[CJ1A 1.3] BUCZACE, HUCZACE OPONY ??? |
Autor |
Wiadomość |
0jej
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJ0
|
Wysłany: 18-04-2009, 11:57 [CJ1A 1.3] BUCZACE, HUCZACE OPONY ???
|
|
|
Witam,
wczoraj ogladalem tego colta :
http://moto.allegro.pl/it...ima_sprint.html
Ogolnie mial male przygody typu otarcia z przodu i z tylu, moim zdaniem nic powazniejszego,
jednak z gory mowie ze wiedza ma niewielka. Przy probnej jezdzie dalo sie uslyszec buczenie, huczenie z przodu... wystepowalo ono rowniez przy malej predkosci, dosc mocno slyszalne, zaguszajace odglos silnika. Wlasciciel twierdzi ze to opony ( obie rowne )...
Pytanie moje, to czy moze miec racje ? Czy moze to lozyska? lub jeszcze cos innego ?
Jest jeszcze maly szczegolik, mianowicie lustereczko to w srodku przy siedzeniu pasazera
(to dla kobiet do malowania ) jest totalnie pobite w takie male kawaleczki ??? zastanawiam sie co musialo sie stac zeby takie lusterko, tak obudowane w taki sposob sie pobilo ???
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam |
|
|
|
 |
DjKwaku [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2009, 12:24
|
|
|
wypowiem sie tylko na temat opon
ja tez mam u siebie opony 195/50/15 autko obnizone i na twardym zawieszeniu ... powiem Ci opony naprawde glosna pracuja (jak zalozylem na test opony 165 szerokosci to nic ich nie slyszalem )
ostatnio znowu kolega kupil honde .... wymienilismy piaste z lozyskiem ( wszystko mowilo ze lozysko wo wymiany ) bo bardzo dziwne buczenie bylo w kole .... i co ? nic to nie dalo okazalo sie ze opona jakas lipna i wydawala dziwne dzwieki przy 60 km i wiecej
tak wiec moze to byc wina opon .... a moze zbieznosc jeszcze do tego ?
a co do lusterka .... [edit] zdenerwowana kobieta na swoj wyglad
Ps. jezeli chcesz sprawdzic lozyska to podnies autko i wytrzepaj kolo czy ma luzy i czy jak pokrecisz to slychac jakies szumy i jak by hmmm stuki |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 22-04-2009, 09:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2009, 13:21
|
|
|
łożyska sprawdzisz na 2 sposoby:
podczas jazdy, skręcając w lewo, w prawo, i jadąc na wprost odgłosy nie powinny się zmieniać, jak odgłosy się zmieniają, raz huczy raz nie podejrzenie pada na łożyska
druga sprawa to na lewarek i koło do góry,
złapać opone obiema rękami i sprawdzic czy nie ma luzu w różnych płaszczyznach,
góra/dół i na boki |
|
|
|
 |
vtec
Forumowicz Motoamator

Auto: Colt CJ1A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 83 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-04-2009, 13:49
|
|
|
jesli jest na oponach letnich - to beda to raczej lozyska. Jesli przednie to nie dykwalifikowalbym auta ....jesli tylne to trzeba miec swiadomosc ze ksozta mocno wtedy rosna. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-04-2009, 19:38
|
|
|
0jej napisał/a: | http://moto.allegro.pl/it...ima_sprint.html | Ooo stoi 20 km ode mnie.
Co do buczenia: właściciel sam napisał, że opony są kierunkowe, a ich typową przypadłością (szczególnie tych z niższej półki) jest buczenie. Mam to samo w Maździe. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2009, 20:23
|
|
|
vtec napisał/a: | jesli tylne to trzeba miec swiadomosc ze ksozta mocno wtedy rosna. | Ciekawa teoria... Wymiana łożysk w tylnych kołach jest o tyle kosztowna, że wymienia się łożyska razem z piastami. Teoretycznie jest możliwe przełożenie samych łożysk, w praktyce nikt się w to nie bawi, bo to skomplikowane i duże ryzyko błędu w montażu. Łożyska z przodu wymienia się osobno, ale tutaj wymiana jest bardziej skomplikowana i bardziej czasochłonna. Potrzebne narzędzia typu ściągacz.
Reasumując:
- Tył: drogie piasty z łożyskami (250-300 PLN/szt.), ale wymiana prosta i można ją wykonać we własnym zakresie choćby na parkingu pod blokiem.
- Przód: tańsze łożyska (nie mam dokładnych danych, więc nie podaję), droższa robocizna.
Pewnie koniec końców cena wyjdzie podobna. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 19-04-2009, 02:20
|
|
|
gregorbu, ale czy nabicie łożysk to nie jest kwestia 30zł za sztuke???
Tyle mi proponował mechanik wiec wyjdzie rzeczywioscie taniej. Vtec ma tu racje
Myślełem jednak ze z przodu też trzeba wymieniac z piasta...
Co do buczenia to wydaje mi sie ze łożyska mozna łatwo rozróznic od opon...
Łożyska zaczynaja znacznie hałasowac powyzje 40-50 km.
Pozatym na podnośnik i obracac kołem dobrze zakręcic i bedzie słychac.
Szczerze wstrzymałbym sie z kupnem dokupi nie upewniłbym sie co to jest.
POZDRO |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
donwagon
Nowy Forumowicz

