Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Kompas
Autor Wiadomość
boruciak 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II A/T '94
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-08-2009, 20:39   [2.5 TD] Kompas

Jestem "swierzynka" na tym forum chociaz czestym czytelnikiem ale poraz pierwszy mam mozliwosc przywitania sie - tak wiec witam sie :)

Pajero II 1994 2,5 TD

Mam problem z kalibracja kompasu. Przegladalem forum i to co znalazlem nie pomoglo. Chyba ze zle przegadalem:)
Mianowicie po nacisnieciu przycisku "S" kompas jest gotowy do kalibracji.
Probowalem metod:

1. Naciskam "S" i czekam az sie ustawi sam - 5min i nic.
2. Naciskam "S" i robie wolno kolo na placu (jedno okrazenie), zatrzymuje sie i czekam - nic:(
3. Naciskam "S" i tworze wolno okregi na placu (ok 5...?) zatrzymuje sie i czekam - nic.

Kazda moja proba konczy sie tak samo. Kompas po nacisnieciu "S" daje oznaki ze sie chce kalibrowac (wskaznik polozenia kierunku lata z lewej do prawej i odwrotnie) ale nie moze tego ukonczyc.

Stad moja prosba o pomoc - czy cos jest z nim nie halo czy to ja daje ciala sposobem kalibracji?

Z gory dzieki za help.

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 29-08-2009, 10:05   

Naciskasz "S" i trzymasz tak długo aż oznaczenia na kompasie zaczną przesuwać się skokowo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. /Ok 3 sek./ Następnie musisz jeździć samochodem po okręgu ok 15 m średnicy. Cały czas w jedną stronę . Jeżeli kompas jest sprawny to sam się ustawi i zacznie pokazywać strony świata. Każde odłączenie akumulatora rozkoduje kompas.
Pozdrawiam Piotr

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 30-08-2009, 12:51   

Opis znajdziesz w Pajero FAQ. Dodam tylko, ze ten plac, na ktorym bedziesz robil kolko powinien miec troche przestrzeni. Miedzy budynkami stojacymi blisko siebie kalibracja moze sie nie udac.
Powodzenia

Roxo 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2800 TD
Wysłany: 31-08-2009, 12:05   

Najlepiej kalibracje zrobić na średniej wielkości rondzie np. pod jakimś marketem :)

boruciak 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II A/T '94
Wysłany: 31-08-2009, 15:11   

Dzieki wielkie za pomoc.
Niestety od 2 dni moj kompas bawi sie ze mna w pojawiam sie i znikam... :(
Podswietlenie dziala prawidlowo ale z zawartoscia jest w kratke. Dodatkowo w aucie wskazuje temperature pomiedzy -43 a -88 stopni C podczas gdy na zewnatrz mam temperature zgodna z rzeczywistoscia. (Czyzby klima tak mrozila? :mrgreen: )
Przy chwili czasu sprobuje posprawdzac styki i przewody. Mam nadzieje ze to nie elektronika w kompasie bo jedyne co ewentualnie moglbym usunac to widoczny zimny lut....

Drugie moje pajero i znowu klops z kompasem... :(
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu