impulsator |
Autor |
Wiadomość |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2006, 17:06 impulsator
|
|
|
No właśnie gdzie znajduje się impulsator ( czujnik) ruchu kół - skąd ECU wie że pojazd się toczy ? -a wie bo podnosi obroty nawet przy minimalnym ruchu ! obniża pry zatrzymaniu się.
Pytanie prozaiczne ale nabyć chce takie coś ala komputer pokładowy i tam jest wymagany z tego impulsatora sygnał.
Czy kto kolwiek wie ktokolwiek widział? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-08-2006, 18:52
|
|
|
tom65 napisał/a: | No właśnie gdzie znajduje się impulsator ( czujnik) ruchu kół - skąd ECU wie że pojazd się toczy ? -a wie bo podnosi obroty nawet przy minimalnym ruchu ! obniża pry zatrzymaniu się |
W skrzyni biegów |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 20-08-2006, 12:37
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | W skrzyni biegów |
Niebardzo - tam z kabelków to tylko czujnik wstecznego.
W prędkościomierzu jest hallotron |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2006, 14:43
|
|
|
Czyli gdzie mam tego ustroistwa szukać ?
tak wstępnie oglądałem skrzynie i nic z kabelkami oprócz wstecznego nie widzę .( wady wzroku raczej nie mam)
Jeżeli hallotron - jak go rozpoznać ? |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 20-08-2006, 15:02
|
|
|
tom65 napisał/a: | Jeżeli hallotron - jak go rozpoznać ? |
Musisz wyjąć zegary. Powinien być gdzieś przy gnieździe linki prędkościomierza. Więcej nie wiem. . Jak znajdziesz to potem możesz zobaczyć gdzie idą jego wyprowadzenia i wpiąć się gdzieś w wiązkę |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2006, 16:52
|
|
|
No dobra - a jak wyjąć licznik ?
jeszcze tego nie robiłem! - ( znalazłem na razie 2 śruby u góry licznika i co dalej)
Acha rozumiem ,że nawet przy minimalnym ruchu linka się kreci i wprawia w ruch magnes licznika a ten podaje impulsy na hallotron a ten daje do ECU. |
|
|
|
 |
josie

|
Wysłany: 20-08-2006, 18:52
|
|
|
tom65 napisał/a: | znalazłem na razie 2 śruby u góry licznika i co dalej |
2 kolejne trzymają ramkę od dołu - trzeba zdjąć plastik po lewej stronie kierownicy (ten gdzie siedzi potencjometr regulacji oświetlenia deski) - wtedy ukaże się pierwsza. Z prawej strony trzeba o ile dobrze pamiętam odkręcić ten plastik duży co w dół schodzi. Jak zdejmiesz ramkę i odepniesz przewody to licznik ma chyba swoją 1 bądź 2 śruby, pociągasz do siebie i jest Twój.
tom65 napisał/a: | Acha rozumiem ,że nawet przy minimalnym ruchu linka się kreci i wprawia w ruch magnes licznika a ten podaje impulsy na hallotron a ten daje do ECU. |
Ja też tak to rozumiem i tak jest na 99%. |
|
|
|
 |
|