Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
31-01-2010, 13:36
brak podświetlenia deski
Autor Wiadomość
Adam 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 12v manual
Wysłany: 09-04-2009, 21:14   brak podświetlenia deski

witam, mam maly problem gdyz "elektronik", ktory sie podjal naprawy radia w mojej sigmie pozbawil mnie podswietlenia deski rozdzielczej oraz przyciskow klimatyzacji i zegarka.
Pod maska znalazlem przepalony bezpiecznik 15A. Wymienilem go na nowy niestety brak poprawy. Moze macie jakies pomysly?
pozdrawiam

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2009, 21:22   

hm - a masz swiatła postojowe?

bo podobno pod maską jest też jakiś 5a.. sam tak miałem :)

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2009, 21:41   

Trudno jest pozbawić zasilania te przełączniki bo są tam aż dwie kostki z zasilaniem. Więc faktycznie albo gdzieś bezpiecznik albo niezłą pajęczynę Ci tam zrobił. Rozbierz cały panel i zobacz czy nie widać jakiejś ingerencji elektryka.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 09-04-2009, 21:44   

ja tak mialem jak sobie 12v zetknolem do masy przez przypadek - dokladnie to samo

sądwa bezpieczniki 15a i 5a.

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2009, 21:45   

tak jak VirMan, pisze jest pod maską bezpiecznik dokładnie 10A sam 3 dni temu takowy spaliłem jak diody wlutowywałem w przełączniki a najprościej sprawdzić na wyłączonej stacyjce zapal światła postojowe i otwórz drzwi powinien piszczeć brzęczyk od świateł jeśli nie piszczy to na 90% spalony bezpiecznik tylko pytanie dlaczego???

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 09-04-2009, 21:54   

może 10A . kto tam wie :P wogóle chyba z pod akumulatorka wezmę bezpośrednio prądzik do przetwornicy. :) - będzie ssał koło 60A..

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2009, 22:36   

Adam prawdopodobnie brak podpiętej masy przy radiu wyjmij radio i sprawdz masy najlepiej przykręcic masę od radia do tej metalowej ramki z przodu pod drewno podobnym panelem

Adam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2009, 11:01   

Zrobione. Znalazlem wypiety kabel, ktory po polączeniu z masa z instalacji wlaczyl mi zegarek. Mase od radia podpielem zgodnie z rada batman-1 i wszystko dziala jak nalezy. Gdy laczylem mase od radia z masa z instalacji nie dzialalo mi podswietlenie.Gdy dopinalem do tego ten tajemniczy wypiety kabel od zegarka wszystko dzialalo jak nalezy lacznie z radiem jednak gdy zapalalem swiatla radio mi gaslo. Cyrk na kolkach. Ostatecznie wszystko jest ok.
Dzieki za pomoc!

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 11-04-2009, 11:06   

ja wogóle przerobiłem to nieco - masa tam jest koszmarnie zrobiona - w radiu zrobilem sobie kabel z masą poprostu , osobnie podpięty , do tego mase poprawodziąem w kilku miejscach do karoserii i pospinałem z istniejacymi kablami od masy - od razu auto stało sieżywsze , nie ma delikatnych przyciemnień od zwiększonego oporu podczas załaczania urządzeń róznych - został tylko podsufitka - tam jest panel do siedzeń i oswietlenia - coś mi power nie dochodzi zawsze - pewnie styki..

Adam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2009, 14:03   

A jednak nie wszystko jest cacy. Dzis zauwazylem ze nie dziala brzeczek od swiatel przy otwartych drzwiach (wszystkie bezpieczniki w puszce pod maska cale) i zegarek wlacza sie dopiero jak zapale swiatla a jak dobrze pamietam to powienien dzialac przy wlaczonym zaplonie..

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 11-04-2009, 16:35   

To wygląda że jest tam sajgon. A co to za specjalista? Jeśli taki co wziął kase za to podłączenie radia to niech teraz naprawia. Ja swoją droga zerkne na schemat i powiem co może być nie tak.

A jaki kolor miał ten kabel który przypiąłeś do masy?

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Adam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2009, 18:06   

Ten kabel byl chyba niebieski.
Jak nie dam rady to podjade po swietach do tego fachowca niech prostuje temat.
Wesołych Świat!

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 11-04-2009, 18:07   

Jak poczekasz jeszcze to za niedługo wrzucę schematy, chyba że chcesz sie przebijać przez nie sam to wyśle Ci na PW link do pewnej strony.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Adam 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-04-2009, 22:30   

Poczekam. Nie bardzo sie czuje w czytaniu schematow elektrycznych.

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 12-04-2009, 09:43   

gruby niebieski to nie masa! - to przepaliłeś jeszcze raz coś prawdopodobnie... Masa jest czasrna , albo czarna w srebrne kropki . ja u siebie musze eż popatrzeć , bo mi coswysiadło..
spróbuję restart kompów.

Odpowiedz do tematu