zachowan auta-brak ogrzewania ,dziwne obroty,smrod z pod maski-i wlasnie mam pytanie ?niech ktos mi szczegolowo opisze jak spuscic caly plyn chlodniczy!jaki plyn najlepiej zalac?i czy uklad trzeba odpowietrzyc czy sam sie opowietrzy??? |
_________________ benio |
|
|
|
 |
mephisto
Mitsumaniak Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Paź 2007 Posty: 387 Skąd: Niemcy/Police
|
Wysłany: 08-04-2009, 07:50
|
|
|
odpowietrzyc to oczywisnie ze musisz sruba powinna byc na polowie wysokosci bloku silnika i jezeli tak jak u mnie to od strony kierowcy,plynu do chlodnicy to niema wielkich wymagan jaki uznasz za stosowne taki zalej,a ile wchodzi to w instrukcji masz bo mi wchodzi 6l |
_________________ Mitsubishi Lancer X 1.8 Di-D
Mitsubishi Colt 1.3
 |
|
|
|
 |
petyer666
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2009, 07:58
|
|
|
dzieki za pomoc -oczywiscie plyn leje do chlodnicy po korek?a do zbiorniczka tylko dolewam jak bedzie niski poziom?aha jak sposcic mam plyn ?-jesli wloze rurke do zbiorniczka i starym sposobem zassam czy sposci sie stary plyn do konca czy jakis inny sposob? |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 08-04-2009, 08:19
|
|
|
petyer666 napisał/a: | dzieki za pomoc -oczywiscie plyn leje do chlodnicy po korek?a do zbiorniczka tylko dolewam jak bedzie niski poziom?aha jak sposcic mam plyn ?-jesli wloze rurke do zbiorniczka i starym sposobem zassam czy sposci sie stary plyn do konca czy jakis inny sposob? |
Tak to spuszczasz z akwarium, albo wino z dymiona.
po prostu zrzuć węża z chłodnicy ten najniżej połozony i po kłopocie.
Nie szukaj żadnych kraników, zaworów
POzdr. |
|
|
|
 |
mephisto
Mitsumaniak Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Paź 2007 Posty: 387 Skąd: Niemcy/Police
|
Wysłany: 08-04-2009, 12:57
|
|
|
dokladnie tak jak napisal jackd. tak sie pozbywasz plynu. |
_________________ Mitsubishi Lancer X 1.8 Di-D
Mitsubishi Colt 1.3
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 08-04-2009, 13:20
|
|
|
JackD, mephisto, nie prawda - tak możecie spuszczać wino, a nie płyn, którego w bloku silnika zostanie jakieś 2 l..... Na boku bloku znajdziesz śrubkę na klucz 14, którą nic nie jest przykręcone - to korek spustowy wody z bloku....
[ Dodano: 08-04-2009, 13:22 ]
a śruba do odpowietrzania jest w obudowie termostatu, lub tuż obok - ładnie okarteczkowana na żółto, żeby nie odkręcać po nagrzaniu..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
petyer666
Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2009, 13:23
|
|
|
ok -ta rura jest po stronie kierowcy na samym dole??? jesli o ta wam chodzi to pisalem juz wczesniej ze wlasnie przy niej mi sie zerwala obejma i z tej dziury poszedl plyn -ale co mam zrobic z plynem ze zbiorniczka -tam jest jeszcze plyn na poziomie minimum? a wogole to jesli z tej dziury w chlodnicy pojdzie plyn to nic nie zostanie w silniku???
[ Dodano: 08-04-2009, 13:27 ]
no wlasnie jedni pisza tak drudzy inaczej dlatego chcialem zeby ktos mi napisal kto to robil krok po kroku bo ja pierwszy raz!!! a jeszcze ksiazke mam w jezyku niemieckim ehhh
[ Dodano: 08-04-2009, 13:30 ]
jak odpowietrzac??? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 08-04-2009, 15:37
|
|
|
petyer666 napisał/a: | no wlasnie jedni pisza tak drudzy inaczej dlatego chcialem zeby ktos mi napisal kto to robil krok po kroku bo ja pierwszy raz!!! a jeszcze ksiazke mam w jezyku niemieckim ehhh
|
z powyższych postów masz czarno na białym:
1. z dużego układu zlewasz płyn przez wąż, z którego Ci cieknie
2. z małego układu ( silnik) zlewasz wginstrukcji Bartka
3. ze zbiorniczka po prostu wylewasz, jak go odkręcisz to wyjmiesz
petyer666 napisał/a: | ak odpowietrzac??? |
wpisz w wyszukiwarke na forum "odpowietrzanie" i zaznacz aby szukał w dziale carisma. znajdziesz dokładny opis ze zdjęciem, którą srubke na termostacie odkręcić, aby odpowietrzyć. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
petyer666
Forumowicz
|
Wysłany: 10-04-2009, 23:47
|
|
|
siema wszystkim dzis bylem u mechaniora i cari smiga jak nowa:) zalalem plynu do pelna i jest ok zniknely falujace obroty jesr grzanie i wszystko jest spoks dzieki wszystkim za pomoc!!! i zycze wszystkim wsolych spokojnych swiat i mokrego...:)pozdro |
|
|
|
 |
|