Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś syczy w okolicach tyłu tak przed tylnymi kołami ?!?!?
Autor Wiadomość
woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-04-2006, 22:01   Coś syczy w okolicach tyłu tak przed tylnymi kołami ?!?!?

Witajcie,
dzisiaj przypadkiem uszu mych dobiegł SYK jakby z koła uciekało powietrze. Silnik pracował, po zgaszeniu przestało. SYK jednostajny, wydobywający sie gdzies mniej wiecej z okolic przed tylnymi kołami. Pomyślałem że moze na wydechu jakaś nieszczelność, ale to takiego syku by chyba nie bylo słychać. A moze to pompa paliwa pracuje? Nie mam pojęcia co o tym sądzić.
Macie jakieś rozpoznanie w tej materii ?

Pozdrawiam

P.S Carisma 1.8 GDI '97
Ostatnio zmieniony przez woxy 29-04-2006, 08:18, w całości zmieniany 1 raz  

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 28-04-2006, 23:35   

na mój gust, jeżeli stało się to słyszalne i uciążliwe dopiero teraz, to znaczy, że cos jest nie tak. i ja bym obstawiał łożysko pompy paliwa, że zaczęło grechotać...

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2006, 08:17   

Hmmmm, tylko ze to nie jest jakies grzechotanie czy coś w tym stylu, bo na rolce napinacza pod maska slychac grzechotke delikatną. A tutaj słychać nie co innego jak SYYYYK, taki jak na wulkanizacji kiedys pompowali dętkę mocno i słychać było którędy ucieka. Zwyczajny syk, jak np. pompuje kolo pompką i niesczelny zacisk na wentylku jest to też syczy.
Uwage zwróciłem teraz bo akurat cos patrzyłem blisko podwozia i usłyszałem, dlatego pytam bo nie wiem czy tak było, czy ma być czy co tam jeszcze :(

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 29-04-2006, 09:03   

może nieprezyzyjnie sie wypowiedziałem. Łożysko które jest luźne/wyrbione przy duzych obrotach będzie wydawało z siebie "syk"...najlepiej widac to jak ma sie uszkodzone łozysko w dłoni i mocno zakręcić, to wtedy słychać.
Najlepiej jakbyś sie upewnił wjeżdżając na kanał i wtedy odpalić auto i nasłuchiwać od spodu gdzie dokładnie

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2006, 19:51   

Tak też zrobię i posłucham na kanale dokładniej.
Dzięki za zainteresowanie :)

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 01-05-2006, 21:19   

Obstawiam wydech ... ostatnio przegladalem u siebie na kanale i potwierdzily sie obawy. Syczalo powietrze wydostajace sie z lacznika ostatniego tlumika. Dzis na trasie tlumik zaczal glosno sie zegnac wiec jutro znow kanal i ogledziny.

fasterfast
[Usunięty]

Wysłany: 27-06-2006, 19:27   

woxy napisał/a:
Tak też zrobię i posłucham na kanale dokładniej.
Dzięki za zainteresowanie :)

witam,
mam podobny syk w swojej carismie - co u kloegi bylo powodem tego syczenia?

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 27-06-2006, 23:34   

U mnie wystarczyla wymiana uszczelki (5zl - bez upustu 8zl) na laczeniu tlumikow.

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2006, 08:26   No i wylazło szydło z worka :/

Zauważyłem ostatnio iż przy odpalaniu jakby bardziej "basowy" dźwięk był (prawie jak z końcówką sportową).
Przypadkiem po zdjęciu tylnego koła od strony pasażera, zauważyłem iż przy samym kołnierzu łącznika między tłumikiem środkowym a końcowym (przy kołnierzu od strony środkowego) jest dziura (moze dziury) okolo 3-4mm (skorodowane dość kołnierze z obu stron w miejscu łączenia tłumików środkowego i końcowego, a dalej elegancko i bez rdzy tylko rdza na kołnierzach) :/
No i to jest sprawcą tego syku, mała dziurka to "syk", duża dziurka to "ryk" hihhihi :D

Pomyslałem aby dać do obspawania jakąć blachą kwasówką to miejsce celem uszczelnienia, bo chyba nie ma sensu wymieniać całej tej rury od środkowego do końcowego tłumika?

Jak myślicie?

P.S. Jaka uszczelka idzie na złączeniu tłumików?
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 09-10-2006, 13:04   

też 2 tyg. temu to spawałem (30zł) - do wiosny wytrzyma a potem środkową rurę między tłumikiem a katem wymienię.

Odpowiedz do tematu