Dudnienie przy hamowaniu |
Autor |
Wiadomość |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 19-12-2008, 12:14 Dudnienie przy hamowaniu
|
|
|
Witam od jakiegos czasu podczas hamowania przy wiekszej predkosci slychac glosne dudnienie pochodzace raczej z tylu auta (sa tam hamulce bebnowe). Czego to moze byc oznaka, czy opony zimowe moga tez tu zawinic bo nie sa juz nowe? |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2008, 18:04
|
|
|
kamil777, sprawdż okładziny hamulcowe pewnie trze blacha o blachę albo są popękane |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 18:58
|
|
|
Witam odgrzeję kotleta o pasuje idealnie.
Mam podobny temat. przy chamowaniu bardziej intensywnym z większej prędkości dudni przód!! miał może ktoś coś podobnego??
Tarcze nie są raczej krzywe bo było by czuć na pedale i na kierownicy a to raczej słychać a nie czuć.
[ Dodano: 28-10-2009, 19:02 ]
właśnie zamawiam nowe klocki bo się kończą i tarcze bo są już cienkie ale przy poprzedniej wymianie klocków nic nie dudniło!! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-10-2009, 19:19
|
|
|
adipaw, ja tez mialem takie dudnienie z przodu jak misie cos wygladajacego jak tasma azbestowa dostala pomiedzy docisk, tarcze i klocek (w wolnej wnece pomiedzy jarzmem a dociskiem)
kamil777, Twoja przyczyna moze byc juz koniec bebnow i/lub szczek, takie odglosy dochodza w momencie takze skorodowanych bebnow od strony ciernej. zle opony chuczalyby w zakrezie predkosci 80-120km/h oraz powyzej 150km/h powodem jest ich wyzabkowanie lub rzezba bieznika, lozyska by chuczaly od 50 km/h w gore, ponizej 50km/h chuczenie lozyska znaczy juz jego calkowite wyrobienie i zalecana natychmiastowa wymiana |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 19:44
|
|
|
może po wymianie hamulców ustąpi! jak zdejme koło to od razu sprawdzę łożyska może ti ich wina. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 28-10-2009, 19:56
|
|
|
adipaw, jak sciagniesz kolo nie sprawdzisz lozyska, czy to na obecnosc luzow czy szumow, musisz podniesc auto i wtedy patrzec |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
adipaw [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2009, 20:00
|
|
|
nie no wiem ! zawsze sprawdzam na podlewarowanym z założonym kołem bo wtedy większa siła jest. tak mi się tylko napisało skrót myślowy w sensie jak będę robił hamulce to i to sprawdzę. |
|
|
|
 |
PoVeR
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,9 DID
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:02
|
|
|
Z racji iz mam podobny problem przyłącze się do tematu. Dziś jadąc doszły mnie dziwne odgłosy, tak jakby coś było przyklejone do koła lub jakoś tak, odgłos jest równomierny i słyszalny w równych odstepach, tylko podczas jazdy. Co to może być? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-02-2010, 18:12
|
|
|
Ja miałem podobnie jak piszesz PoVeR, wolna jazda powolne stuki szybka jazda szybkie stuki tyle, że ja wiedziałem, że złapałem coś w koło. Szybkie oględziny koła i... pozdro. śruba siedziała w oponie. i Ona robiła stuk, stuk. Sprawdź swoją opone może będziesz miał coś podobnego uwięzionego w kole. Powietrze nie koniecznie musi schodzić, jak będzie dobrze siedzieć to nawet ciut ciut nie zejdzie. |
|
|
|
 |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 19-02-2010, 21:22
|
|
|
Jak chodzi o moj przypadek to ostatecznie wyszlo ze winne byly tuleje na wachaczach wzdluznych byly juz tak wyrobione, ze przy hamowaniu wpadaly w drgania i stad ten halas stwierdzilem to na wizycie na szarpakach. Po wymianie bylo o wiele lepiej. |
|
|
|
 |
prosty81
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 22-02-2010, 14:39
|
|
|
PoVeR, a to masz podczas tylko hamowania ? Czy podczas jazdy na biegu jałowym tez? |
|
 |
grymas
Forumowicz grymas
Auto: carisma 1.6 98rok
|
Wysłany: 28-02-2010, 17:48
|
|
|
A u mnie piszczy....lewe przednie koło!!! Co tu robic? |