Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Serwis Lancerka
Autor Wiadomość
Cezarito 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-05-2009, 18:11   Serwis Lancerka

Mam takie pytanie do Was.

Jeszcze nie posiadam Lancera, ale podobnoż właśnie do mnie płynie, zamówienie złożone, zaliczka wpłacona, około końca maja początek czerwca - odbiór.

A moje pytanie jest następujące- samochód "kupiłem'' w salonie, który akurat był najbliżej mojego miejsca zamieszkania (w Polsce), a że mieszkam w małym miasteczku, to ten salon znajduje się ode mnie około 200 kilometrów.
Mało tego, na codzień mieszkam w Holandii. Zastanawiam się zatem jak ja to auto mam w ogóle serwisować ? Do Polski jadę tylko zakupić auto i wracam za granicę, a pierwsze odwiedziny w serwisie za około 2 tys. km. na wymianę oleju, więcej będę miał tylko do Holandii i z powrotem, a mam zamiar tej wymiany dokonać.

Czy mogę dokonać tej wymiany w ASO tutaj, w Holandii ? Do najbliższego w Holandii mam może 5 km., to jednak dużo bliżej ;-) Czy podobnie z innymi przeglądami, czy też (tfu tfu odpukać) naprawami będę mógł udać się do najbliższego serwisu, czy muszę zawsze ciągnąć do Polski ? Ktoś się może orientuje ?

Możliwe, że niektórym moje pytanie wyda się głupie, ale to będzie moje perwsze nowe auto, z salonu, podnieta niepojęta... ;-)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 09-05-2009, 22:18   

Lancer ma gwarancję europejską, a co za tym idzie przeglądu możesz dokonać w dowolnym ASO Mitsubishi na terenie Europy. Wżne jest aby zostało to odnotowane w książce serwisowej pojazdu. I tak za taki przegląd (wymianę oleju, filtra itp) płacisz, więc niema to znaczenia czy w Euro czy PLN.
Co innego z naprawami gwarancyjnymi.
Ktoś już o tym wspominał po zakupie auta chyba w Niemczech.
Takowy przegląd jest płatny gotówką dla auta z poza kraju zakupu. Ale. Dowiedziałem się ostatnio, trochę przy okazji, że kasę podobno można odzyskać tylko serwis dokonujący naprawy musi to przekazać do centrali w kraju zakupu. Tę informację należało by jednak sprawdzić w centrali MMC w Polsce. I odpowiedź powinna być na piśmie, żeby ktoś potem się nie wyłgał.

PS Pisząc "takowy przekląd" miałem na myśli naprawę gwarancyjną.
Ostatnio zmieniony przez Trik 10-05-2009, 00:36, w całości zmieniany 1 raz  

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 09-05-2009, 23:35   

Cezarito napisał/a:
Zastanawiam się zatem jak ja to auto mam w ogóle serwisować ?

Możesz serwisowac samochód w kazdym autoryzowanym serwisie Mitsubishi w Europie. Zgodnie z GVO możesz go także serwisować w jakimkolwiek innym serwisie.
Trik napisał/a:
Co innego z naprawami gwarancyjnymi.
Ktoś już o tym wspominał po zakupie auta chyba w Niemczech.
Takowy przegląd jest płatny gotówką dla auta z poza kraju zakupu.

Naprawy gwarancyjne są wykonywane bezpłatnie jeśli tylko samochód ma prawidłowo wypełnioną książkę gwarancyjną a usterka która wystąpiła jest zakwalifikowana do naprawy gwarancyjnej. Wystarczy przeczytać ogólne warunki gwarancji - jest to tam dokładnie wyjaśnione.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 10-05-2009, 00:54   

Tak z ciekawości, trochę obok tematu:
Czy aby napewno tak to się odbywa w przypadku aut nabytych poza Polską? :twisted:
Kto weryfikuje zapisy w książce serwisowej, bo może się okazać że trzeba udowodnić że auto jest na gwarancji lub coś w tym stylu :D ? I co w przypadku samochodu nabytego w Rosji lub Ukrainie (w końcu kraje europejskie)? Też podlega tym regulacjom i nie ma problemu z wykonaniem takiej naprawy?
Pytam bo nie mam przy sobie OWG.

Cezarito 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
Wysłany: 10-05-2009, 08:34   

Panowie, dzięki za podpowiedzi.

Najważniejsze dla mnie jest, żeby wymienić ten olej, na zdrowie autka, ale aby przy tym zabiegu zaistniał odpowiedni wpis w książce serwisowej. Bez sensu za to było by dla mnie ledwie po przyjeździe do Holandii wracać do Polski bo już akurat było by kilometrów nastukanych. A jak będę wymieniał olej to i spytam o resztę usług serwisowych.

Ukraina i Rosja w Europie ? Hmm.. no na mapie tak, ale możliwie istotnym faktem jest ich nie współuczestniczenie w Unii Europejskiej.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 10-05-2009, 10:20   

Trik napisał/a:
Czy aby napewno tak to się odbywa w przypadku aut nabytych poza Polską?

Tak. Dotyczy to aut kupionych w krajach objętych eurogwarancją - kraje te są wymienione w książce gwarancyjnej.
Trik napisał/a:
Kto weryfikuje zapisy w książce serwisowej, bo może się okazać że trzeba udowodnić że auto jest na gwarancji lub coś w tym stylu

Jeśli dealer widzi dobrze wypełnioną książkę gwarancyjną to nie ma podstaw żeby żądał jakichkolwiek innych dowodów że auto jest na gwarancji. Zawsze może zapytać MMC czy samochód objęty jest eurogwarancją.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Wysłany: 10-05-2009, 11:09   

I wszystko jasne. :)
Dzięki.

Odpowiedz do tematu