Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
naglosnieie w colcie CJ0
Autor Wiadomość
mitsu B 
Forumowicz

Auto: Mitsubischi Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-02-2009, 13:57   naglosnieie w colcie CJ0

witajcie,
od jakiegos czasu chce zmienic naglosnienie w moim Colcie,
aktualnie mam tylko 2 glosniki seryjne z przodu,z tylu nie mam wogole(poprzedni wlasciciel zaszalal)kupilem juz w takim stanie choc wiele wskazuje na to ,ze bym w nim kiedys niezly sprzet.
Przed zakupem chcialbym dokladnie znac wymiary dla frontow tj srednica i glebokosc glosnika,wiem ze nie moze byc za duzo bo szyba nie bedzie sie dobrze opuszczac.
Napewno nie chce zadnego subboofera bo szkoda przestrzeni w "baga",
mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony :)
Ostatnio zmieniony przez mitsu B 18-09-2009, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 11-02-2009, 17:41   

mitsu B, przejrzyj te tematy. Dotyczą CA0 ale w przypadku CJ0 praktycznie nic się nie zmienia.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31041
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=20158

[ Dodano: 11-02-2009, 17:43 ]
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=13291
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=22702
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=25386

tosztotomasz 
Mitsumaniak
StingRay Driver

Auto: Accord Tourer CM2
Wysłany: 12-02-2009, 13:09   

mitsu B napisał/a:
mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony

Żeby być zadowolonym trzeba przede wszystkim zabrać do sprawy z głową. Proponuję zdjąć tapicerkę i własnoręcznie zmierzyć, przy opuszczonej szybie ile w ogóle jest miejsca od szyby do tapicerki. To Ci da wartość głębokości montażowej głośnika. Następnie zakupić/dorobić odpowiedni (maksymalnie gruby jaki zmieści się pod tapicerką) dystans z mdf, solidnie przykręcić do blachy drzwi, do niego głośnik i masz podstawę prawidłowego montażu.

Oczywiście jeśli mówimy o jakiejkolwiek jakość dźwięku nie ma dalszej dyskusji bez wytłumiania drzwi.

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 15-02-2009, 01:00   

DaleCooper napisał/a:
mitsu B napisał/a:
mam nadzieje ,ze polecicie mi cos konkretnego,cos z czego bede zadowolony

Żeby być zadowolonym trzeba przede wszystkim zabrać do sprawy z głową. Proponuję zdjąć tapicerkę i własnoręcznie zmierzyć, przy opuszczonej szybie ile w ogóle jest miejsca od szyby do tapicerki. To Ci da wartość głębokości montażowej głośnika. Następnie zakupić/dorobić odpowiedni (maksymalnie gruby jaki zmieści się pod tapicerką) dystans z mdf, solidnie przykręcić do blachy drzwi, do niego głośnik i masz podstawę prawidłowego montażu.

Oczywiście jeśli mówimy o jakiejkolwiek jakość dźwięku nie ma dalszej dyskusji bez wytłumiania drzwi.

Tak tylko ,żeby dopasować dystanse najpierw musisz wiedzieć jakie woofery tam zamontujesz... czyli koleaga musi byc zdecydowany ...
Może podasz chociaż kwotę jaka chcesz wydac na audio, preferencje muzyczne...???/

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2009, 16:05   

troche sie zawiesilem z odpowiedzia :wink:
chce kupic Helixy DB 62.1
napewno wytlumie drzwi,jesli chodzi o mdf to ktos na jakims forum napisal ze do CJ0 dystanse sa niepotrzebne,ze spokojnie 165mm wchodzi.Im wiecej czytamtym bardziej nic nie wiem. :rolleyes:

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 18-09-2009, 16:41   

mitsu B, na plastikowym dystansie głośnik będzie latał. Dopóki nie przykręcisz go do drzwi na MDFie i nie wytłumisz drzwi nie będziesz zadowolony

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2009, 17:46   

fajnie,ze ktos zareagowal :biggrin:
a powiedz mi gdzie dostane takiego "MDF-a"?
na allegro nie ma :?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 19:00   

