Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
01-06-2009, 08:32
[2.5 TD] Stycznik Przekaznika Swiec Zarowych
Autor Wiadomość
wajc83 
Forumowicz

Auto: Pajero I 2.5 td 88rok
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2009, 20:32   [2.5 TD] Stycznik Przekaznika Swiec Zarowych

Witam dowiedziałem sie ze stycznik który załącza przekaznik swiec zarowych jest walniety. Czy istnieje mozliwosc ze on sam sie załacza i swiruje mi elektryka? Prosze o foto jak on wyglada , gdzies na słupku pod deską
Ostatnio zmieniony przez Gene 01-06-2009, 08:32, w całości zmieniany 1 raz  

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 22-02-2009, 20:51   

Teoretycznie jezeli w przekazniku pekla by sprezynka to styk moglby latac i zwierac.
Raczej pali sie uzwojenie w styczniku.
Nie wiem jak jest w 2.5 ale w 2.8 stycznik od swiec jest przykrecony w komorze silnika patrzac od przodu za akumulatorem i skrzynka bezpiecznikowa. Sterownik niestety nie wiem gdzie jest a chyba on bezposrednio steruje tym stycznikiem

Przekaznik = stycznik - to samo tylko inna nazwa

Stycznik jest dosc duzy i od gory sa przykrecone 2 dosc grube kable zakryte gumowymi "kubelkami" , z czego jeden przewod trafia do swiec

wajc83 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2009, 21:07   

zgadza sie jest taki przekaznik wielki tylko ze cos puka najpierw pod deska a potem zaczyna walic ten wielki stycznik od grzania swiec. Wydaje mi sie ze jest to jakis przekaznik przed tym wielkim?

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 23-02-2009, 00:30   

Ponizej masz pfd'a z elektryka do pajero

elektryka pajero

zabacz strony 14 i 15

jest sterownik C41 ktory steruje przekaznikiem a ten jest podlaczony do swiec

watpie zeby byl dodatkowy stycznik zewnetrzny poza sterownikiem ktory mozna by zmienic a ktory by sterowal tym 80A od swiec

ewentualnie trzeba by grzebac w sterowniku albo szukac uzywanego sterownika bo cena nowego zwala z nog

wajc83 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2009, 07:01   

Dzieki za pomoc wywalam wszystkie kable od sterowania świecami i robię na guzik . Zostawiam tylko przekaznik który jest na błotniku i robie do niego sterowanie reczne.

bogdan762
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2009, 10:05   

Kolego mi także wariowała elektryka stycznik sam się załączał i wyłączał a winą było słabe ładowanie alternatora :idea: (zabrudzenie pod szczotką).Wyczyściłem i jest ok.Przekażnik chodzi.Sprawdż czy ładowanie nie za słabe.

wajc83 
Forumowicz

Wysłany: 24-02-2009, 20:10   

było słabe ale wszystkie moduły dzis wywaliłem i zrobiłem grzanie z guzika . Mam nowiutki alternator 100ah i dwa aku po 75ah

mojeautko 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 04-06-2009, 18:01   

Na wolnych obrotach stycznik wlacza grzanie swiec. Jak trzymam na wyzszych nie dochodzi do podgrzewania. Czy ktorys z Kolegow spotkal sie z takim obiawem?
Ostatnio zmieniony przez Gene 05-06-2009, 09:12, w całości zmieniany 1 raz  

freebike 
Mitsumaniak

Auto: Pajero I 2,5 DTi 1990
Wysłany: 16-06-2009, 19:21   

wajc83 napisał/a:
Dzieki za pomoc wywalam wszystkie kable od sterowania świecami i robię na guzik . Zostawiam tylko przekaznik który jest na błotniku i robie do niego sterowanie reczne.

Wajc83 możesz opisać po kolei co i jak podłaczyć? Moze jakieś foty? ;) denerwuje mnie to cykanie.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 16-06-2009, 20:09   

wajc83 napisał/a:
Dzieki za pomoc wywalam wszystkie kable od sterowania świecami i robię na guzik

Powiem Ci tak-> nie jest to najlepszy sposób.Są przekaźniki/sterowniki które dogrzewają świece gdy silnik już pracuje.W Miśku żony padł właśnie przekaźnik/sterownik i mimo że jest ciepło to są kłopoty z zapalaniem->> właśnie na tym czasem jest zrobiony na guzik.Przekaźnik/sterownik,jak się nie mylę jest po prawej stronie kabiny w okolicach nóg pasażera.Ale co model to różnie z tym bywa.Pozdrawiam :)

freebike 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-06-2009, 21:55   

U mnie cyka po lewej pod samym plastykiem w "podszybiu" że to tak nazwę :D
Co do świec to silnik pali równo
Co do czujnika temperatury wskazuje
Akumulator nowy, trzyma prąd i ładnie kręci
Puszka na nadkolu sprawdzałem jest ok i dla pewności podczyściłem styki
Alternator- ostatnio zalany wodą z błotem. Sprawdzałem brudny ale ładuje, chyba że na początku ma takie słabe napięcie że przekaźnik cyka z braku powera. Jak jeszcze miałem stary aku podczas grzania świec kiedy brakowało prądu przekaźnik cykał tak samo i mrugała kontrolka ładowania. Teraz jest podobnie z ta różnicą że mniej mruga a bardziej cyka.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 16-06-2009, 22:26   

freebike napisał/a:
U mnie cyka po lewej pod samym plastykiem w "podszybiu" że to tak nazwę :D

:wink: :mrgreen: co model to :roll: w Miśku (90r) żony prawa strona :mrgreen: Skoro na przycisk pali równo to muszę udać się jeszcze raz do elektryka->dzięki za podpowiedź

bogdan762
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2009, 20:00   

Cytat:
Sprawdzałem brudny ale ładuje, chyba że na początku ma takie słabe napięcie że przekaźnik cyka z braku powera.
W moim jest to samo,już dwa razy czyściłem szczotki i jest ok,Przy ładowaniu poniżej 13V zaczyna <cykać>

freebike 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-06-2009, 16:25   

Jak odłącze czujnik temperatury jest cicho. Podobno to on jest walnięty. Jak ktoś dojdzie dlaczego cyka proszę o info

[ Dodano: 17-07-2009, 16:21 ]
Wymieniłem czujnik temperatury i spokój :)

Robek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero1 88r 2,5 TD 3d
Wysłany: 30-01-2010, 16:19   

Znalazłem zdjęcia sterownika świec żarowych. U mnie jest z lewej strony kabiny na słupku pod tablicą rozdzielczą. 2,5 TD 88r.
http://img94.imageshack.us/gal.php?g=1000932i.jpg

Odpowiedz do tematu