Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9 DID] Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu żaróweczek
Autor Wiadomość
arthus
[Usunięty]

Wysłany: 10-05-2009, 19:23   [Cari 1.9 DID] Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu żaróweczek

Witam

Szukałem ale nie znalazłem 8) . Zabrałem się za wymianę popalonych żaróweczek w konsoli centralnej i mam kłopot. Chciałem takie kupić na allegro bo jest ich tam pełno (i takie ładne kolorowe :lol: ), ale mam problem z nazewnictwem typów żaróweczek. Help. Proszę o informacje jakie to są typy oraz jakie mają napięcia zasilania Dla jasności:

1.

2.

3.

Takie typy żaróweczek właśnie tam są. Dzisiaj na giełdzie w Gliwicach znalazłem tylko tą największą i na dodatek bezbarwną :?

Dzięki za pomoc, pewnie innym też się przyda. Jak już wymienię to postaram się wstawić tutorial z demontowania całej konsoli środkowej.

Arthus

maniak30 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2009, 20:56   

Witam.Te większe żarówki mają 1.2 W i nie kupisz ich kolorowych(przynajmniej ja nie znalazłem)mają one nakładany kapturek z gumy a te małe kupisz w sklepie elektronicznym(one też mają gumowy kapturek) :wink: wszystkie mają 12V

barthez2183 
Mitsumaniak
01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Wysłany: 11-05-2009, 13:43   

arthus, demontaż konsoli już jest w faq, 2 i 3 masz tutaj http://moto.allegro.pl/se...rec=0&country=1
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 11-05-2009, 14:00   

Takie żaróweczki to są po 0.5-1zł w sklepie, wyjmujesz z plastikowej osłony i wstawiasz nową, robota dla dziecka.
Problem natomiast jest z kondonami bo nieraz tak dobrze się trzymają że podczas próby zdejmowania sie rwą.

Potek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Wysłany: 11-05-2009, 18:16   

Wszystkie te żarówki można dostać w dobrze zaopatrzonych sklepach elektronicznych. Powiem więcej, można je kupić w kolorze czerwonym, żółtym, niebieskim, zielonym i białym tak więc odpada problem zakładania gumki (żarówki są malowane jakąś farbą nawet dosyć trwałą).
Nie mam natomiast najlepszego zdania o jakości tych kupowanych żaróweczek. Mniej więcej 1 na 10 nie świeci a 2 na 10 przepalaja sie po tygodniu. Tak więc trzeba od razu zrobić mały zapas. Cena jednej żarówki to coś koło 50 gr.

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 11-05-2009, 19:02   

Ja zamieniłem te żaróweczki diodami, też dostępnymi w dobrych sklepach elektronicznych. Efekt fajny. Diody są z oprawkami.

djdomin 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.8 glx
Wysłany: 11-05-2009, 19:26   

[quote="slawek st"]Ja zamieniłem te żaróweczki diodami,

owszem efekt jest nieporównywalny do zwykłych żaróweczek ale i cena jest bez porównania

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 11-05-2009, 22:59   

Podpinam się: jak będzie wyglądało podświetlenie BEZ tych niebieskich "kondomów" ??
Jeden mi się urwał :/

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 11-05-2009, 23:34   

Kolor świecenia będzie taki jak w starym Oplu Astra czyli wpadający w żółty-ciepły, w Carismie jest selektywnie biały (z odcieniem-zimna) właśnie to dają te niebieskie kondony, zimny biały kolor , taki fajny i niespotykany.

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2009, 22:06   

Zakupiłem w elektronicznym wszystkie potrzebne żaróweczki i to w kolorze więc gumki już nie są potrzebne :)

barthez2183 - jest w FAQ chyba do Carismy przed liftem. W zasadzie sposób rozbierania jest zbliżony - różni się szczegółami. Jeśli jest taka potrzeba to wrzucę tutorial do cari po lifcie, a jak nie to nie :D

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu