Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Matejko
10-04-2006, 12:57
Drganie kierownicy
Autor Wiadomość
Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-07-2005, 12:48   

Grześku, tak jak jest napisane, nie jestem zadnym tam mechanikiem czy innym panem zloto-rekim, :P tylko czlowiekiem ktory duuuuzo (naprawde duzo) siedzi na forum czy to mitsumaniakow czy to tez MKP, na tym drugim forum juz kilka razy byl ten temat przerabiany jak chcesz to poszukam,
prosiles o rade wiec Ci powiedzialem co wg mnie :) masz zwichrowane tarce, tak to jest jak sie jedzie na czip tuning :P :)

pozdrawiam Cie goraco :)

edit : jedz sie dowiedz, bo mozliwe ze to tarcze, a moze wlasnie kola.
pozdrawiam i sie nie martw, znow kilka stowek zostawisz w zakladzie :P

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 06-07-2005, 12:51   

Grzegorz to nie tak Ty jesteś przyczyną bo to styl jazdy ma na to wpływ a styl jazdy zmienił Ci się po chipie - przegrzałeś tarcze bo pałowałeś samochód i teraz biją.

Ja tez tak miałem zaraz po. :wink:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2005, 12:55   

powiem tylko tyle, na wypowiedz Hubeeerta

<lol2>

normalnie nie moge. Wymiekklem.

pozdrawiam.

Grzesku, ale my naprawde mamy racje, zwichrowane tarcze masz i tyle.
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 06-07-2005, 13:07, w całości zmieniany 1 raz  

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 06-07-2005, 13:05   

no dobra, Hubi masz rację - jeżdzę ostrzej, więc i ciepła na tarczach wydziela sie więcej. Sprawdzę te tarcze ale bez przekonania, tak czy siak po diagnozie napisze co było przyczyną.

Cytat:
tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ...

i zrobił bym to jeszcze raz :twisted:

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 06-07-2005, 13:07   

Grześku napisał/a:
NerwuS ze Szczecina napisał/a:
tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ...

i zrobił bym to jeszcze raz :twisted:

ja też :twisted:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-07-2005, 13:09   

sprawdz te tarcze, i daj odpowiedz czy mialem racje stawiajac diagnoze, i czy inni mieli popierajac ja :P

jezeli tak to bede mistrzem :P (oczywiscie sam dla siebie :P )

lol2

edit !!!!!!!!!! :

ej ej ej ?? jaki niby nerwus ? dopiero teraz zobaczylem :P <lol>

to pisalem na calkiem spokojnie :)

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 07-07-2005, 10:59   

Zmierz bicie osiowe tarczy zamontowanej na piascie. Jesli jest wiecej niz 0.06 mm tarcze nadaja sie do przetoczenia lub wymiany. Jesli tarcze dostaly solidnie ognia to nie pomoze przetoczenie - jak znowu dostana w dupe to sie wykrzywia ponownie.
Tarcze mozna zabic po 1000km wiec Twoje zdziwienie ze po 43 kkm tarcze sa slabe bardzo mnie rozsmiesza
PS Minimalna grubosc tarcz mierzona okolo 10 mm od zewnetrznej srednicy wynosi 22.4 mm
Do roboty!

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 07-07-2005, 11:14   

no i trzeba wziasc tez pod uwage to, ze carisma ma najbardziej badziewne z badziewnych hamulcow jezdzacych na rynku i az dziw ze te tarczki nie wyginaja sie raz w tygodniu :? .
ja w swojej w ciagu 151tys przerobilem trzy komplety tarcz.
wracajac do tematu jesli podczas hamowania bije fajera to sa dwie najbardziej prawdopodobne przyczyny:
1. tarcze krzywe
2. plyn hamulcowy starcil swoje wlasciwosci.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 07-07-2005, 11:30   

Carisma od 2000 MY ma wieksze hamulce ktore raczej trudno zmeczyc

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 07-07-2005, 11:57   

Prawdopodobną przyczyna którą zawsze należy wziąć pod uwagę jest również luz w układzie kierowniczym - sworznie i końcówki dróżków kierowniczych również mogą dawać takie objjawy a występują łacznie z szarpaniem na kierownicy przy przyspieszaniu - tzn ostrym dodaniu gazu np po hamowaniu silnikiem.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Grześku 
Mitsumaniak
groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Wysłany: 07-07-2005, 12:33   

już wiem

prawa przednia tarcza ma wadę materiałową ( :!: ) i uległa wykrzywieniu a dokładnie wyboczeniu. Przy dużej sile nacisku klocków dochodziło skakania układu kierowniczego.
Tyle mechanicznego bełkotu - tarcze przód (obydwie) do wymiany gwarancyjnej. Zastanawiam się teraz czy nie zmienić hamulców na mocniejsze (wytrzymalsze) po tuningu, co sugerował mi człowiek od chipowania.

strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 07-07-2005, 12:54   

no to ciekawe co zalozysz bo z tego co wiem to jakies nacinane/nawiercane to raczej nie istnieja, a jak sa to cena pewnie zwala z nog, moze cos z oferty EBC :?: moznaby na zlocie sprawdzic skutecznosc hamulcow w nowej i starej carismie tylko gdzie :?:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2005, 12:57   

jupi jupi jupi jupi jupi :D tak jak pisalem jestem mistrzem :D

Krzywe Tarcze Hamulcowe to bylo to :D hehe
jestem z siebie dumny, to jest nagroda za tak dlugie siedzenie na forum i przegladanie wszystkiego :) teraz mam ochote do jeszcze wiekszego czytania forum.
Dzieki :D

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 07-07-2005, 13:10   

Miałeś rację ale :!: :twisted: nie zacznij jak jeden z kolegów z tego drugiego forum udzielać się w każdym temacie a zwłaszcza gdy nie ma nic madrego do dodania bo zjadę jak tamtego :wink:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2005, 13:53   

TAK JEST. myslalem ze to to to wiec podpowiedzialem (ale to napisane, to to to :P ) ale jak nie wiem jak cos zrobic to staram sie ! nie pisac. np w czyszczeniu klimy. Pozdrawiam

ps. Hubi mam nadzieje ze nie bedziesz mial okazji mnie pojechac :P
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 07-07-2005, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu