[2.5 TD] Kompas |
Autor |
Wiadomość |
boruciak
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II A/T '94
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2009, 20:39 [2.5 TD] Kompas
|
|
|
Jestem "swierzynka" na tym forum chociaz czestym czytelnikiem ale poraz pierwszy mam mozliwosc przywitania sie - tak wiec witam sie
Pajero II 1994 2,5 TD
Mam problem z kalibracja kompasu. Przegladalem forum i to co znalazlem nie pomoglo. Chyba ze zle przegadalem:)
Mianowicie po nacisnieciu przycisku "S" kompas jest gotowy do kalibracji.
Probowalem metod:
1. Naciskam "S" i czekam az sie ustawi sam - 5min i nic.
2. Naciskam "S" i robie wolno kolo na placu (jedno okrazenie), zatrzymuje sie i czekam - nic:(
3. Naciskam "S" i tworze wolno okregi na placu (ok 5...?) zatrzymuje sie i czekam - nic.
Kazda moja proba konczy sie tak samo. Kompas po nacisnieciu "S" daje oznaki ze sie chce kalibrowac (wskaznik polozenia kierunku lata z lewej do prawej i odwrotnie) ale nie moze tego ukonczyc.
Stad moja prosba o pomoc - czy cos jest z nim nie halo czy to ja daje ciala sposobem kalibracji?
Z gory dzieki za help. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 29-08-2009, 10:05
|
|
|
Naciskasz "S" i trzymasz tak długo aż oznaczenia na kompasie zaczną przesuwać się skokowo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. /Ok 3 sek./ Następnie musisz jeździć samochodem po okręgu ok 15 m średnicy. Cały czas w jedną stronę . Jeżeli kompas jest sprawny to sam się ustawi i zacznie pokazywać strony świata. Każde odłączenie akumulatora rozkoduje kompas.
Pozdrawiam Piotr |
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-08-2009, 12:51
|
|
|
Opis znajdziesz w Pajero FAQ. Dodam tylko, ze ten plac, na ktorym bedziesz robil kolko powinien miec troche przestrzeni. Miedzy budynkami stojacymi blisko siebie kalibracja moze sie nie udac.
Powodzenia |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Roxo
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2800 TD
|
Wysłany: 31-08-2009, 12:05
|
|
|
Najlepiej kalibracje zrobić na średniej wielkości rondzie np. pod jakimś marketem |
|
|
|
 |
boruciak
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II A/T '94
|
Wysłany: 31-08-2009, 15:11
|
|
|
Dzieki wielkie za pomoc.
Niestety od 2 dni moj kompas bawi sie ze mna w pojawiam sie i znikam...
Podswietlenie dziala prawidlowo ale z zawartoscia jest w kratke. Dodatkowo w aucie wskazuje temperature pomiedzy -43 a -88 stopni C podczas gdy na zewnatrz mam temperature zgodna z rzeczywistoscia. (Czyzby klima tak mrozila? )
Przy chwili czasu sprobuje posprawdzac styki i przewody. Mam nadzieje ze to nie elektronika w kompasie bo jedyne co ewentualnie moglbym usunac to widoczny zimny lut....
Drugie moje pajero i znowu klops z kompasem...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|