[Cari 1.9TD] Tarcze klocki czy ... ??? |
Autor |
Wiadomość |
mitring
Mitsumaniak

Auto: VW Passat AWX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-09-2009, 12:54 [Cari 1.9TD] Tarcze klocki czy ... ???
|
|
|
Klubowicze, mam poważny problem opiszę jak było od początku i doradźcie proszę
Od pewnego czasu jakoś 2 tygodnie jak jechałem czasem słyszałem piszczenie z przodu auta, naciskając delikatnie hamulec przestawało, lub piszczało bardziej - puszczając hamulec ucichało.
Podejrzewałem klocki - ale np jadąc z prędkością powiedzmy 80 - 100km/h zaczynam hamować (normalnie nie ostro) zaczyna się piszczenie aż przy dłuższym wciskaniu hamulca zaczynam czuć jakby auto zaczynało rzucać przodem. To jest takie uczucie jak by tarcze były zwichrowane i jest metaliczny dźwięki.
Chcę wymienić klocki na początek bo jak zobaczyłem tarczę - to na pierwszy rzut oka (to co widzę między szczelinami w feldze ) tarcza ma rysy tak tak by klocek obcierał nie są głębokie ale są - nie znam się na hamulcach zbytnio ale tu chodzi bezpieczeństwo.
Koledzy już w jednym temacie napisałem o wymianie kompletu - teraz niestety nie mam zbędnej gotówki więc chcę na początek wymienić klocki (chyba że będzie potrzeba to cały komplet).
Co może być powodem tego "rzucania" autem ?
I jakie klocki będą pasowały do mojej Cari 1.9TD 1999r. w sklepach widzę, że do tego modelu jest klika klocków różne wymiary i nie mam pojęcia jakie kupić bo zakupie ATE / TRW albo Ferodo.
Bo zapomniałem teraz mam klocki Ferodo to co pamiętam i zrobiłem na nich prawie 40tys jeśli to istotne |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 20-09-2009, 13:27
|
|
|
Zdejmij koło i obejrz dokładnie klocki i tarcze. W mojej carismie nic nie zapowiadało że mam zużyte klocki ale po dokładnym obejrzeniu okazało się że jeden klocek był zjechany prawie do blachy a reszta była w połowie. Nie wiem co było przyczyną ale na wszelki wypadek przeczyściłem prowadnice i tłoczek. Ja kupiłem najtańsze klocki z ebay za 10 euro jakieś etf ale tylko dlatego że moje tarcze za niedługo kwalifikują się do wymiany i nie było sensu inwestować w drogie klocki które nie posłużą mi długo.
Na forum są podane dopuszczalne grubości tarcz. |
|
|
|
 |
mitring
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-09-2009, 13:40
|
|
|
Dziś postaram się zobaczyć dokładniej jak bardzo są zużyte części. |
_________________ 30.03.2011 - Alicja i Natalka - na świat przyszły moje małe Mitsumaniaczki |
|
|
|
 |
1grzecho
Mitsumaniak
Auto: carisma 1.9td 99r EXE
|
Wysłany: 20-09-2009, 16:57
|
|
|
Cytat: | I jakie klocki będą pasowały do mojej Cari 1.9TD 1999r |
dosłownie wczoraj do swojej cari założyłem klocki i tarcze ATE. Są ogólnie polecane |
|
|
|
 |
mitring
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-09-2009, 19:36
|
|
|
1grzecho napisał/a: | dosłownie wczoraj do swojej cari założyłem klocki i tarcze ATE. Są ogólnie polecane | Tak są dostępne ale chodzi mi o wymiary np. dostępne klocki jakie są np na InterCarsie
ATE
Cytat: | Szerokość [mm]: 130
Wysokość [mm]: 76,9
Grubość [mm]: 16,4 |
Cytat: | Szerokość [mm]: 119,2
Wysokość [mm]: 68,5
Grubość [mm]: 15 |
Ferodo
Cytat: | Długość [mm]: 119
Wysokość [mm]: 68,5
Grubość [mm]: 15,8 |
Cytat: | Długość [mm]: 130
Wysokość [mm]: 78,2
Grubość [mm]: 17,3 |
Możesz mi podać jakie wymiary maja Twoje |
|
|
|
 |
kowal_ldz
Nowy Forumowicz
Auto: 1.8 16v GLS
|
Wysłany: 28-09-2009, 20:20
|
|
|
mitring napisał/a: | jak jechałem czasem słyszałem piszczenie z przodu auta, naciskając delikatnie hamulec przestawało |
mam dokładnie tak samo. auto niedawno kupiłem, klocków jest jeszcze kawał lecz tarcze mają się kiepsko. czy możliwe, że klocki nadal się docierają? piszczenie występuje bardzo często na zakrętach |
|
|
|
 |
mis_smis
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 178 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 28-09-2009, 23:28
|
|
|
u mnie tarcze wizualnie wyglądały jak nowe ale co z tego kiedy musiałem je wymienić bo były spalone i tak jak piszesz piszczało a kierownicę wydawało się, że wyrwie z rąk podczas hamowania. jak wymiana klocków nie pomoże to niestety musisz zainwestować w tarcze. a piszczenie podczas jazdy sprawdź jak rozbierzesz tłoczki skoro piszczy podczas jazdy może nie odbijać |
|
 |
|