Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E57A 2.0D] Diagnoza błędu w układzie ABS
Autor Wiadomość
mamba99 
Forumowicz

Auto: E57A 2.0 TDi 95r
Wysłany: 01-05-2009, 12:38   [E57A 2.0D] Diagnoza błędu w układzie ABS

Próbuję juzenty raz wyztukać błędy ECU nic nie daje znaku życia. Mam tu na myśli to, że we wtyczce pod kierą (jeden rząd styków (8, posdoku podłuzny otwór i drugi rzad zstyków do 16) - pod regulacjawysokości reflektorów złaczam spinaczem 1 i 4 styk, przekręcam zapłon i nic. Nic nie mruka, nie pika, jak się kontrolki zpalają, tak jest cały czas, identycznie jak przy zwykłym odpalaniu. Może ktos mi wyjaśnic gdzie robię błąd i czy to w ogóle jest poprawne? Robię identycznie jak pisali tutaj na forum i mam z tym problem. Chce zdiagnozować bład w układzie ABS, bo mi się kontrolna świeci cały czas...

Z góry dzieki za pomoc.

Ostatnio zmieniony przez BigTomala 05-05-2009, 15:48, w całości zmieniany 1 raz  

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2009, 13:32   

Sprawdź czy na pewno dobrze liczysz piny. Zwróć uwagę na kształt kostki i podłącz pin 1 do masy. Pin 4 to właśnie masa. Ja spinałem pin 1 kabelkiem ze stacyjką. Mniejsze ryzyko pomyłki bo to pierwszy pin. Potem wkładałem kabelek nie patrząc nawet na złącze.

mamba99 
Forumowicz

Wysłany: 04-05-2009, 22:40   

Niestety robię tak jak piszesz i dalej nie widzę żadnej reakcji :? :(
Podłączam pin1 do masy (pobliskiej śruby), ale również pin1 z pin4 (zrobiłem sobie kabelek specjalny, zakończony miedzianymi drucikami) przekręcam kluczyk i na desce nic się nie zmienia, jeśli chodzi o wyswietlanie kontrolek. NIby nie ma cudów, a jednak. Możliwe jest to, żebym miał jakąś usterkę w zwiazku z tym? Przeglądałem kable i złączki w około i wszystko wydawało się być ok...
:evil:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 04-05-2009, 22:45   

Spróbuj zlokalizować który kabelek jest podłączony do tego pinu. Jedyny sposób to po nitce do kłębka. Być może jest gdzieś po drodze przerwany. On prowadzi do ECU, gdybyś wiedział który to pin w ECU to mógłbyś się wpiąć bezpośrednio, ale niestety nie mam schematu elektrycznego do Twojego auta. Musisz po kabelku dotrzeć do ECU. Ewentualnie dobrać się do ECU, zobaczyć czy jest identyczny kabelek jak przy wtyczce i sprawdzić na wypiętej kostce z ECU, czy między złączem pod kierownicą, a ECU jest obwód.

Czy pali Ci się kontrolka od komputera po włączeniu zapłonu?

mamba99 
Forumowicz

Wysłany: 04-05-2009, 22:56   

Aż mnie to przeraża :roll:

Kontrolka od komputera??

Nie ma u mnie na desce czegoś takiego chyba..

fota moich zegarów po właczeniu zapłonu (jeśli to jakoś pomoże)

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-05-2009, 09:53   

Z tej foty niewiele widać. Powinna być pomarańczowa lub czerwona, z napisem CE lub z ikonką silnika. U mnie jest silnik, a u Ciebie nie wiem jaka powinna być.... Zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po paru sekundach. jak są błędy to świeci się cały czas.

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 05-05-2009, 10:57   

powinna się zapalać na kilka sekund czerwona z napisem " check engine" i potem gasnąć ...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 05-05-2009, 17:18   

mamba99, sprawdź żarówki w zegarze.Może jest spalona od silnika :roll:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 05-05-2009, 20:19   

Ale nawet jak jest spalona od silnika to od ABS powinna migać, w końca ta się świeci ;)

mamba99 
Forumowicz

Wysłany: 08-05-2009, 18:47   

U mnie nie ma takiej kontrolki.
Są dwie, które nie zapalają się w ogóle, tj. SECURITY i CRUISE (obywdie zielone.
Żaróweczki w nich są, ale nie zapalaja się.

A po weekendzie zabieram sie za gzrebanie w kablach :roll:

Odpowiedz do tematu