Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne zachowanie? muli!!!
Autor Wiadomość
petyer666 
Forumowicz

Auto: mitsubihi carisma 1.6 90KM 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2009, 09:31   dziwne zachowanie? muli!!!

witam wszystkich mam do was pytanie??? czasami jak zaczynam jazde moja carisma jest totalnie ok ale sa takie momety ze odpalam ja ruszam i jest tak zamulona ze nie chce jechac -tak jak by ja cos trzymalo -podejzewam ze to hamulce trzymaja ale sprawdzalem czy sie nie grzeja i musze powiedziec ze po przejechaniu przez cale miasto w korkach spokojnie dodtykam bebnow sa cieple ale nie gorace? przy chamowaniu autko wpada w wibracje??? jak bym na doly wjechal??... nie wspomne ze piszczy przy chamowaniu .mysle ze ktorys cylinderek czasami moze nie puszczac ale dklaczego sie nie grzeje??? napewno wumienie chamulce przod i tyl ale powiedzcie mi czy przy absie dam sam rade czy raczej do mechaniora??? pozdro!

ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Wysłany: 05-06-2009, 09:37   

Z przodu masz tarcze? Jak wali przy hamowaniu to pewnie zwichrowane....

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 05-06-2009, 09:48   

ig_or napisał/a:
Z przodu masz tarcze? Jak wali przy hamowaniu to pewnie zwichrowane....

widziałeś kiedyś carisme z bębnami z przodu ??

petyer666 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2009, 10:03   

nie wali tylko czasami wibruje poza ty czym mialbym sobie tarcze zwichrowac?? pomoze ktos czy ni??

[ Dodano: 05-06-2009, 10:10 ]
Chooper, witaj czy spotkales sie z takim zjawiskiem jak opisuje w mojej cari??moze moglbys mi pomoc?
a moze to ktores lozysko na piascie nie mam pojecia???jesli cos wiesz podpowiedz bede wdzieczny pozdrawiam.

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 05-06-2009, 10:25   

Chooper napisał/a:

:lol: :mrgreen:

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 05-06-2009, 10:27   

Tarcze, szczególnie te gorszej jakości, nie wytrzymują ciągłego nagrzewania i chłodzenia przy hamowaniu, czasem od nagłego hamowania też potrafią się powyginać. Takie same objawy miałem u siebie. Zmieniłem tarcze i jak ręką odjął.
Jeśli chcesz je sprawdzić, to możesz zdjąć tarcze i przejechać miernikiem odległości. Tolerancja bicia promieniowego musi być mniejsza niż +/-0,06mm, jak na rysunku.

Jeśli Ci muli przy ruszaniu, to zanim ruszysz, spróbuj wrzucić auto na luz, i popchnąć. Na gładkim i płaskim, powinieneś móc to zrobić, jeśli nie daje się to hamulce blokują.
Ale wątpię, żeby mulenie było spowodowane hamulcami.

Pozdrawiam,
Graczyq

ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Wysłany: 05-06-2009, 11:27   

Chooper napisał/a:

Ano właśnie wiem, dlatego pytałem bo kolega napisał:

petyer666 napisał/a:
musze powiedziec ze po przejechaniu przez cale miasto w korkach spokojnie dodtykam bebnow sa cieple ale nie gorace

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

petyer666 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2009, 13:27   

to w takim razie wytlumaczcie mi dlaczego nie jest tak caly czas? przeciez jezeli to powichrowane tarcze to problem bylby non stop a u mnie raz muli raz nie ???czasem jedzie jak po lodzie az go rwie do pszodu a czasem muli jak cholera!!!?

Graczyq 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Wysłany: 05-06-2009, 13:39   

petyer666 napisał/a:
to w takim razie wytlumaczcie mi dlaczego nie jest tak caly czas? przeciez jezeli to powichrowane tarcze to problem bylby non stop a u mnie raz muli raz nie ???czasem jedzie jak po lodzie az go rwie do pszodu a czasem muli jak cholera!!!?

Z tego co zrozumiałem z Twojego opisu problemu, wydaje mi się, że masz dwie usterki.
Jedna, to powichrowane przednie tarcze hamulcowe, które powoduję, że trzęsie kierownicę przy hamowaniu i, jeśli są bardzo powichrowane, może też trzęsie przy dużych prędkościach.

Druga, to że auto nie ma mocy kiedy jest zimne.

Pierwsze lecz nowymi tarczami, drugie - nie mam pojęcia. Trudno mi coś wywnioskować z Twojego opisu.

Graczyq

petyer666 
Forumowicz

Wysłany: 05-06-2009, 23:09   

ok z tego co piszesz to powiem ci ze ani jedno ani drugie dlatego ze nie trzesie mi kierownica ani przy wolnej ani przy szybkiej jezdzie -zrobie hamulce to sie wyjasni a to drugie to tez nie to bo nie brakuje mi mocy jak jest zimny! poprostu sa takie chwile ze wsiadam odpalam silnik ruszam i czyje ze nie chce jechac ale to nie jest spowodowane silnikiem trzrba sie przejechac zeby wiedziec . a najgorsze jest to ze tak sie robi raz na jaikis czas

Odpowiedz do tematu