Problem z biegami |
Autor |
Wiadomość |
remek666 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 18:05 Problem z biegami
|
|
|
Witam!!!
Mam Carisme z 97 1.9 TD i problem ze skrzynią. Jak ją tylko kupiłem były problemy z wrzuceniem wstecznego i jedynki. Mechanik stwierdził, że może skrzynia jest przesunięta i biegi nie mają miejsca i dlatego nie chcą wchodzić. Dokonał jakiejś regulacji (z tego co mówił przesunął chyba lekko skrzynię w którąś stronę ) i teraz wsteczny wchodzi za każdym razem, natomiast jedynka czasami się zacina i wtedy żaden bieg nie wchodzi, muszę dać znowu wsteczny i wszystko juz jest później w porządku. I jeszcze mam problem z piątką, która w czasie jazdy wyskakuję co pewien czas. Czytałem już na forum o problemie z tulejkami na wybieraku skrzyni, czy mojej skrzyni przy takich objawach to też dotyczy czy może to coś poważniejszego. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Dzieki!!! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 18:35
|
|
|
A może chodzi o tulejki? Przeczytaj to
Jeśli chcesaz się dowiedzieć więcej na ten temat (bo było już to wielokrotnie poruszane), kliknij "Szukaj" i wpisz hasło "tulejki" - zobaczysz całą stronę tematów. Mam nadzieję, że to będzie to.
Swoją drogą dziwię się, jak może być przesunięta skrzynia i w jaki sposób ten "mechanik" ją przesuwał, by wchodziły biegi. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-08-2006, 18:52
|
|
|
Grzegorz - remek666 dość jasno napisał że czytał o tulejkach remek666 napisał/a: | Czytałem już na forum o problemie z tulejkami na wybieraku skrzyni |
i pyta remek666 napisał/a: | czy mojej skrzyni przy takich objawach to też dotyczy czy może to coś poważniejszego |
To te tulejki. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
remek666 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 19:29
|
|
|
Wielkie dzięki panowie. Jutro zamawiam tulejki i wymieniam. Myslę,że wszystko się ułoży. jak wymienie to napisze czy to było właśnie to.
Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-08-2006, 19:36
|
|
|
Tylko przestaw z powrotem skrzynię w to samo położenie - a tak na poważnie, to sobie nie wyobrażam, jak ten gość to zrobił, bo chyba nie walił młotem i nie krzywił mocowań (poduszek). Prędzej coś namieszał w cięgnach i trzeba będzie wrócić do pierwotnej wersji. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 06-08-2006, 20:01
|
|
|
podobno jakas minimalna regulacja jest na mechanizmie wodzikowym, ale tak to tulejki zmienic i jezdzic |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
remek666 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2006, 20:35
|
|
|
Dzięki jeszcze raz panowie. Jutro go dokłądnie zapytam co on tam zrobił. Z rozmowy z nim tak wywnioskowałem, że przesunął jakoś tą skrzynię bo miała mało miejsca żeby wchodziły biegi. Szczerze powiem, że sam się zastanawiałem jak on to zrobi, ale zaufałem. Zobaczymy po wymiannie tulejek.
Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10722 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 07-08-2006, 16:02
|
|
|
A w mojej nawet po wypadku wszytkie biegi wchodza...
Pozdrawiam |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2006, 23:37
|
|
|
bo ty masz gdi, a tam sa zupelnie inne rozwiazania made by japan, a nie made by france "tfuuu jego mac". |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 00:35
|
|
|
a co do piątego biegu to może być wina padającego synchronizatora i dlatego wyskakuje piątka.
A skrzyni biegów samej w sobie nie da się przesunąć, bo na śrubach nie ma regulacji, prędzej bym obstawiał, że coś kombinował z łącznikiem skrzyni i drążka zmiany biegów. |
|
|
|
 |
okidoki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 15:55
|
|
|
mam tez 1.9 tdi 97' i mam problem z piatym biegiem. U mnie to wcale on nie wchodzi dorobilem sobie tulejki ( z przodu mechanizmu wodzikowego) i dalej nic bo one odpowiadaj za 5 bieg.
jezeli ktoś wie jak sie uporac z tym problemem to czekam na info |
|
|
|
 |
remek666 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 16:11
|
|
|
Panowie a z tym synchronizatorem to jest dużo zabawy gdyby to był on??
I może jeszcze wiecie jakie to są koszty, oczywiście tak na wszelki wypadek, bo mam nadzieję że to tulejki. |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 17:32
|
|
|
ja obstawiam, że to na pewno synchronizator, bo tulejki nie mają nic do wypadania piątego biegu.
Koszt jest taki, że za rozbiórkę skrzyni standardowo liczy się 250pln, plus nowy synchronizator - jeśli dobrze pamiętam to coś około 90pln, oraz dodatkowo mogą policzyć jakieś 50-100pln za wymianę 5 biegu. |
|
|
|
 |
okidoki [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 19:12
|
|
|
problem jest w tym ze wogóle juz nie wchodzi 5 bieg. Jeszcze wczesniej jak mocno go wbilem to wchodzil a teraz to wcale nie wchodzi. co do wypadania to sie nie zdazalo |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 09-08-2006, 19:35
|
|
|
co rozumiesz pod pojeciem "dorobilem" ?? - mozesz sprobowac przesunac blokade dzwigni i sprawdzic czy pomoze, jest pod mieszkiem od drazka biegow, przykrecony na dwie sruby, odkrec sprawdz czy wbijesz piatke bez niego, jak tak to podpiluj odpowiednio i przykrec, ale i tak cos te tulejki wtedy beda nie teges |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|