|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CB4 1.6] Rosnąca temperatura |
Autor |
Wiadomość |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

Auto: Mitsubishi Lancer V 1.6+LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 143 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 21-08-2009, 19:36 [CB4 1.6] Rosnąca temperatura
|
|
|
Mam taki problem, założyłem klimę ze szrotu do mojego lancera i teraz jadąc po trasie temperatura zaczyna rosnąć od prędkości 120 km/h, a przy 140 jest już czerwone pole. Jak zwolnię do 100 km/h to temperatura powoli wraca do normy.
Moim zdaniem wina może leżeć po stronie chłodnicy, która przysłonięta nie daje sobie rady...
Moje pomysły są następujące:
1. trzeba wymienić chłodnicę na nową, bo stara jest mało drożna i po przysłonięciu nie radzi sobie.
2. Może termostat do wymiany? ale dziwna sprawa, bo w korku temperatura nie skacze...
3. Czy w lancerach z klima nie było przypadkiem większej chłodnicy wody?
4. może jakieś strumienice powietrza założyć?
5. sam już nie wiem
Za każdą radę będę wdzięczny.
P.S. Z tą klima to same problemy, najpierw z nabiciem (freon), potem z elektryką i do tego ta temperatura:/ ale komfort jazdy się poprawił:) |
Ostatnio zmieniony przez mkm 06-09-2009, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Maretzky85
Mitsumaniak Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Pomógł: 67 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 2937 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 22-08-2009, 01:15
|
|
|
A masz dwa wentylatory na chłodnicy ? |
_________________ Zawsze mogę się mylić
"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak
-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)
-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem
 |
|
|
|
 |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

|
Wysłany: 22-08-2009, 13:33
|
|
|
Maretzky85 napisał/a: | A masz dwa wentylatory na chłodnicy ? |
są dwa, teraz mi się nasunęło pytanie czy działa drugi stopień w wentylatorze od klimy, trzeba to sprawdzić..... |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 25-08-2009, 12:30
|
|
|
Piotras88, wentylatory powyżej 120km/h nie mają już żadnego znaczenia, bo wydajność przepływu wynikjąca z ruchu auta jest znacznie większa.
Jeśli w korkach jest ok, to termostat odpada. Chłodnica może być mniej wydajna, może źle założyli chłodnicę klimy? Moja zakamieniona nie dawała razy i objawy jak u Ciebie.
W lancerach C6xxbyły montowne dwie różne. Jedna była 2 razy większa od drugiej. Tą większą widziałem w GTi i Dieslu. 1,5 i 1,3 miały mniejszą. Nie wiem jak jest w CBxx |
|
|
|
 |
Piotras88
Forumowicz Piotras88

|
Wysłany: 25-08-2009, 14:56
|
|
|
Owczar napisał/a: | Piotras88, wentylatory powyżej 120km/h nie mają już żadnego znaczenia, bo wydajność przepływu wynikjąca z ruchu auta jest znacznie większa.
Jeśli w korkach jest ok, to termostat odpada. Chłodnica może być mniej wydajna, może źle założyli chłodnicę klimy? Moja zakamieniona nie dawała razy i objawy jak u Ciebie.
W lancerach C6xxbyły montowne dwie różne. Jedna była 2 razy większa od drugiej. Tą większą widziałem w GTi i Dieslu. 1,5 i 1,3 miały mniejszą. Nie wiem jak jest w CBxx |
Dzięki Owczar, rozwiałeś kilka moich wątpliwości.
Dzisiaj zdemontowałem chłodnicę wody przepłukałem ją w środku i umyłem z owadów, niestety okazało się, że jest w nienajlepszym stanie, dół jest skorodowany i zamiast tych żeberek są wygniecione dziury miejscami. Sprawdzę po trasie czy zabiegł pomógł, jak się nie udało to trzeba nową chłodnicę kupić.
Co do wielkości chłodnicy to też początkowo myślałem, że w wersji z klimą była większa, ale pojechałem na szrot zobaczyć w lancerze z którego wydobyłem klimę i była taka sama. Większa chyba by u mnie nie weszła, bo przeszkadza zbiorniczek wyrównawczy.
A co do założenia chłodnicy od klimy to chyba jest dobrze, nie wiem, czy się da inaczej zamontować..?? |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 25-08-2009, 14:59
|