over-drive w automacie 2.5 TD |
Autor |
Wiadomość |
pajerak
Forumowicz pajerak

Auto: pajero 2.5 TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 70 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 06-11-2009, 16:22 over-drive w automacie 2.5 TD
|
|
|
Mam pytanko ??? Ile biegów powinien mieć automacik w Pajerce 2.5 TD przy wlączonym Over- Drive ??? Bo mój ma 2 a wydaje mi sie ,że powinien mieć 3 !!! Może ktoś zna przyczyne !!! Pozdrawiqm !!! |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-11-2009, 17:55
|
|
|
chyba powinny być 4 biegi do przodu i jeden do tyłu Przy jeździe na Over-Drive przeżuci na 4 przy chyba 4tyś obrotów ale szkoda jest skrzyni a i wir w baku się robi. Over-Drive używa się np. przy wyprzedzaniu po prostu redukuje bieg/nadbieg.A bez Over-Drive zmienia normalnie? Bo jeśli też brakuje biegu to skrzynka do naprawy lub sterownik zwariował. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
ryba
Forumowicz
Auto: Pajero 2,5TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 76 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-11-2009, 19:38
|
|
|
Witam,
U mnie nadbieg wrzuca przy 3 tys obrotów (obroty spadają do jakichś 2600-2700, niby niewiele ale zawsze troszku ekonomiczniej) . Skrzynia jest 3 biegowa plus nadbieg.
Overdrive używa się do jazdy poza miastem.
Czasami jak ruszam bardzo powoli to w ogóle nie czuć 2 biegu.(takie złudzenie)
Spróbuj ruszyć mocniej, pociągnij go do 3500-4000 rpm i zobacz jak będzie działał...
Sprawdzałeś olej w skrzyni?(nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ ale sprawdzić nigdy nie zaszkodzi)Pozdro |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 06-11-2009, 21:33
|
|
|
ryba napisał/a: | Witam,
U mnie nadbieg wrzuca przy 3 tys obrotów (obroty spadają do jakichś 2600-2700, niby niewiele ale zawsze troszku ekonomiczniej) . Skrzynia jest 3 biegowa plus nadbieg.
Spróbuj ruszyć mocniej, pociągnij go do 3500-4000 rpm i zobacz jak będzie działał...
Sprawdzałeś olej w skrzyni?(nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ ale sprawdzić nigdy nie zaszkodzi)Pozdro |
Poziom oleju ma ogromny wpływ na pracę automatu...jak jest go za mało skrzynia nie będzie przełączała na wyższy bieg.
Sprawdzamy przy pracującym silniku...bo po zgaszeniu zawsze pokaże więcej. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 06-11-2009, 22:47
|
|
|
1405 napisał/a: | Sprawdzamy przy pracującym silniku...bo po zgaszeniu zawsze pokaże więcej. |
i rozgrzanym |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
pajerak
Forumowicz pajerak

Auto: pajero 2.5 TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 70 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 08-11-2009, 13:08
|
|
|
Dzieki !!! Stan oleju jest oki !!! Posłucham się Was i wkręce pajerke na 4000 obr. przy włączonym over-drive zobaczymy !!! Tylko mnie nie straszczie że skrzynia klękneła bo raz to już przeżyłem !!!! A auto w sumie bez over drive jeździ oki !!!! Pozdro !!! |
|
 |
ryba
Forumowicz
Auto: Pajero 2,5TD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 76 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-11-2009, 13:55
|
|
|
1405 napisał/a: | ryba napisał/a: | Witam,
Poziom oleju ma ogromny wpływ na pracę automatu...jak jest go za mało skrzynia nie będzie przełączała na wyższy bieg.
Sprawdzamy przy pracującym silniku...bo po zgaszeniu zawsze pokaże więcej. |
Sorki, chodzilo mi o to czy taki wlasnie efekt bedzie przy zbyt niskim poziomie...
[ Dodano: 08-11-2009, 13:57 ]
pajerak napisał/a: | Dzieki !!! Stan oleju jest oki !!! Posłucham się Was i wkręce pajerke na 4000 obr. przy włączonym over-drive zobaczymy !!! Tylko mnie nie straszczie że skrzynia klękneła bo raz to już przeżyłem !!!! A auto w sumie bez over drive jeździ oki !!!! Pozdro !!! |
Tak na prawde przy jezdzie na krotkich dystansach producent nie zalecal wlaczania O/D. Niepotrzebne i czeste mielenie skrzyni nie robi jej dobrze |
|
|
|
 |
|