|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Serwis Lancerka |
Autor |
Wiadomość |
Cezarito
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2009, 18:11 Serwis Lancerka
|
|
|
Mam takie pytanie do Was.
Jeszcze nie posiadam Lancera, ale podobnoż właśnie do mnie płynie, zamówienie złożone, zaliczka wpłacona, około końca maja początek czerwca - odbiór.
A moje pytanie jest następujące- samochód "kupiłem'' w salonie, który akurat był najbliżej mojego miejsca zamieszkania (w Polsce), a że mieszkam w małym miasteczku, to ten salon znajduje się ode mnie około 200 kilometrów.
Mało tego, na codzień mieszkam w Holandii. Zastanawiam się zatem jak ja to auto mam w ogóle serwisować ? Do Polski jadę tylko zakupić auto i wracam za granicę, a pierwsze odwiedziny w serwisie za około 2 tys. km. na wymianę oleju, więcej będę miał tylko do Holandii i z powrotem, a mam zamiar tej wymiany dokonać.
Czy mogę dokonać tej wymiany w ASO tutaj, w Holandii ? Do najbliższego w Holandii mam może 5 km., to jednak dużo bliżej Czy podobnie z innymi przeglądami, czy też (tfu tfu odpukać) naprawami będę mógł udać się do najbliższego serwisu, czy muszę zawsze ciągnąć do Polski ? Ktoś się może orientuje ?
Możliwe, że niektórym moje pytanie wyda się głupie, ale to będzie moje perwsze nowe auto, z salonu, podnieta niepojęta... |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 09-05-2009, 22:18
|
|
|
Lancer ma gwarancję europejską, a co za tym idzie przeglądu możesz dokonać w dowolnym ASO Mitsubishi na terenie Europy. Wżne jest aby zostało to odnotowane w książce serwisowej pojazdu. I tak za taki przegląd (wymianę oleju, filtra itp) płacisz, więc niema to znaczenia czy w Euro czy PLN.
Co innego z naprawami gwarancyjnymi.
Ktoś już o tym wspominał po zakupie auta chyba w Niemczech.
Takowy przegląd jest płatny gotówką dla auta z poza kraju zakupu. Ale. Dowiedziałem się ostatnio, trochę przy okazji, że kasę podobno można odzyskać tylko serwis dokonujący naprawy musi to przekazać do centrali w kraju zakupu. Tę informację należało by jednak sprawdzić w centrali MMC w Polsce. I odpowiedź powinna być na piśmie, żeby ktoś potem się nie wyłgał.
PS Pisząc "takowy przekląd" miałem na myśli naprawę gwarancyjną. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
Ostatnio zmieniony przez Trik 10-05-2009, 00:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-05-2009, 23:35
|
|
|
Cezarito napisał/a: | Zastanawiam się zatem jak ja to auto mam w ogóle serwisować ? |
Możesz serwisowac samochód w kazdym autoryzowanym serwisie Mitsubishi w Europie. Zgodnie z GVO możesz go także serwisować w jakimkolwiek innym serwisie.
Trik napisał/a: | Co innego z naprawami gwarancyjnymi.
Ktoś już o tym wspominał po zakupie auta chyba w Niemczech.
Takowy przegląd jest płatny gotówką dla auta z poza kraju zakupu. |
Naprawy gwarancyjne są wykonywane bezpłatnie jeśli tylko samochód ma prawidłowo wypełnioną książkę gwarancyjną a usterka która wystąpiła jest zakwalifikowana do naprawy gwarancyjnej. Wystarczy przeczytać ogólne warunki gwarancji - jest to tam dokładnie wyjaśnione. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 10-05-2009, 00:54
|
|
|
Tak z ciekawości, trochę obok tematu:
Czy aby napewno tak to się odbywa w przypadku aut nabytych poza Polską?
Kto weryfikuje zapisy w książce serwisowej, bo może się okazać że trzeba udowodnić że auto jest na gwarancji lub coś w tym stylu ? I co w przypadku samochodu nabytego w Rosji lub Ukrainie (w końcu kraje europejskie)? Też podlega tym regulacjom i nie ma problemu z wykonaniem takiej naprawy?
Pytam bo nie mam przy sobie OWG. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
Cezarito
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
|
Wysłany: 10-05-2009, 08:34
|
|
|
Panowie, dzięki za podpowiedzi.
Najważniejsze dla mnie jest, żeby wymienić ten olej, na zdrowie autka, ale aby przy tym zabiegu zaistniał odpowiedni wpis w książce serwisowej. Bez sensu za to było by dla mnie ledwie po przyjeździe do Holandii wracać do Polski bo już akurat było by kilometrów nastukanych. A jak będę wymieniał olej to i spytam o resztę usług serwisowych.
Ukraina i Rosja w Europie ? Hmm.. no na mapie tak, ale możliwie istotnym faktem jest ich nie współuczestniczenie w Unii Europejskiej. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-05-2009, 10:20
|
|
|
Trik napisał/a: | Czy aby napewno tak to się odbywa w przypadku aut nabytych poza Polską? |
Tak. Dotyczy to aut kupionych w krajach objętych eurogwarancją - kraje te są wymienione w książce gwarancyjnej.
Trik napisał/a: | Kto weryfikuje zapisy w książce serwisowej, bo może się okazać że trzeba udowodnić że auto jest na gwarancji lub coś w tym stylu |
Jeśli dealer widzi dobrze wypełnioną książkę gwarancyjną to nie ma podstaw żeby żądał jakichkolwiek innych dowodów że auto jest na gwarancji. Zawsze może zapytać MMC czy samochód objęty jest eurogwarancją. |
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

|
Wysłany: 10-05-2009, 11:09
|
|
|