Niebezpiecznie wysoka temperatura wody |
Autor |
Wiadomość |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2006, 22:11 Niebezpiecznie wysoka temperatura wody
|
|
|
Witam, mam problem a galancie E33A niebezpiecznie skacze mi temperatura wody co budzi mój niepokój w ten sposób rozwaliłem poprzednią głowicę. Przyczyn szukałem w termostacie wymontowałem go zupełnie po to by sprawdzić czy to jest powód. Niestety okazało się że temperatura w dalszym ciągu się podnosi do niebezpiecznej wartości. Zastanawiam się czy powodem w tym wypadku nie jest chłodnica która nie ukrywam jest już leciwa, sam nie wiem co o tym myślć. Podczas jazdy mam duszę na ramieniu, prosze o jakieś sugestie i pomoc. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 21-06-2006, 22:55
|
|
|
A wentylator się włącza? Jak nie to czujnik temp w chłodnicy najprawdopodobniej.
No i może zakamieniona chłodnica...
Żeby nie przegrzać silnika można ratować się włączając grzanie kabiny na max. Nie jest to co prawda komfortowe w tej porze roku ale chłodzi silnik |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 21-06-2006, 23:05
|
|
|
proponuję wymienić rdzeń w chłodnicy (na giełdzie powinni nie wziąć za to więcej niż 100-120 zł, minus taki że się parę dni czeka), no i sprawdzić czy wentylator się załącza.
w starej chłodnicy w GTi miałem chyba z kilo kamienia, i miałem efekt "grzania się" samochodu przy dużych prędkościach (powyżej 170-180 km/h)
edit;
możesz jeszcze założyć termostat puszczający otwierający się możliwie nisko... 82 stopnie, mniej jeśli uda Ci się dorwać. |
|
|
|
 |
kapsel [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2006, 00:07
|
|
|
Wiatrak się załącza z tym nie ma problemu więc czujnik temperatury jest ok. z tego wniosek chłodnica jest zawalona więc jutro spróbuję z tym zawalczyć ponoć są jakieś preparaty które powodują że kamień i syf można usunąć z chłodnicy, oczywiście po wyjęciu jej z samochodu. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, wniosek z tego że termostat jest w porządku teraz muszę założyć go z powrotem. Natomist myślę o wymianie chłodnicy niestety nie stać mnie na to w tej chwili a szkoda, pora roku taka że chłodzenie powinno być w porządku. Termostat miałem założony na 82 stopnie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-06-2006, 00:15
|
|
|
Chłodnica nowa do twojego samochodu to w zależności od miejsca gdzie kupisz 350-480zł. Odkamieniacze są fajne tyle że taka mysl mnie nachodzi natrętna...
Jeżeli Twoja chłodnica była kiedyś dziurawa i jakiś "ktoś" nalał do niej tzw uszczelniacza....
Brrrr..... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 646 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24378 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-06-2006, 08:09
|
|
|
kapsel napisał/a: | ponoć są jakieś preparaty które powodują że kamień i syf można usunąć z chłodnicy |
nawet o tym nie mysl, po:
1. mi sie nie udalo syfu wyplukac
2. znane sa przypadki, ze jednak cos odpadlo (kamien) i zatkalo kanal wodny - skutek: glowica znow sciagana
jak masz wykruszony radiator pomiedzy kanalikami wodnymi chłodnicy, to nie ma bata - trzeba ja zmienic
jak przy goracym silniku chlodnica jest zimna, albo goraca tylko miejscami, to jest zakamieniona - trzeba ja zmienic
przerabialem to i zaluje, ze probowalem cudow zamiast wymienic chlodnice - przegrzalem 2x silnik i potem pozostalo go juz tylko wymienic, bo zarl litr oleju na 3000 km |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2009, 01:04
|
|
|
a w jakiej temp. silnik sie przegzeje??? i jesli czujniki wszystkie sa ok wentylator działa i wskaznik nie wejdzie w czerwone pole to silnik nie przegrzeje sie? |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2009, 17:47
|
|
|
...mi chodzi bardziej o samo przegrzanie kiedy i w jakich warunkach dojdzie do przegrzania silnika?? w jakiej temp. jak dlogo musial by pracowac w zawysokiej temperaturze zeby sie przegrzac interesuje mnie zagadnienie przegrzania silnika jak silnik zachowuje sie po przegrzaniu?? kiedy zostana naprawione usterki ?? |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-04-2009, 18:35
|
|
|
to cięzko powiedzieć w jakiej temp, to zalezy tyż od wieku samochodu , jak wytrzymała jest głowica itd, od termostatu, samochód mozesz przegrzac np gdy masz zbyt mało płynu chłodzącego, mozesz przegrzać gdy chłodnica jest niedrożna, gdy termostat niewydajnya , pompa wody niewydajna, efektem tego jest wyparowanie płynu chłodzącego , uszkodzenie uszczelki pod głowicą i samej głowicy, gdy samochód sie przegrzewa najczęsciej traci moc, uszkadza sie uszczelka pod głowicą i płyn ucieka do oleju, po naprawie tego najczęsciej silnik bierze juz olej, porą najbardziej podatna na przegrzanie silnika jest lato i najczęsciej w ruchu miejskim |
_________________ MÓJ GALANt
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48554
http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287
 |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-04-2009, 18:49
|
|
|
a może najpierw korek? Wydaję mi się, że u Marezkyego było podobnie z grzaniem.. ? Jeśli nie mam racji, proszę poprawcie mnie |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Maretzky85
Mitsumaniak Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Pomógł: 67 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 2937 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 12-04-2009, 20:04
|
|
|
A węży od chłodnicy czasem nie masz mocno napuchniętych ?? Nie znika Ci płyn chłodzący i nie kopci na biało z wydechu ? |
_________________ Zawsze mogę się mylić
"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak
-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)
-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem
 |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-04-2009, 22:52
|
|
|
Korek to chyba najtańsza z rzeczy, które warto sprawdzić przed kupnem np chłodnicy za grube pieniądze.. 15 czy 20 zł nie majątek, a może rozwiązać sprawę |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
kamils [Usunięty]
|
Wysłany: 12-04-2009, 23:45
|
|
|
a zadaniem tego korka jest wypuszczenie płynu do zbiornika wyrownawczego pod wpływem cisnienia czy termicznie? tylko zastanawialo mnie jak ten płyn napelnia chlodnice zpowrotem ze zbiorniczka |
|
|
|
 |
|