|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
stuki skrzynia biegów |
Autor |
Wiadomość |
dzidzia_ns [Usunięty]
|
Wysłany: 11-06-2009, 16:58 stuki skrzynia biegów
|
|
|
Cześć. Coś mi skrzynia biegów bardzo hałasuje na luzie. podczas jazdy nic szczególnego nie słychać (w kabinie cichutko) ale jak stoi na luzie i wyjde z kabiny to już słychać że gośno coś chodzi. Są to raczej stuki równomierne z pracą silnika, ale po wciśnięciu sprzęgła stuki cichną. dźwięk dochodzi ze sprzęgła/skryni beg. co się mogło posypać, coś w skrzyni czy sprzęgle? dodam że biegi wchodzą tak jak trzeba nie ma problemu. |
|
|
|
 |
Koyocik
Mitsumaniak Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-06-2009, 09:16
|
|
|
To są pojedyncze stuki, czy raczej taki `szumostuk`? To drugie mogłoby wskazywać na łożysko oporowe sprzęgła. |
_________________ Tamagocchi ("Bordello Edition" - Bartek) i EA3,5W, EA2W, B12
Były: EA2W, CP9A-4G63t i E57A-4D68t
"All is hardcore when made with love" |
|
|
|
 |
Janek Perz
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-06-2009, 10:31
|
|
|
Ja bym raczej wskazywał na łożysko wałka atakującego skrzyni biegów. Jak stoi na luzie to łożysko oporowe nie pracuje, tylko po wciśnięciu sprzęgła. Zrób prosty test: Niech ktoś na luzie wciska i puszcza sprzęgło, jeśli przy wciśniętym nic nie słychać a przy puszczonym taki szum to jest na pewno łożysko w skrzyni biegów. Generalnie można z tym jeździć, ale z czasem bieżnia sie wyrobi i zacznie wyciekać olej. Aby je wymienić trzeba by rozebrać skrzynie, ale taniej chyba jest kupić używkę, dlatego moja propozycja to włączyć głośniej radio |
|
|
|
 |
dzidzia_ns [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2009, 01:55
|
|
|
już pisałem że przy wciśniętym sprzęgle nic nie słychać. na szczęście mam skrzynię w zapasie : ) |
|
|
|
 |
|
|