Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klocki hamulcowe - jakie ??
Autor Wiadomość
dj_grubber 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000 GT SL '98
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-07-2009, 13:57   Klocki hamulcowe - jakie ??

Witam serdecznie forumowiczow,

Przymierzam sie do zakupu klockow hamulcowych na tyl i przod i tak sie zastanawialem czy ktos moze mi cos polecic?

Znalazlem na allegro takie oto wynalazki:

klocki przod

klocki tyl

klocki tyl 2

komplet klockow

Nie wiem czy te klocki sie nadaja? Kupowal ktos moze od tych sprzedawcow :shock: . Zalezy mi zeby sie nie sypaly mocno i nie brudzily felg :evil: .

Jesli ktos zna jakis sprawdzony sklep to prosilbym o namiary :roll:

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2009, 08:35   

Ten pierwszy zestaw to szrot nalewany u nas w Polsce gość po prostu ściemę wali ze to z USA
z tych wszystkich zestawów najlepsze są te ostatnie Akebono bardzo dobre klocki przy ostrej jeździe wytrzymują dość długo a brudzą jak każde inne w końcu ścierają się ale co najważniejsze zachowują swoje właściwości po mocnych hamowaniach nie maj tendencji przegrzewania się no i najważniejsze to są fabryczne klocki montowane przez Mitsubishi
Ja jeżdżę na takich już od kliku lat a trochę kpl już przerobiłem u siebie

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 14-07-2009, 08:56   

Ja osobiście do Akebono mam baaaardzo wiele uwag.
Przede wszystkim, przeraźliwe pylenie. Piszczenie gdy tylko się rozgrzeją no i dziwne dźwięki (jakby szorowanie, tarcie) w końcowej fazie hamowania słyszalne w kabinie.
Ale... Ja mam Colta. I te klocki jakoś podejrzanie tanie były... :roll:

Na chwilę obecną mam zestaw ATE (tarcze + klocki) i mam święty spokój :)

dj_grubber 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2009, 14:22   

Dzięki za odpowiedzi. Podjąłem decyzje ze na tył kupie klocki firmy kashiyama a na przód klocki Ferodo. Podobno najlepsze. Zobaczymy jak sie beda sprawowac :) )

Co do tych z allegro (AKEBONO - bo te chcialem) okazalo sie ze nie podejda do modelu 98. Sa tylko do tych z otwieranymi swiatlami a ja mam model z wysokim spojlerem i lampy soczewkowe. Wydawalo mi sie ze powinni byc te same klocki do wszystkich modeli, czyz nie ? W kazdym badz razie gosc mi powiedzial ze nie podejda.

Dzieki za pomoc, pozdrawiam :D

udi 
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Wysłany: 14-07-2009, 21:17   

Ja jestem posiadaczem wersji VR-4 ,ale tej z poczatku produkcji(niech was nie zwiedzie przod auta) i powiem ze,sa duze roznice pomiedzy rocznikami i wersjami.W wersji VR-4 91-93 tarcze sa 297mm przod ,a w 93-00 sa juz 330mm.Tak wiec klocki sie duzo roznia.
Co do klockow FERRODO to sie zastanow.Ja kupilem klocki FERRODO jakies PREMIUM i cos tam, bo tez myslalem ze ferrodo sa dobre, dalem okolo 200zl na przod.Oczywiscie dolozylem nowe tarcze podczas wymiany i po kilku miesiacach okazalo sie ze tarcza przy zewnetrznym obwodzie zaczela rdzewiec, czyli brak tarcia(obydwie strony).A hamulce nie byly zbyt dobre.
Widzac to zakupilem jakies inne made in usa za 140zl, bo innych nie moglem w tamtym czasie znalezc i okazalo sie ze duzo lepiej hamuja,czyli po lekkim wcisnieciu pedalu hamulca juz reagowaly, a ferrodo jak nie wcislem mocno to nic sie nie dzialo.
Roznica w sprawnosci byla ogromna.I teraz przynajmniej widac ze klocek trze cala powierzchnia.
Tak wiec ja przynajmniej ,wiecej nie kupie Ferrodo(moze dobre w golf-ie) i bardziej pojde w strone EBC,wiem drogie,ale chyba one w koncu beda dobre, no ewentualnie AKABENO -slyszalem ze tez sa niezle (nie sprawdzalem)
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,

dj_grubber 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-07-2009, 13:49   

Jednak nastapila zmiana planow i kupilem klocki Akebono. Facet ze sklepu sie pomylil i fedory byly ale do innego modelu Mitsubishi.

Mam komplet Akebono na przod jak i tyl. Z tym ze zalozylem tylko na przod poniewaz z tylu mam klocki w idealnym stanie. W sumie tez mialem problem przy zakupie bo wedlug katalogu do modelu 98 mieli dwa rodzaje klockow na tyl jedne podluzne ( i takie wziolem i pasuja) a drugie jakies prostokatne. Podejrzewam ze chyba przy automacie takie sa.

Narazie klocuszki sprawuja sie swietnie, ale to za wczesnie zeby o tym dyskutowac :)

A tak jako ciekawostka to jak dzwonilem do salonu Mitsubishi Mitcar w Wawie to za klocki mi powiedzieli 1600zl :) )

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez dj_grubber 20-07-2009, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-07-2009, 14:16   

dobrze zrobiles - mialem akebono i ferodo - to drugie piszczy i hamuje na poziomie 2x tanszych klockow kashyiama
polecam akebono

Odpowiedz do tematu