|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.2 DID] 4wd lock - proszę o jednoznaczną informację |
Autor |
Wiadomość |
jmgmotocykle
Forumowicz marcin78
Auto: outlander 2.2 156ps
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Lut 2009 Posty: 353 Skąd: oleśnica
|
Wysłany: 03-10-2009, 18:30 [II 2.2 DID] 4wd lock - proszę o jednoznaczną informację
|
|
|
witam - sprawa dotyczy outka 2.2 zawirusowanego na 198km - w czym problem - na pozycji 4wd auto przy ostrym ruszaniu na lekko śliskiej nawierzchni zrywa przyczepnośc na przednich kołach - nim dołączy tył to kontrola trakcji zredukuje moc i... lipa . idealnie jest na 4wd lock ale obawiam się o elementy napędu - czy ich nie uszkodzę - chociaz na forum wyczytałem że powyżej 75km/h automatycznie przełącza się poz. 4wd auto . proszę o jednoznaczną , fachową informację czy w codziennej jesienno/zimowej eksploatacji moge używac funkcji 4wdlock bez uszczerbku na mechanizmów auta??? |
_________________ Proste są dla szybkich aut, zakręty - dla szybkich kierowców |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 03-10-2009, 22:50
|
|
|
Wydaje mi się że jeśli często ostro będziesz ruszał na 4WD-lock to można przegrzać podzespoly przeniesienia napędu. Miałem wcześniej BMW M3 E46 i producent nie zalecał częstych startów z funkcją Launch Control (tzw optymalny start ze skrzynią DKG) żeby uniknąć przegrzania podzespołów przeniesienia napędu.
Odnośnie ustawienia 4WD-Auto: a jakby wyłączyć w chwili startu system ASR to chyba elektronika nie zredukuje mocy na koła w uślizgu i tył zdąży dołączyć? Co o tym sądzisz?
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
|
|