Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
system eco?
Autor Wiadomość
laki-14 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma 1.8gdi 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-02-2009, 19:03   system eco?

witam wszystkich mitsumaniaków, jak wcześniej pisałem o moim problemie czyli o przerywaniach przy stałej prędkości, kolega mitsumaniak z którym miałem się okazje poznać i porównać jego gdi z moim, zasegurował że nie umie mój misiek przejść w system eco, z tego powodu przerywa :roll: , tylko przy stałej prędkości, więc w czym tkwi problem koledzy, może czujnik czekam na waszą pomoc pozdro. :lol:

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 13-02-2009, 22:23   

Hmm, nikt chyba takiego problemu tutaj nie miał jeszcze. Sam jestem ciekaw czy to możliwe. Chyba bez ASO i podpięcia do MUTa się nie obędzie.

laki-14 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2009, 22:54   

bym zapomniał gdy jest zimny przerywanie nie wystęmpuje, jeśli będe miał kase najwyżej pojade do serwisu, i podziele się z wami w czym tkwił problem ale narazie czekam na wasze sugestie :axe:

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Wysłany: 13-02-2009, 22:56   

Na dobrywieczor pozdro dla laki-14, bo z nim mialem przyjemnosc sie spotkac. Z tego co zauwazylem, laki ma problem przy stalych obrotach, tzn. jadac 90km/h przy spalaniu okolo 7-8l/100km (spalanie chwilowe), wszystko jest OK, w momencie gdy przechodzi na ECO GDI (model przed liftingowy, brak kontrolki ale tryb ECO posiada), przy spalaniu ECO (czyli pomiedzy 5 a 6 litrow na 100km, przy chwilowym spalaniu) zaczyna szarpac/przerywac, tak jakby sie ksztusil. Doszlismy do wniosku, ze prawdopodobnie ktorys czujnik zaczyna lapac padake (zreszta tak powiedzial mechanik), i poprostu komp nie potrafi przejsc w tryb ECO. Pozatym, obroty nieznacznie faluja (pomiedzy 700-900obr/min.(w przyblizeniu)), mimo ze podstawowe rzeczy zostaly wymienione/wyczyszczone.
Ktos tu na forum przedstawil wykres z pompy wysokiego cisnienia w ASO, bylo zdjecie takiej plakietki. Z mila checia bym znow zobaczyl ten wykres.
Pozdro laki-14.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 14-02-2009, 22:00   

prawdopodobnie zbyt uboga mieszanka, bez podpięcia pod kompa w aso nic nie zrobisz chyba ze "po nitce do kłębka" ja bym na pierwszy strzał sprawdził lambdę tez mialem dosc ciekawy problem mianowicie samochod "niepewnie" wskakiwał w tryb eco sonda była jakaś lipna

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 17-02-2009, 10:28   

A świeczki są wymienione NGK IZFR6B ? U mnie gdy się zbliżały do 90tys to zaczynał lekko poszarpywać przy przejściu na ECO a po wymianie świec już nie.

laki-14 
Forumowicz

Wysłany: 18-02-2009, 22:23   

wymienione, przepustnica przeczyszczona, filter z paliwa również :D

leon79 
Forumowicz

Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
Wysłany: 19-02-2009, 17:27   

Może paliwko jakieś lipne. Nie mam co prawda GDI ale z tego co wyczytałem na forum to Cari z GDI jest dość wrażliwa na to. Wyjeździj co masz w baku i zalej Vpower Racing na Shellu. Może to wystarczy.
Pozdrawiam

Pietruch001 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 27-04-2009, 17:20   

witaj
ja mam ten sam problem masz jakies rozwiazanie.

jak przechodzi w tryb eco mam poszarpywanie...jak przyspieszam jest ok:P

wymieniłem świece, filtr paliwa, rozrząd, ... :evil:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 28-04-2009, 08:34   

Jak jedziesz po płaskim bez obciążenia w trybie ECO to poszarpuje? To skoro świeczki wymieniłeś i przepustnica z lambdą sprawa i byłes w ASO podpiąć się do MUT'a w trakcie jazdy i zrobili ci pełna diagnostykę? Wszystko sprawne i parametry w normie?

Bo podejrzewam że masz nagar w cylindrach i na zaworach co może być przyczyną samozapłonów w nieodpowiednim momencie a wtedy to głowica do rozebrania i wyczyszczenia.

Pietruch001 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 28-04-2009, 13:51   

Chyba problem rozwiązany:P

Przejechałem sie do odcięcia zapłonu...i czkawka przeszła jak na razie...
:mrgreen:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 28-04-2009, 14:47   

Może nagar się wypalił/oderwał :-p

bomar007 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI
Wysłany: 13-05-2009, 22:33   

Witam
Podłącze się do tematu, bo nurtuje mnie jedno pytanie. Czy jest możliwe że kontrolka od Eco się pali (podczas stałej prędkość, delikatne przyspieszania) , a mimo to silnik nie pracuje w ubogiej mieszance? Pytam się bo ja nie czuję żadnego przerywania podczas przechodzenia z jednego trybu na drugi i na odwrót.
Pzdr

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 13-05-2009, 22:42   

Nikt nie powiedział jednoznacznie że to musisz czuć. Ale co do twojego pytania to nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby komuś się paliła a nie pracował silnik w trybie eco. Zwykle to kontrolka się nie pali a wtrybie eco pracuje(np. przez spalenie żarówki).

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 15-05-2009, 09:49   

bomar007 napisał/a:
bo ja nie czuję żadnego przerywania podczas przechodzenia z jednego trybu na drugi i na odwrót.

Kochany, lata praktyki jeżdżąc GDi i zaczniesz już nawet na słuch odczuwać kiedy przechodzi w tryb ubogi ;) spokojna głowa - póki co ciesz się jazdą i nie szukaj sobie wyimaginowanych problemów :finga:

Odpowiedz do tematu