Wpisz w wyszukiwarkę Allegro frazę "mdf" i zobaczysz, ile Ci tego wyskoczy...
Z instalowaniem "16" do CeJota nie jest do końca aż tak prosto, jak niektórzy piszą. Co oczywiście nie znaczy, że jest to niewykonalne. Wystarczy trochę dobrych chęci i czasu.
Po pierwsze musisz zastosować dystans, bo w plastikowym, fabrycznym mocowaniu (bo trudno to nazwać dystansem) nie zmieścisz głośnika, a otwór w samej blasze jest z kolei za duży, by zamontować tam głośnik bez dystansu. Kwestię dźwięku już nawet pomijam. Nie ma dystansów dedykowanych do Colta. Kupisz za to uniwersalne lub do innego auta i bez problemu sobie dopasujesz (można docinać nożykiem tapicerskim). Proponuję wybrać się do jakiegokolwiek warsztatu car audio - tam Ci sprzedadzą najbardziej pasujący, a koszty będą zbliżone do zakupu przez Allegro z przesyłką (sprawdzone na własnym przykładzie).
Kolejna sprawa to docinanie plastikowego boczku drzwi pod głośnik. Po zamocowaniu dystansu mdf i głośnika, głośnik będzie odstawał od drzwi i nie pozwoli na założenie boczku drzwi. W tym celu będziesz musiał nożykiem tapicerskim dociąć wewnętrzną część boczku do wielkości nowego głośnika tak, by głośnik wszedł pod samą osłonę. Trochę z tym roboty i dopasowywania, ale po wykonaniu tego możesz cieszyć się lepszym głośnikiem i nie zwracającą uwagi amatorów cudzej własności fabryczną osłoną. :)

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2009, 19:13   

Uwielbiam to forum,zawsze ktos sie odezwie i pomoze :p
dzieki koledzy za podpowiedz,teraz bedzie mi latwiej podjac decyzje.
Mam jeszcze jedno pytanie,gdzie najlepiej w/g was ,zamontowac zwrotnice? :downtown:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 19:17   

Wszystko zależy jaka zwrotnica i ile miejsca zajmuje. W obu obecnych autach zwrotnice mam zamontowane wewnątrz drzwi, nad głośnikami. Oczywiście w miejscach, które pozwalają na swobodną pracę szyb. :lol:

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2009, 19:36   

Zakupilem Helixy, o takie :mrgreen: :arrow:
http://www.car-audio.home...db_621/029.html
Ostatnio zmieniony przez mitsu B 18-09-2009, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 19:41   

niestety nie znam wymiarów tych zwrotnic, ale zakładam, że wejdą do środka drzwi. Zaoszczędzi to sporo pracy z przeciąganiem kabli do środka. No - chyba, że tweetery planujesz umieścić w słupkach lub na podszybiu.

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 18-09-2009, 19:48   

no wlasnie myslalem ,zeby zamontowac na podszybiu,zeby nie niszczyc tapicerki,zobacze jak to wyjdzie.A ty gregorbu u siebie gdzie masz zamontowane tweetery? :wink:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2009, 19:57   

mitsu B napisał/a:
no wlasnie myslalem ,zeby zamontowac na podszybiu,zeby nie niszczyc tapicerki,zobacze jak to wyjdzie.A ty gregorbu u siebie gdzie masz zamontowane tweetery? :wink:
U mnie są w trójkącikach szyb (mam elektryczne lusterka). Póki co są przyklejone, ale prace są już w toku. :wink:

mitsu B 
Forumowicz

Wysłany: 28-09-2009, 16:22   

gregorbu napisał/a:
mitsu B napisał/a:
U mnie są w trójkącikach szyb (mam elektryczne lusterka). Póki co są przyklejone, ale prace są już w toku. :wink:

wlanie sie uporalem z calym naglosnieniem,wytlumilem drzwi,zamocowalem dystansy,a gwizdki wsadzilem w boczki drzwi,wszystko gra jak nalezy,podlaczylem wszystko pod wzmacniacz i dodalem glosniki dwudrozne do tylu,teraz da sie sluchac :mrgreen:

Odpowiedz do tematu