Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dudnienie przy hamowaniu
Autor Wiadomość
kamil777 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Wysłany: 19-12-2008, 12:14   Dudnienie przy hamowaniu

Witam od jakiegos czasu podczas hamowania przy wiekszej predkosci slychac glosne dudnienie pochodzace raczej z tylu auta (sa tam hamulce bebnowe). Czego to moze byc oznaka, czy opony zimowe moga tez tu zawinic bo nie sa juz nowe?

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2008, 18:04   

kamil777, sprawdż okładziny hamulcowe pewnie trze blacha o blachę albo są popękane

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2009, 18:58   

Witam odgrzeję kotleta o pasuje idealnie.

Mam podobny temat. przy chamowaniu bardziej intensywnym z większej prędkości dudni przód!! miał może ktoś coś podobnego??
Tarcze nie są raczej krzywe bo było by czuć na pedale i na kierownicy a to raczej słychać a nie czuć.

[ Dodano: 28-10-2009, 19:02 ]
właśnie zamawiam nowe klocki bo się kończą i tarcze bo są już cienkie ale przy poprzedniej wymianie klocków nic nie dudniło!!

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-10-2009, 19:19   

adipaw, ja tez mialem takie dudnienie z przodu jak misie cos wygladajacego jak tasma azbestowa dostala pomiedzy docisk, tarcze i klocek (w wolnej wnece pomiedzy jarzmem a dociskiem)

kamil777, Twoja przyczyna moze byc juz koniec bebnow i/lub szczek, takie odglosy dochodza w momencie takze skorodowanych bebnow od strony ciernej. zle opony chuczalyby w zakrezie predkosci 80-120km/h oraz powyzej 150km/h powodem jest ich wyzabkowanie lub rzezba bieznika, lozyska by chuczaly od 50 km/h w gore, ponizej 50km/h chuczenie lozyska znaczy juz jego calkowite wyrobienie i zalecana natychmiastowa wymiana
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2009, 19:44   

może po wymianie hamulców ustąpi! jak zdejme koło to od razu sprawdzę łożyska może ti ich wina.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 28-10-2009, 19:56   

adipaw, jak sciagniesz kolo nie sprawdzisz lozyska, czy to na obecnosc luzow czy szumow, musisz podniesc auto i wtedy patrzec
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2009, 20:00   

nie no wiem ! zawsze sprawdzam na podlewarowanym z założonym kołem bo wtedy większa siła jest. tak mi się tylko napisało :) skrót myślowy w sensie jak będę robił hamulce to i to sprawdzę.

PoVeR 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,9 DID
Wysłany: 18-02-2010, 18:02   

Z racji iz mam podobny problem przyłącze się do tematu. Dziś jadąc doszły mnie dziwne odgłosy, tak jakby coś było przyklejone do koła lub jakoś tak, odgłos jest równomierny i słyszalny w równych odstepach, tylko podczas jazdy. Co to może być?

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 18-02-2010, 18:12   

Ja miałem podobnie jak piszesz PoVeR, wolna jazda powolne stuki szybka jazda szybkie stuki tyle, że ja wiedziałem, że złapałem coś w koło. Szybkie oględziny koła i... pozdro. śruba siedziała w oponie. i Ona robiła stuk, stuk. Sprawdź swoją opone może będziesz miał coś podobnego uwięzionego w kole. Powietrze nie koniecznie musi schodzić, jak będzie dobrze siedzieć to nawet ciut ciut nie zejdzie.

kamil777 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma
Wysłany: 19-02-2010, 21:22   

Jak chodzi o moj przypadek to ostatecznie wyszlo ze winne byly tuleje na wachaczach wzdluznych byly juz tak wyrobione, ze przy hamowaniu wpadaly w drgania i stad ten halas stwierdzilem to na wizycie na szarpakach. Po wymianie bylo o wiele lepiej.

prosty81 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 22-02-2010, 14:39   

PoVeR, a to masz podczas tylko hamowania ? Czy podczas jazdy na biegu jałowym tez?

grymas 
Forumowicz
grymas

Auto: carisma 1.6 98rok
Wysłany: 28-02-2010, 17:48   

A u mnie piszczy....lewe przednie koło!!! Co tu robic?

Odpowiedz do tematu