Auto: colt 99r.
|
Wysłany: 19-04-2009, 19:05
|
|
|
witam mam identycznego colcika .mam z tyłu opony 205/45/16 mam lekko skrzywione felgi i też przez to troche buczy (ale z tyłu jak napisałem). oponki mam bardzo fajne kierunkowe goodyera wiec one raczej mocno nie powinny hałasować.wiec w twoim przypadku mogą to być oponki lub felgi lekko skrzywione lub to co pisali moi poprzednicy. |
_________________ pozdrawiam Łukasz
 |
|
|
|
 |
vtec
Forumowicz Motoamator

Auto: Colt CJ1A
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 83 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-04-2009, 00:56
|
|
|
gregorbu napisał/a: | vtec napisał/a: | jesli tylne to trzeba miec swiadomosc ze ksozta mocno wtedy rosna. | Ciekawa teoria... Wymiana łożysk w tylnych kołach jest o tyle kosztowna, że wymienia się łożyska razem z piastami. Teoretycznie jest możliwe przełożenie samych łożysk, w praktyce nikt się w to nie bawi, bo to skomplikowane i duże ryzyko błędu w montażu. Łożyska z przodu wymienia się osobno, ale tutaj wymiana jest bardziej skomplikowana i bardziej czasochłonna. Potrzebne narzędzia typu ściągacz.
Reasumując:
- Tył: drogie piasty z łożyskami (250-300 PLN/szt.), ale wymiana prosta i można ją wykonać we własnym zakresie choćby na parkingu pod blokiem.
- Przód: tańsze łożyska (nie mam dokładnych danych, więc nie podaję), droższa robocizna.
Pewnie koniec końców cena wyjdzie podobna. |
Wszystko zalezy od mechanika. Ja robie wiekszosc rzeczy sam - dlatego wedlog mnie koszt wymiany tylnych jest znacznie wyzszy
Napisalbym wiecej....ale pewnie moderator wie lepiej - wiec po co? ahhh |
|
|
|
 |
zielas87
Nowy Forumowicz Rafał Zieliński
Auto: colt 97 1300
|
Wysłany: 21-04-2009, 12:31
|
|
|
zdecydowanie buczenie jest oznaką opon moj przykład, jezdziłem do kwietnia na standardowych 175x13x70 buczenie było słychać, ale miałem mały bierznik i opony jakies firestone czy cos,wiec to ten powód, teraz mam 195x15x50 na oponach yokohama parada z nowym bierznikiem, i tu kwestia jest nastepująca,jak tylko ruszam, słychać je głośniej niż te firestone, ale te opony mają to do siebie ze jak sie rozgrzeją to miękną, wiec po 2-3 km szybszej jazdy poprostu wszelki dzwięk można określić ze znika, a bynajmniej słychać silnik:)
pozdrawiam i polecam te oponki, zakret na takich gumach to na spokojnie [edit - popisy rajdowe - NIE TO FORUM] ogólnie to kwiestia opon, wiec bez stresu a lusrterko.... może sie kobita z chłopem pokłuciła i zbiła:) |
_________________ Rafał Zieliński |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 22-04-2009, 10:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Qbatcz
Mitsumaniak life is good!!

Auto: colt cj0
|
Wysłany: 21-04-2009, 19:42
|
|
|
toyo r1 195/50/15 ostre wyprzedzanie przy XXX km/h, ostre zakręty przy XXX... jeździ jak przyklejony i nie hałasuje....
zielas87 napisał/a: | teraz mam 195x15x50 na oponach yokohama parada z nowym bierznikiem |
parada spec 2 ?? ciekawe... kolega je kupił ale jeszcze nie założył..
drugi kolega zmieniał zimowe na letnie i na drugi dzień znowu zmieniał bo hałasowało jak w ruskim czołgu
ale zastanawia mnie czemu tylko z przodu?? czy ma na przód inne niż z tyłu czy 4 takie same... wtedy mogło by być coś nie tak...
Zasady Forum - polecam poczytać |
_________________ jak mogę to pomogę.. jak nie.. to nie
Piszę poprawnie po polsku.
 |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 22-04-2009, 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 21-04-2009, 19:54
|
|
|
Ja mam kiepskie opony i slychac buczenie..i to właśnie od nich. Miśka na lewarek i sprawdzaj czy to nie łożyska.
A co do samego auta, przyjrzyj się dobrze komorze silnika, a w szczególności przedniej części, czy ma wszystkie plastiki, czy wszystkie śrubki są oryginalne itp. Albo mi się wydaje albo nie ma znaczka Mitsu z przodu - to może byś skutek pocałunku z czymś/kims. |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2009, 10:02
|
|
|
mkm napisał/a: | Panowie… Wiele razy było mowione, ze nie „chwalimy” sie o ile przekroczylismy dopuszczalne predkosci na drodze… Przynajmniej na tym Forum… |
Kolejne popisy = ostrzeżenia. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|