Przesunięty przez: roch_27 14-08-2007, 19:10 |
[EA5W 2.5]podświetlenie podgrzewania foteli |
Autor |
Wiadomość |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 01-06-2006, 15:25 [EA5W 2.5]podświetlenie podgrzewania foteli
|
|
|
Witam przepaliło mi się podświetlenie od podgrzewanego lewego siedzenia(bo nie świeci tylko lewe) nie wiem jak to tam wygląda bo nie chciał bym czegoś urwać. Czy może ktoś już to u siebie wymieniał? Jeśli tak to jak? Wiem, że to błachostka a jednak troszkę denerwuje szczególnie w nocy.
Samochd Galant EA
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 19:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 02-06-2006, 16:34
|
|
|
Musisz wyjąć schowek z podłokietnika, następnie ręką delikatnie wypchnąć cały przełacznik (na dwa siedzenia) i odłączyć go.
Jak bedziesz miał juz odłączony musisz go delikatnie rozebrać podważając zatrzaski. I masz już praktyznie dostęp do diody podswietlającej przycisk.
Uważaj na sprężynki i małe kulki do przełącznika- żebyś nie zgubił przypadkiem.
Przy montażu zakładasz praktycznie w dowrotnej kolejności. Jeszcze jedna ważna rzecz przy składaniu - musisz włożyć kulki odwracając przełącznik do dołu przyciskami, wrzucasz kulkę i następnie spręzynkę i na końcu zatrzaskujesz obudowę.
Miłego majsterkowania.
Jak bedziesz miał problem daj znać
Pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2006, 14:47
|
|
|
Dzięki Roch_27 wezmę się za to w tym tygodniu gdyż zapowiada się ciężki weekend i będę musiał odczekać aż ręce przestaną się trząść
Ale pewnie się odezwę (bo jednak przewiduje problemy z tymi kulkami) |
|
|
|
 |
piosa [Usunięty]
|
Wysłany: 26-07-2006, 08:59
|
|
|
Witam..Czy podczas włączenia pozycyjnych Wasz przełącznik ma podświetlanie.....u mnie się nie świeci-tylko dioda jak włączę ogrzewanie....Przełącznik rozebrałem, ale żadnych zaróweczek nie znalazłem..... |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 26-07-2006, 11:08
|
|
|
W momencie właczenia pozycyjnych powinno być załaczone podświetlenie ogrzewania wniosek przepalone diody.
ps. może jak znajde czas (obecnie spory deficyt ) to zrobie fotki i dorzucę
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
piosa [Usunięty]
|
Wysłany: 27-07-2006, 14:37
|
|
|
U mnie jak zapalę pozycyjne to na przełączniku się nic nie świeci- mam wersję skandynawską-światła mijania zawsze się świecą...jak włączę ogrzewanie to tak , kolor w zależności od stopnia ogrzewania...Ja już rozbierałem przełącznik-przeciściłem kulki i sprężynki-więcej nie udało mi się rozłożyć...nie używałem siły...- diody z oświetlenia jak się domyślam są pomiędzy stykami w kostce- czy jest sposób aby rozebrać przełącznik -aby mieć dostęp do klawiszy-czyli czarna kostka razem z klawiszami powinna wyjść z obudowy przełącznika???
[ Dodano: 27-07-2006, 14:39 ]
Czy dużo jest pracy aby zdjąć zderzak przedni- nie działają mi spryskiwacze, a dostęp do nich jest tylko od wewnętrznej części zderzaka, a przy okazji będę mógł skleić grilla bo jest pęknięty... |
|
|
|
 |
swees
Mitsumaniak
Auto: Volvo V60 CC T5 2018
|
Wysłany: 27-07-2006, 14:51
|
|
|
najprostszy sposób na przepalające się żaróweczki podświetlające podgrzewanie foteli to po prostu zmniejszenie jasności podświetlenia całego kokpitu. mniejsze napięcie -> żaróweczki się nie przepalają.
pozdr |
|
|
|
 |
piosa [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2006, 08:48
|
|
|
sprawa oczywista z napięciem.....ale jak już się nic nie świeci - to trzeba naprawić... |
|
|
|
 |
packman13
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5
|
Wysłany: 25-06-2009, 17:14
|
|
|
Odświeżę temat Bo dziś wyjąłem tą kostkę w której są przełączniki od ogrzewania ale nie mogłem tego rozebrać. Podważałem dwoma Śrubokrętami z dwóch stron ale nie chciało wyjść a bałem się żeby tego nie uszkodzić. I teraz mam pytanie. Mianowicie które plastiki trzeba podważyć? Te co są dwa takie większe jeden z jednej strony a drugi z drugiej? Czy te 4 małe? A jak je podważymy to w którą stronę trzeba naciskać i za co? A na koniec gdyby udało mi się to rozebrać to jak dobrać się do tych diod? Wiem że dużo pytań ale nie bardzo wiem jak tego nie zepsuć. Pozdrawiam.
