Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Sposób działania tiptronica
Autor Wiadomość
pompec 
Mitsumaniak
misiu-maniak

Auto: EA5W Avance'02 tiptronic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-04-2009, 01:14   [EAxx] Sposób działania tiptronica

chciałem się dowiedzieć czy sekwencyjna zmiana biegów w tiptronicu odbywa się poprzez impulsy elektryczne powodowane przesunięciem lewarka czy jest to mechaniczna kwestia?
Ostatnio zmieniony przez Owczar 21-04-2010, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 12-04-2009, 09:21   

jak kiedyś chciałem dobrać się do radia i pościągałem plastiki z boku, to widziałem tam mnóstwo kabli, za to nie widziałem żadnych cięgień.

Qoolarz
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2009, 11:35   

Przez styki elektryczne...

pompec 
Mitsumaniak
misiu-maniak

Wysłany: 12-04-2009, 12:39   

pytam, bo w mej głowie narodził się diabelski pomysł :twisted: nie wiem, może już ktoś kiedyś na to wpadł... chodzi o założenie do kierownicy łopatek zmieniających przełożenia... jeżeli za zmianę biegów odpowiadają impulsy elektryczne to nie powinno być trudne (nie wykluczone, że wręcz łatwe)... mam plany zakupienia Gala z tiptronikiem i taki bajerek bym sobie zafundował...

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 12-04-2009, 12:42   

0.00 mechaniki - czysta elektryka (przy wybieraku są 2 łączniki) - można je zamienić miejscami - wtedy tiptronic nie działa jak w grach komputerowych, tylko po męsku - jak sekwencja....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

cuuube
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2009, 12:58   

Cytat:
może już ktoś kiedyś na to wpadł... chodzi o założenie do kierownicy łopatek zmieniających przełożenia...
czytalem na forum o tym ale nie pamietam w jakim temacie pisal bodaj Roch_27 i PLPynton albo swinks_UK ze bez problemu podejdzie to rozwiazanie w manetke od tempomatu...
Bartek napisał/a:
2 łączniki) - można je zamienić miejscami - wtedy tiptronic nie działa jak w grach komputerowych, tylko po męsku
mozesz jasniej

pompec 
Mitsumaniak
misiu-maniak

Wysłany: 12-04-2009, 13:01   

cuuube napisał/a:
mozesz jasniej

ja sobie pozwolę wyjaśnić (bo chyba zrozumiałem :mrgreen: )... chodzi o to, że zmiana biegu na wyższy odbywa się (po zamianie styków) poprzez ruch drążkiem do siebie, a nie do przodu...

Mirek Jurek 
Forumowicz

Auto: EA2A '03 AVANCE
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-04-2009, 21:18   

pompec napisał/a:
chodzi o to, że zmiana biegu na wyższy odbywa się (po zamianie styków) poprzez ruch drążkiem do siebie, a nie do przodu...

Tutaj jest opisane co i jak...
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#394619

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 20-04-2010, 20:49   

witam szukam instrukcji obsługi do tiptronica znalazłem tylko do zwykłego automatu
chodzi mi dokładnie oto że jak włożę pierwszy bieg to czy przy zmianie na drugi muszę wciskać przycisk w gałce czy bez przycisku mogę wpinać kolejny bieg jest to mój pierwszy automat więc wole zapytać niż sam się przekonać naprawiając skrzynie

Wowik 
Mitsumaniak
Paweł

Auto: Galant 2.4 GDI
Wysłany: 20-04-2010, 22:00   

Ładujesz bez przyciskania. Przycisk tylko używam przy przełączaniu na P lub R reszta nie potrzebuje przycisku.

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 20-04-2010, 22:23   

Radkowi chyba chodziło o przełączanie biegów w trybie sekwencyjnym.

Tu możesz przełączać bez przycisku.

Pomiędzy P R N D to zależy. Ja zawsze zmieniam z przyciskiem, więc nie pamiętam kiedy można bez. Wiem, że z N na D można.

Instrukcja do pobrania na forum w dziale downloads [o tutaj]

morosophem 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5A lift 2,5v6 LPG
Wysłany: 20-04-2010, 23:14   

To inteligentna skrzynia. Na manualu zmieniasz biegi po prostu przesuwając dźwignię, nic nie wciskasz. Jedyne czego nie możesz robić to wrzucać na N i R w czasie jazdy do przodu, N i D w czasie jazdy o tyłu. Oczywiście włączanie P w czasie jazdy może zerwać blokadę skrzyni. W czasie jazdy możesz zmieniać z D na manual i z powrotem. Poza tym skrzynia nie pozwoli Ci za bardzo podbić ani zredukować biegu w czasie jazdy. Pamiętaj o całkowitym zatrzymaniu auta (nie powinno się toczyć) przy zmianie kierunku jazdy. Jeżdżąc na automacie redukujesz biegi delikatnie popuszczając i energicznie wciskając gaz, po wciśnięciu kick-down redukujesz kolejny bieg np. jedziesz na 4 około 80km/h, chcesz wyprzedzać - popuszczasz i energicznie wciskasz redukuje do 3, wciskasz kick-down i masz 2 i lecisz... do ok 130km/h, jak dojdzie do końca zakresu lub popuszcisz gaz masz 3 i po chwili 4. Skrzynia sama hamuje silnikiem. Biegi podbijasz przez delikatne popuszczenie, lub gdy przestaniesz dodawać gazu. A co do zakresu zmiany konkretnego biegu to skrzynia się uczy Twojego stylu jazdy i dostosowuje się, oczywiście w dopuszczalnych zakresach. Takie są moje odczucia po 35tyś jazdy Galem. Po zresetowaniu (odłączeniu klemy na 30 sek) skrzynia zaczyna się uczyć od nowa.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 20-04-2010, 23:49   

morosophem napisał/a:
Jeżdżąc na automacie redukujesz biegi delikatnie popuszczając i energicznie wciskając gaz
morosophem napisał/a:
chcesz wyprzedzać - popuszczasz i energicznie wciskasz
Po co popuszczać gaz? Ja nigdy tego nie robię, daję gazu i obroty lecą w górę, po czym zaczyna ciągnąć do przodu jak dziki :)
morosophem napisał/a:
Po zresetowaniu (odłączeniu klemy na 30 sek) skrzynia zaczyna się uczyć od nowa.
U mnie trwało to ok. 1000 km. Zdarzało się, że skrzynia nie mogła się zdecydować czy już zmienić bieg czy jeszcze nie, skoki obrotow gora+dol i wiadomo odczuwalne szarpniecia, poza tym biegi zmieniala zbyt agresywnie. Teraz dziala perfekcyjnie, a juz zaczynalem sie martwic.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 20-04-2010, 23:54   

radek79 napisał/a:
chodzi mi dokładnie oto że jak włożę pierwszy bieg to czy przy zmianie na drugi muszę wciskać przycisk w gałce czy bez przycisku mogę wpinać kolejny bieg jest to mój pierwszy automat więc wole zapytać niż sam się przekonać naprawiając skrzynie
wciskasz hamulec i dajesz na D, puszczasz hamulec - samochód jedzie , naciskasz hamulec - samochód zwalnia lub staje. dojedziesz do celu, wciskasz hamulec, zatrzymujesz się , robisz na N lub P

mar111cin 
Forumowicz

Auto: galant 2.5 V6 '03
Wysłany: 21-04-2010, 00:01   

przejechałem galantem 40tys km, kilka razy miałem odłączany akumulator, jakoś nie zauważyłem żeby sprawiało to mu jakąś różnice, nie zauważyłem żeby moja skrzynia się czegoś uczyła.

Odpowiedz do tematu