|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
naglosnieie w colcie CJ0 |
Autor |
Wiadomość |
mitsu B
Forumowicz
Auto: Mitsubischi Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2009, 13:57 naglosnieie w colcie CJ0
|
|
|
witajcie,
od jakiegos czasu chce zmienic naglosnienie w moim Colcie,
aktualnie mam tylko 2 glosniki seryjne z przodu,z tylu nie mam wogole(poprzedni wlasciciel zaszalal)kupilem juz w takim stanie choc wiele wskazuje na to ,ze bym w nim kiedys niezly sprzet.
Przed zakupem chcialbym dokladnie znac wymiary dla frontow tj srednica i glebokosc glosnika,wiem ze nie moze byc za duzo bo szyba nie bedzie sie dobrze opuszczac.
Napewno nie chce zadnego subboofera bo szkoda przestrzeni w "baga",
mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony |
Ostatnio zmieniony przez mitsu B 18-09-2009, 16:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
|
|
|
 |
tosztotomasz
Mitsumaniak StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
|
Wysłany: 12-02-2009, 13:09
|
|
|
mitsu B napisał/a: | mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony |
Żeby być zadowolonym trzeba przede wszystkim zabrać do sprawy z głową. Proponuję zdjąć tapicerkę i własnoręcznie zmierzyć, przy opuszczonej szybie ile w ogóle jest miejsca od szyby do tapicerki. To Ci da wartość głębokości montażowej głośnika. Następnie zakupić/dorobić odpowiedni (maksymalnie gruby jaki zmieści się pod tapicerką) dystans z mdf, solidnie przykręcić do blachy drzwi, do niego głośnik i masz podstawę prawidłowego montażu.
Oczywiście jeśli mówimy o jakiejkolwiek jakość dźwięku nie ma dalszej dyskusji bez wytłumiania drzwi. |
_________________ Sometimes you need a catchy word to let the world know your car doesn't make power until 5000 RPM
 |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-02-2009, 01:00
|
|
|
DaleCooper napisał/a: | mitsu B napisał/a: | mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony |
Żeby być zadowolonym trzeba przede wszystkim zabrać do sprawy z głową. Proponuję zdjąć tapicerkę i własnoręcznie zmierzyć, przy opuszczonej szybie ile w ogóle jest miejsca od szyby do tapicerki. To Ci da wartość głębokości montażowej głośnika. Następnie zakupić/dorobić odpowiedni (maksymalnie gruby jaki zmieści się pod tapicerką) dystans z mdf, solidnie przykręcić do blachy drzwi, do niego głośnik i masz podstawę prawidłowego montażu.
Oczywiście jeśli mówimy o jakiejkolwiek jakość dźwięku nie ma dalszej dyskusji bez wytłumiania drzwi. |
Tak tylko ,żeby dopasować dystanse najpierw musisz wiedzieć jakie woofery tam zamontujesz... czyli koleaga musi byc zdecydowany ...
Może podasz chociaż kwotę jaka chcesz wydac na audio, preferencje muzyczne...???/ |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 16:05
|
|
|
troche sie zawiesilem z odpowiedzia
chce kupic Helixy DB 62.1
napewno wytlumie drzwi,jesli chodzi o mdf to ktos na jakims forum napisal ze do CJ0 dystanse sa niepotrzebne,ze spokojnie 165mm wchodzi.Im wiecej czytamtym bardziej nic nie wiem. |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 18-09-2009, 16:41
|
|
|
mitsu B, na plastikowym dystansie głośnik będzie latał. Dopóki nie przykręcisz go do drzwi na MDFie i nie wytłumisz drzwi nie będziesz zadowolony |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 17:46
|
|
|
fajnie,ze ktos zareagowal
a powiedz mi gdzie dostane takiego "MDF-a"?
na allegro nie ma |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:00
|
|
|
Wpisz w wyszukiwarkę Allegro frazę "mdf" i zobaczysz, ile Ci tego wyskoczy...
