Carisma 1.8 GDI - nie działa wyświetlacz radia i komputera |
Autor |
Wiadomość |
bobirobson [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 19:40 Carisma 1.8 GDI - nie działa wyświetlacz radia i komputera
|
|
|
Witam i pozdrawiam wszystk ich posiadaczy Mitsubishi. Mam problem. Nie działa wyświetlacz radia i komputera. Zachowuje się tak jakby nie był podłączony panel - wyświetla komunikat "Lock". Czasami przy podłączaniu panela na chwilę pojawiają się na wyświetlaczu normalne symbole ale po chwili znikają. Radio działa normalnie i działa taż poświelenie wyświetlacza. Sprawdziłem połączenia radia i wyglądają OK. Mam nadzieję że ktoś z Was mi pomoże |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 19:47
|
|
|
na właczonym kluczyku wkładasz panel???
pozdro |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 18-07-2006, 19:51
|
|
|
bobirobson napisał/a: | Zachowuje się tak jakby nie był podłączony panel - wyświetla komunikat "Lock". Czasami przy podłączaniu panela na chwilę pojawiają się na wyświetlaczu normalne symbole ale po chwili znikają. |
Hm....
LOCK pojawia się na wyświetlaczu wtedy, gdy zdejmiesz panel - ale to wiesz. Tak domyślam się tylko, że w Twoim przypadku założenie panela odblokowuje radio (skoro radio działa) a nie odblokowuje panela (skoro wciąż świci się LOCK). Być może jakis "dynks" nie dociska jak trzeba. Ale to tylko moje domysły .... |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
bobirobson [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 20:03
|
|
|
Panel wkładam oczywiście na włączonym kluczyku. Już kilka dni z tym jeżdżę i nic się nie zmienia. Wyjąłem radio i z grubsza sprawdziłem dynksy. Jest tam jeden taki mały naciskowy włącznik, który powoduje włączenie sie radia po włożeniu panelu. Jak sie go kilka razy przyciśnie to na chwilę pojawiają się też symbole na wyświetlaczu. Może to być usterka w samym radiu albo coś zupełnie innego. Nie mam pojęcia o co może chodzić. |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 21:58
|
|
|
to włóż panel na wyłaczonym i zobacz czy zadziała bo u mnie działa tylko na wyłączonym kluczyku w innym razie LOCK
pozdro |
|
|
|
 |
bobirobson [Usunięty]
|
Wysłany: 19-07-2006, 16:32
|
|
|
Niestety żadne zabiegi nie pomagają. Czekam na pomysły. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Potek
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Classic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-07-2006, 17:50
|
|
|
Rozumiem, że sprawdzałeś wszystkie wtyczki z tyłu radia? Szczególnie tą białą o ile mnie pamięć nie myli... może to brak styku... spróbuj ją przeczyścić i trochę nią poruszać. Jak dalej będziesz miał problem to proponuje żebyśmy sie spotkali. Mam sprawne radio i możemy je na chwile przełożyć do Twojego auta to zobaczymy czy to problem radia czy wyświetlacza. Pisz na PW. |
|
|
|
 |
delux [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2006, 20:59 lock na wyświetlaczu
|
|
|
mam dokładnie to samo od dziś w swojej cari 1.8 GDI, radio mitsubishi.
czytałem trochę już i oto co stwierdziłem:
nie działa omawiane gdzieś w sieci odblokowywanie przez pozostawienie kluczyka na godzinę w pozycji ACC
nie działa wejście w tryb serwisowy przez dwukrotne wciśnięcie klawisza H i potem równocześnie SET i A
działa radio i magnetofon, działa również wprowadzenie radia w test speakerów...
POMOCY |
|
|
|
 |
bobirobson [Usunięty]
|
Wysłany: 20-07-2006, 22:17
|
|
|
Witaj delux.
Sprawdzę u siebie Twoje procedury i dam znać. Napisz jeszcze gdzie o tym przeczytałeś. Chciałbym poznać szczegóły.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
delux [Usunięty]
|
Wysłany: 21-07-2006, 06:28
|
|
|
Nie jestem pewien czy warto to sprawdzać gdyż nic to nie dało, potwierdza raczej brak komunikacji wyświetlacza z resztą systemu bądź jego uszkodzenie. Jechałem trochę po dziurach i mam nadzieję, że wytrząsłem poprostu jakiś przewód...
Z serwisówki wynika, że zarówno panel, jak i radio posiadają osobne wtyczki do komunikacji i osobne do podstawowych rzeczy (zasilanie, podświetlanie, antena etc.) stąd brak styku wtyczek komunikacyjnych *może* tak się objawiać.
Rozkręcenie konsoli to wg. książki sporo roboty, może ktoś kto wyjmował radio wie jak łatwo dostać się do wiązek panela?
(...)
może to zadziała:
http://www.mitsubishi-for...ked-display.htm
jak spróbuję to dam znać.... a może ktoś spróbuje przede mną
(...)
nie zdążyłem rozbebeszyć pojazdu jak samo przestało.... |
|
|
|
 |
bobirobson [Usunięty]
|
Wysłany: 23-07-2006, 10:08
|
|
|
Wszystko się naprawiło. Samo. Nic z tego nie rozumiem. Dziękuję wszystkim za pomoc. Do następnego razu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|