Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Różnica miedzy F5M22 a F5M31
Autor Wiadomość
szost 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 96 2.0 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2009, 17:55   Różnica miedzy F5M22 a F5M31

Witam
Posiadam Galanta 96r 2.0TD uszkodziła mi sie skrzynia biegów typu F5M31. Czy będzie pasować skrzynia typu F5M22 jest tansza i łatwiej dostępna.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 15-03-2009, 22:09   

nie ma szans - musi byc ta sama skrzynka i do tego sprawdz dalsze numery na skrzyni, bo tez musza sie zgadzac

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 18-03-2009, 13:05   

A co się uszkodziło? Może lepiej naprawić?

szost 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2009, 21:46   

Prawdopodobnie uszkodził sie wybierak biegu 2. jak chcę zredukować np z 3 na 2 muszę najpierw dźwignię zapiąć w kierunku biegu 1 a potem 2 wchodzi. Inaczej 2 z redukcji nie wchodzi. Dowiedziałem sie ze wybierak kosztuje ok 600zł do tego mechanik który wezmie tez nie mało a skrzynie moge miec za 900 (z mały przebiegiem). Czytałem na forum ze nie tylko w galantach do 96r ale tez tych młodszych takie rzeczy się zdarzają. Wiec sie zastanawiam czy pchać się w nowszego. Miałem przed galantem colta i tam tez skrzynie wymieniałem wiec mam trochę dosyć trzech diamentów. Ale znając życie będzie następny misiak. ps. ktoś może wie co oznaczają dalsze oznaczenia po F5M31 .......

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 18-03-2009, 21:51   

To nie wybierak tylko synchronizator drugiego biegu. Jak sam napisałeś, to wada wszystkich diesli, także Galantów EA, więc jak zainwestujesz w następną skrzynię to możesz pojeździć miesiąc i będzie to samo. Chyba, że bierzesz od znajomego i masz pewność, że to naprawdę taki mały przebieg.
W EA można włożyć synchro z benzyny, nawet używane i bęzie git, nie wiem jak w Twoim Galu. DOwiedz się ile kosztuje synchronizator dwójki u Japanze, a potem rozważ wymianę...
Za 900zł kupisz synchronizator, oba łożyska na wałek sprzęgłowy i łożysko oporowe. Po tej naprawie, będziesz miał spokój na długo. A po wyjęciu skrzyni z wymianą tych części nie ma już dużo pracy.

szost 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-03-2009, 22:46   

Dzieki za pomoc i tak szybką odpowiedz.

MAXIMUS9 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 95r 2.0 16V
Wysłany: 24-10-2009, 14:39   Re: Różnica miedzy F5M22 a F5M31

witam. jeżeli masz dojście do skrzyni biegów z oznaczeniem F5M22 to bardzo proszę o info, będę bardzo wdzięczny.

[ Dodano: 24-10-2009, 14:46 ]
Witam
posiadam galanta 95r. 2.0 16 V i padła mi skrzynia biegów na której jest oznaczenie F5M222VQKF
Czy jest możliwość zamontowania innej skrzyni z innym oznaczeniem? Jeśli ktoś ma takie informację lub może chce sprzedać taką skrzynię to będę wdzięczny za info

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 25-10-2009, 01:04   

Kolego napisz mi VIN to na poniedziałek mogę sie dowiedzieć o cenę synchronizatora. Porównamy z cenami Japaneze. Nie wiem jak wygląda sprawa z dieslami ale kiedyś pytałem o synchronizator do benzyny i róznica w cenie wynosiła prawie 100zł.
Nie takl dawno podłapałem pewien kontakt i nieraz uda sie załatwić coś taniej.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-10-2009, 09:54   Re: Różnica miedzy F5M22 a F5M31

MAXIMUS9 napisał/a:
padła mi skrzynia biegów na której jest oznaczenie F5M222VQKF
Czy jest możliwość zamontowania innej skrzyni z innym oznaczeniem?

nie ma takiej mozliwosci
zamiana na inny model skrzyni, ktorej mocowania pasuja do silnika i tak wiaze sie ze zmiana przelozen

izydor33 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0TD
Wysłany: 28-10-2009, 16:14   

Witam. Panowie mam galanta z 2001 numer Vin to JMBSNEA6AXZ001220 2.0 TD. Mam podobny problem ze szkrzynia. Nie wchodzi z 3 na 2 i trzeba delikatnie pchnąć w kierunku 1 zeby załapało. Mój model skrzyni to najprawdopodobniej F5M42 ale pewnien nie jestem. Poza tym skrzynia strasznie chuczy podczas jazdy. Gdy sie wciśnie sprzęgło albo jest na jałowym nie słychqac hałasu. Mój mechanik twierdzi, że powinienem wymienic skrzynie. Więć czy można założyc skrzynie z innym oznaczeniem np. F5M31 albo jakieś inne podpowiedzi co należy w takiej sytuacji zrobic. Co może tak huczeć bo z tymi biegami to zapewne synchronizator.

izydor33 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0TD
Wysłany: 28-10-2009, 19:23   

na szczęscie mój mechanik okazał sie pożądnym człowiekiem i stwierdził, że chyba jednak są szanse na naprawe i że się jej podejmie ale to dopiero po tym jak zobaczy co się dzieje w skrzyni. dzieki za pomoc z tym linkiem do rozmowy o skrzyni.

Odpowiedz do tematu