Przesunięty przez: Matejko 10-04-2006, 12:57 |
Drganie kierownicy |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 06-07-2005, 12:48
|
|
|
Grześku, tak jak jest napisane, nie jestem zadnym tam mechanikiem czy innym panem zloto-rekim, tylko czlowiekiem ktory duuuuzo (naprawde duzo) siedzi na forum czy to mitsumaniakow czy to tez MKP, na tym drugim forum juz kilka razy byl ten temat przerabiany jak chcesz to poszukam,
prosiles o rade wiec Ci powiedzialem co wg mnie masz zwichrowane tarce, tak to jest jak sie jedzie na czip tuning
pozdrawiam Cie goraco
edit : jedz sie dowiedz, bo mozliwe ze to tarcze, a moze wlasnie kola.
pozdrawiam i sie nie martw, znow kilka stowek zostawisz w zakladzie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-07-2005, 12:51
|
|
|
Grzegorz to nie tak Ty jesteś przyczyną bo to styl jazdy ma na to wpływ a styl jazdy zmienił Ci się po chipie - przegrzałeś tarcze bo pałowałeś samochód i teraz biją.
Ja tez tak miałem zaraz po. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-07-2005, 12:55
|
|
|
powiem tylko tyle, na wypowiedz Hubeeerta
<lol2>
normalnie nie moge. Wymiekklem.
pozdrawiam.
Grzesku, ale my naprawde mamy racje, zwichrowane tarcze masz i tyle. |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 06-07-2005, 13:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-07-2005, 13:05
|
|
|
no dobra, Hubi masz rację - jeżdzę ostrzej, więc i ciepła na tarczach wydziela sie więcej. Sprawdzę te tarcze ale bez przekonania, tak czy siak po diagnozie napisze co było przyczyną.
Cytat: | tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ... |
i zrobił bym to jeszcze raz |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-07-2005, 13:07
|
|
|
Grześku napisał/a: | NerwuS ze Szczecina napisał/a: | tak to jest jak sie jedzie na czip tuning ... |
i zrobił bym to jeszcze raz |
ja też |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-07-2005, 13:09
|
|
|
sprawdz te tarcze, i daj odpowiedz czy mialem racje stawiajac diagnoze, i czy inni mieli popierajac ja
jezeli tak to bede mistrzem (oczywiscie sam dla siebie )
lol2
edit !!!!!!!!!! :
ej ej ej ?? jaki niby nerwus ? dopiero teraz zobaczylem <lol>
to pisalem na calkiem spokojnie |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-07-2005, 10:59
|
|
|
Zmierz bicie osiowe tarczy zamontowanej na piascie. Jesli jest wiecej niz 0.06 mm tarcze nadaja sie do przetoczenia lub wymiany. Jesli tarcze dostaly solidnie ognia to nie pomoze przetoczenie - jak znowu dostana w dupe to sie wykrzywia ponownie.
Tarcze mozna zabic po 1000km wiec Twoje zdziwienie ze po 43 kkm tarcze sa slabe bardzo mnie rozsmiesza
PS Minimalna grubosc tarcz mierzona okolo 10 mm od zewnetrznej srednicy wynosi 22.4 mm
Do roboty! |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-07-2005, 11:14
|
|
|
no i trzeba wziasc tez pod uwage to, ze carisma ma najbardziej badziewne z badziewnych hamulcow jezdzacych na rynku i az dziw ze te tarczki nie wyginaja sie raz w tygodniu .
ja w swojej w ciagu 151tys przerobilem trzy komplety tarcz.
wracajac do tematu jesli podczas hamowania bije fajera to sa dwie najbardziej prawdopodobne przyczyny:
1. tarcze krzywe
2. plyn hamulcowy starcil swoje wlasciwosci. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-07-2005, 11:30
|
|
|
Carisma od 2000 MY ma wieksze hamulce ktore raczej trudno zmeczyc |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-07-2005, 11:57
|
|
|
Prawdopodobną przyczyna którą zawsze należy wziąć pod uwagę jest również luz w układzie kierowniczym - sworznie i końcówki dróżków kierowniczych również mogą dawać takie objjawy a występują łacznie z szarpaniem na kierownicy przy przyspieszaniu - tzn ostrym dodaniu gazu np po hamowaniu silnikiem. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-07-2005, 12:33
|
|
|
już wiem
prawa przednia tarcza ma wadę materiałową ( ) i uległa wykrzywieniu a dokładnie wyboczeniu. Przy dużej sile nacisku klocków dochodziło skakania układu kierowniczego.
Tyle mechanicznego bełkotu - tarcze przód (obydwie) do wymiany gwarancyjnej. Zastanawiam się teraz czy nie zmienić hamulców na mocniejsze (wytrzymalsze) po tuningu, co sugerował mi człowiek od chipowania. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 07-07-2005, 12:54
|
|
|
no to ciekawe co zalozysz bo z tego co wiem to jakies nacinane/nawiercane to raczej nie istnieja, a jak sa to cena pewnie zwala z nog, moze cos z oferty EBC moznaby na zlocie sprawdzic skutecznosc hamulcow w nowej i starej carismie tylko gdzie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-07-2005, 12:57
|
|
|
jupi jupi jupi jupi jupi tak jak pisalem jestem mistrzem
Krzywe Tarcze Hamulcowe to bylo to hehe
jestem z siebie dumny, to jest nagroda za tak dlugie siedzenie na forum i przegladanie wszystkiego teraz mam ochote do jeszcze wiekszego czytania forum.
Dzieki |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-07-2005, 13:10
|
|
|
Miałeś rację ale nie zacznij jak jeden z kolegów z tego drugiego forum udzielać się w każdym temacie a zwłaszcza gdy nie ma nic madrego do dodania bo zjadę jak tamtego |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-07-2005, 13:53
|
|
|
TAK JEST. myslalem ze to to to wiec podpowiedzialem (ale to napisane, to to to ) ale jak nie wiem jak cos zrobic to staram sie ! nie pisac. np w czyszczeniu klimy. Pozdrawiam
ps. Hubi mam nadzieje ze nie bedziesz mial okazji mnie pojechac |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 07-07-2005, 15:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|