Z instalowaniem "16" do CeJota nie jest do końca aż tak prosto, jak niektórzy piszą. Co oczywiście nie znaczy, że jest to niewykonalne. Wystarczy trochę dobrych chęci i czasu.
Po pierwsze musisz zastosować dystans, bo w plastikowym, fabrycznym mocowaniu (bo trudno to nazwać dystansem) nie zmieścisz głośnika, a otwór w samej blasze jest z kolei za duży, by zamontować tam głośnik bez dystansu. Kwestię dźwięku już nawet pomijam. Nie ma dystansów dedykowanych do Colta. Kupisz za to uniwersalne lub do innego auta i bez problemu sobie dopasujesz (można docinać nożykiem tapicerskim). Proponuję wybrać się do jakiegokolwiek warsztatu car audio - tam Ci sprzedadzą najbardziej pasujący, a koszty będą zbliżone do zakupu przez Allegro z przesyłką (sprawdzone na własnym przykładzie).
Kolejna sprawa to docinanie plastikowego boczku drzwi pod głośnik. Po zamocowaniu dystansu mdf i głośnika, głośnik będzie odstawał od drzwi i nie pozwoli na założenie boczku drzwi. W tym celu będziesz musiał nożykiem tapicerskim dociąć wewnętrzną część boczku do wielkości nowego głośnika tak, by głośnik wszedł pod samą osłonę. Trochę z tym roboty i dopasowywania, ale po wykonaniu tego możesz cieszyć się lepszym głośnikiem i nie zwracającą uwagi amatorów cudzej własności fabryczną osłoną. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:13
|
|
|
Uwielbiam to forum,zawsze ktos sie odezwie i pomoze
dzieki koledzy za podpowiedz,teraz bedzie mi latwiej podjac decyzje.
Mam jeszcze jedno pytanie,gdzie najlepiej w/g was ,zamontowac zwrotnice? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:17
|
|
|
Wszystko zależy jaka zwrotnica i ile miejsca zajmuje. W obu obecnych autach zwrotnice mam zamontowane wewnątrz drzwi, nad głośnikami. Oczywiście w miejscach, które pozwalają na swobodną pracę szyb. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:41
|
|
|
niestety nie znam wymiarów tych zwrotnic, ale zakładam, że wejdą do środka drzwi. Zaoszczędzi to sporo pracy z przeciąganiem kabli do środka. No - chyba, że tweetery planujesz umieścić w słupkach lub na podszybiu. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:48
|
|
|
no wlasnie myslalem ,zeby zamontowac na podszybiu,zeby nie niszczyc tapicerki,zobacze jak to wyjdzie.A ty gregorbu u siebie gdzie masz zamontowane tweetery? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 19:57
|
|
|
mitsu B napisał/a: | no wlasnie myslalem ,zeby zamontowac na podszybiu,zeby nie niszczyc tapicerki,zobacze jak to wyjdzie.A ty gregorbu u siebie gdzie masz zamontowane tweetery? | U mnie są w trójkącikach szyb (mam elektryczne lusterka). Póki co są przyklejone, ale prace są już w toku. |
|
|
|
 |
mitsu B
Forumowicz
|
Wysłany: 28-09-2009, 16:22
|
|
|
gregorbu napisał/a: | mitsu B napisał/a: | no wlasnie myslalem ,zeby zamontowac na podszybiu,zeby nie niszczyc tapicerki,zobacze jak to wyjdzie.A ty gregorbu u siebie gdzie masz zamontowane tweetery? | U mnie są w trójkącikach szyb (mam elektryczne lusterka). Póki co są przyklejone, ale prace są już w toku. |
wlanie sie uporalem z calym naglosnieniem,wytlumilem drzwi,zamocowalem dystansy,a gwizdki wsadzilem w boczki drzwi,wszystko gra jak nalezy,podlaczylem wszystko pod wzmacniacz i dodalem glosniki dwudrozne do tylu,teraz da sie sluchac |
|
|
|
 |
|
|