[ Dodano: 02-07-2009, 20:49 ]
Kostkę rozebrałem i żarówkę wyjąłem. Tylko tu pojawia się następny problem bo byłem już w paru sklepach motoryzacyjnych i nigdzie takich nie mają. To nie jest dioda tylko bardzo mała żarówka z dwoma drucikami na zewnątrz. Wie ktoś może jak się nazywa model tej żarówki?
Pozdro
[ Dodano: 19-10-2009, 22:10 ]
Odświeżę temat. Bo wciąż nie znalazłem tej żarówki. Ma ktoś pomysł gdzie to można kupić? |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-12-2009, 22:40
|
|
|
packman13 napisał/a: | Odświeżę temat Bo dziś wyjąłem tą kostkę w której są przełączniki od ogrzewania ale nie mogłem tego rozebrać. Podważałem dwoma Śrubokrętami z dwóch stron ale nie chciało wyjść a bałem się żeby tego nie uszkodzić. I teraz mam pytanie. Mianowicie które plastiki trzeba podważyć? Te co są dwa takie większe jeden z jednej strony a drugi z drugiej? Czy te 4 małe? A jak je podważymy to w którą stronę trzeba naciskać i za co? A na koniec gdyby udało mi się to rozebrać to jak dobrać się do tych diod? Wiem że dużo pytań ale nie bardzo wiem jak tego nie zepsuć. Pozdrawiam.
[ Dodano: 02-07-2009, 20:49 ]
Kostkę rozebrałem i żarówkę wyjąłem. Tylko tu pojawia się następny problem bo byłem już w paru sklepach motoryzacyjnych i nigdzie takich nie mają. To nie jest dioda tylko bardzo mała żarówka z dwoma drucikami na zewnątrz. Wie ktoś może jak się nazywa model tej żarówki?
Pozdro
[ Dodano: 19-10-2009, 22:10 ]
Odświeżę temat. Bo wciąż nie znalazłem tej żarówki. Ma ktoś pomysł gdzie to można kupić? |
I dowiedziałeś się jaka to żarówka? Mam przepaloną od stry kierowcy i wypadałoby wymienić, ale jak czytam, że są problemy ze znalezieniem, to może nakierujesz mnie na jakiś trop |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 19-12-2009, 23:11
|
|
|
Nie ma żadnego problemu z jej znalezieniem/zakupem/wymianą : ) w Poniedzialek podjade do sklepu gdzie je kupowalem to sie zapytam jak się nazywa to ustrojstwo ; ) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
packman13
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5
|
Wysłany: 19-12-2009, 23:47
|
|
|
To jak możesz to daj jakieś namiary bo ja byłem w paru sklepach i nie mieli. |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 20-12-2009, 00:23
|
|
|
Ja kupowałem to w Ostrzeszowie z racji ze niedaleko mam chalupke ; ) we wrocku na pewno na ulicy tenczowej to kupisz; ) |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-12-2009, 16:11
|
|
|
Ja również dostałem - w elektronicznym. Nie mieli niestety białych (podobno nie ma u producenta, od którego biorą). Wziąłem niebieskie (pomyślałem, że założę bez tego kapturka) i żółte na próbę.
Niebieskie to jedno wielkie nieporozumienie, natomiast żółte z założonym kapturkiem świecą prawie jak oryginalne białe - ja tam nie widzę różnicy.
Żarówki można kupić tutaj: http://www.sklep.elstat.pl/ nazywa się to "Żarówka miniaturowa 12V / 50mA" |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
slonio88
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|
Wysłany: 16-07-2012, 08:11
|
|
|
Witam,
Mam pytanko odnośnie oświetlenia, aczkolwiek chodzi mi o kołnierze żarówki H7 gdzie mogę je dostać ?
Jak założę same żarówki to mają luz a w poprzednim galancie miałem takie dystanse.
Gdzie mogę to zakupić ? i jak to się profesjonalnie nazywa ? |
_________________ Mitsubishi Galant
2.5 V6
2002r
Automat |
|
|
|
 |
|