Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Tarcze klocki czy ... ???
Autor Wiadomość
mitring 
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2009, 12:54   [Cari 1.9TD] Tarcze klocki czy ... ???

Klubowicze, mam poważny problem opiszę jak było od początku i doradźcie proszę :(

Od pewnego czasu jakoś 2 tygodnie jak jechałem czasem słyszałem piszczenie z przodu auta, naciskając delikatnie hamulec przestawało, lub piszczało bardziej - puszczając hamulec ucichało.

Podejrzewałem klocki - ale np jadąc z prędkością powiedzmy 80 - 100km/h zaczynam hamować (normalnie nie ostro) zaczyna się piszczenie aż przy dłuższym wciskaniu hamulca zaczynam czuć jakby auto zaczynało rzucać przodem. To jest takie uczucie jak by tarcze były zwichrowane i jest metaliczny dźwięki.

Chcę wymienić klocki na początek bo jak zobaczyłem tarczę - to na pierwszy rzut oka (to co widzę między szczelinami w feldze :P ) tarcza ma rysy tak tak by klocek obcierał nie są głębokie ale są - nie znam się na hamulcach zbytnio :doubt: ale tu chodzi bezpieczeństwo.

Koledzy już w jednym temacie napisałem o wymianie kompletu - teraz niestety nie mam zbędnej gotówki więc chcę na początek wymienić klocki (chyba że będzie potrzeba to cały komplet).

Co może być powodem tego "rzucania" autem ?
I jakie klocki będą pasowały do mojej Cari 1.9TD 1999r. w sklepach widzę, że do tego modelu jest klika klocków różne wymiary :| i nie mam pojęcia jakie kupić bo zakupie ATE / TRW albo Ferodo.

Bo zapomniałem teraz mam klocki Ferodo to co pamiętam i zrobiłem na nich prawie 40tys jeśli to istotne :P

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 20-09-2009, 13:27   

Zdejmij koło i obejrz dokładnie klocki i tarcze. W mojej carismie nic nie zapowiadało że mam zużyte klocki ale po dokładnym obejrzeniu okazało się że jeden klocek był zjechany prawie do blachy a reszta była w połowie. Nie wiem co było przyczyną ale na wszelki wypadek przeczyściłem prowadnice i tłoczek. Ja kupiłem najtańsze klocki z ebay za 10 euro jakieś etf ale tylko dlatego że moje tarcze za niedługo kwalifikują się do wymiany i nie było sensu inwestować w drogie klocki które nie posłużą mi długo.

Na forum są podane dopuszczalne grubości tarcz.

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-09-2009, 13:40   

Dziś postaram się zobaczyć dokładniej jak bardzo są zużyte części.

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Wysłany: 20-09-2009, 16:57   

Cytat:
I jakie klocki będą pasowały do mojej Cari 1.9TD 1999r

dosłownie wczoraj do swojej cari założyłem klocki i tarcze ATE. Są ogólnie polecane

mitring 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-09-2009, 19:36   

1grzecho napisał/a:
dosłownie wczoraj do swojej cari założyłem klocki i tarcze ATE. Są ogólnie polecane
Tak są dostępne ale chodzi mi o wymiary np. dostępne klocki jakie są np na InterCarsie
ATE
Cytat:
Szerokość [mm]: 130
Wysokość [mm]: 76,9
Grubość [mm]: 16,4

Cytat:
Szerokość [mm]: 119,2
Wysokość [mm]: 68,5
Grubość [mm]: 15

Ferodo
Cytat:
Długość [mm]: 119
Wysokość [mm]: 68,5
Grubość [mm]: 15,8

Cytat:
Długość [mm]: 130
Wysokość [mm]: 78,2
Grubość [mm]: 17,3

Możesz mi podać jakie wymiary maja Twoje :roll: :oops:

kowal_ldz 
Nowy Forumowicz

Auto: 1.8 16v GLS
Wysłany: 28-09-2009, 20:20   

mitring napisał/a:
jak jechałem czasem słyszałem piszczenie z przodu auta, naciskając delikatnie hamulec przestawało

mam dokładnie tak samo. auto niedawno kupiłem, klocków jest jeszcze kawał lecz tarcze mają się kiepsko. czy możliwe, że klocki nadal się docierają? piszczenie występuje bardzo często na zakrętach

mis_smis 
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
Wysłany: 28-09-2009, 23:28   

u mnie tarcze wizualnie wyglądały jak nowe ale co z tego kiedy musiałem je wymienić bo były spalone i tak jak piszesz piszczało a kierownicę wydawało się, że wyrwie z rąk podczas hamowania. jak wymiana klocków nie pomoże to niestety musisz zainwestować w tarcze. a piszczenie podczas jazdy sprawdź jak rozbierzesz tłoczki skoro piszczy podczas jazdy może nie odbijać

Odpowiedz do tematu