Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
WYMIANA WYSPRZĘGLIKA ECLIPSE 1G (1992r).
Autor Wiadomość
lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-10-2009, 16:49   WYMIANA WYSPRZĘGLIKA ECLIPSE 1G (1992r).

Witam.Pedał sprzęgła wpadł w podłogę uciekł płyn ze zbiorniczka na pompie sprzęgła.Poczytałem na forum i doszedłem że wysprzęglik podziękował za wspułpracę:) -wtrakcie wyciągania rozpadł mi się w ręce :( .Dla większości z was sprawa zapewne banalna ale jestem blady w tym temacie.Więc kilka pytań :
Jaki płyn zalać do zbiorniczka na pompie sprzęgła?
I jak to się odpowietrza?
Czy potrzeba jakieś specjalistyczne sprzęty do takiej wymiany?

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.

Kazber 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Wysłany: 08-10-2009, 18:44   

Ja ostatnio u siebie zmieniałem sprzęgło, wysprzęglik a w sobotę zmieniam pompę.
Bezproblemowo się to robi w garażu na kanale płyn wg. instrukcji do Eclipse należy zalać DOT4, mi ktoś doradził by zalać DOT5 podobno gumy dłużej wytrzymują itp. w każdym bądź razie albo DOT4 albo DOT5. Co do odpowietrzania to najlepiej robić to w dwie osoby jedna pompuje sprzęgłem a druga na dole odkręca taki zawór upustowy na wysprzęgliku, oczywiście aż wyjdzie całe powietrze i dolewamy płynu.

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2009, 20:13   

ja też nie tak dawno wymieniałem wszystko bezproblemowo tak jak Kazber pisał wszystkie potrzebne elementy dostaniesz jak kupisz nowy więc nie ma problemu że się rozpadł:) a o odpowietrzaniu i płynach przeczytasz na stronie kolegi Krzyżaka

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Wysłany: 09-10-2009, 11:28   

Więc poczytałem na str.Krzeżaka i zakupiłem wysprzęglik.Zaczełem dzialać dzis rano od 7.00 zakończyłem temat 7.35 (czas jak w pit stopie Kubicy :) )Wszystko elegancko śmiga , balem się odpowietrzania ale poszło bezproblemowo :) .Co do płynu zalałem DOT 4.Kazber na stronie Krzyżaka jest napisane żeby nie wlewać DOT5 tak dla ścisłości :) .A po drodze do pracy zajechałem do 2 warsztatów popytałem o koszt wymiany wysprzęglika tak żeby wiedzieć ile jestem na +...
Warsztat 1 - 130 pln + koszt wysprzęglika 120 pln
Warsztat 2 - 100 pln + koszt wysprzęglika 100 pln
Niezłe stawki jak za 35 min.pracy :)
Więc jestem na + min.120 pln bo za wysprzęglik dałem 80 pln a wymiany dokonałem sam :mrgreen:
Dzięki za pomoc.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-10-2009, 12:09   

Dobrze zrobiles - DOT 5 zniszczy gume. Do starych aut zrobili DOT 5.1 i ten mogles smialo uzyc.

Kazber 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Wysłany: 13-10-2009, 23:13   

Sorry za wprowadzenie w błąd sprawdziłem w garażu i miałem zalany właśnie DOT 5.1

Angel 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse D22
Wysłany: 22-10-2009, 21:39   

to wlewaj dot 4 i powinno byc ok bo jak przewod gumowy wymienialem to zalecono mi dot4 i jest ok juz pare miesiecy

Odpowiedz do tematu