Przesunięty przez: BigTomala 10-12-2009, 19:04 |
[EAxx] Fabryczny montaz gaśnicy |
Autor |
Wiadomość |
get low
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-12-2009, 16:33 [EAxx] Fabryczny montaz gaśnicy
|
|
|
Kupiłem swojego galanta bez gaśnicy w wyposażeniu. Mam zamiar jechać po za granice naszego ślicznego kraju:) i wydaje mi sie że w razie kontroli gaśnica bedzie sprawdzana i dlatego jestem na jej kupnie:). I tu pytanko, gdzie była oryginalnie montowana gaśnica w galu i jeżeli ktoś ma możliwosć to może jakaś fotka żeby zobaczyć sposób montowania. |
_________________ GET LOW |
Ostatnio zmieniony przez robertdg 10-12-2009, 18:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Sadeek
Forumowicz
Auto: Galant VI
|
Wysłany: 10-12-2009, 17:07
|
|
|
U mnie nie byla nigdzie "montowana" byla wsadzona w pojemnik ktory wchodzi w zapasowke, mnie tez to ciekawi jak fabrycznie to wygladalo... |
|
|
|
 |
Bury
Mitsumaniak
Auto: EA2W,Z34A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 294 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 10-12-2009, 18:37
|
|
|
Nadal rozbieżności co do wyposażenia aut nawet w kraja UE.
Jadąc za granice warto wiedzieć,że obowiązuje Nas wyposażenie pojazdu wymagane w kraju gdzie jest on zarejestrowany.
Sorry,że odbiegam od tematu,ale komuś może sie przydać.
Sprawy te reguluje Konwencja wiedeńska z 1968 roku.
Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.cytat z Wikipedia |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 11-12-2009, 08:36
|
|
|
get low, ja mam pod siedzeniem kierowcy / przed nogami.
Dostęp łatwy w razie czego-przecież nie będziesz szukal gaśnicy w bagażniku... |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
get low
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD
|
Wysłany: 11-12-2009, 13:09
|
|
|
I pod siedzeniem była fabrycznie montowana?? |
_________________ GET LOW |
|
|
|
 |
Nev-X
Mitsumaniak Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 230 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 12-12-2009, 13:36
|
|
|
Ja mam przed siedzeniem pod nogami ale pasażera Ale nie wiem czy fabrycznie tam ona była montowana. |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 13-12-2009, 11:57
|
|
|
W Polsce gasnica juz nie obowiazuje, nie wiem jak w inncyh krajach (w Niemczech na pewno nie) i chyba jets tak jak ktoś wyzej napisal, obowiazuje ci tylko to co jest w kraju zarejestrowania wymagane. W naszym kraju jedynym obowiazkowym wyposazeniem jest trojkat odblaskowy. Gasnica czy apteczka to twoja sprawa-chcesz to se montuj. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-12-2009, 12:47
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | W Polsce gasnica juz nie obowiazuje | jezeli tak twierdzisz, to przysuń odpowiedni najnowszy artykuł albo paragraf rozporządzenia Ministra Infrastruktury, albo Kodeksu drogowego, ja znalazlem najnowszy artykuł z tego roku, który mowi ze obowiazkowa jest gasnica i trojkat, a apteczka jest zalecana CZYTAJ usilnie szukałem i nie znalazlem braku obowiazku posiadania gasnicy w samochodzie, jezeli przysuniesz taki aktualny przepis to sie zgodze, jak narazie nie zgadzam sie i prosze o nierozprzestrzenianie na forum niepewnych informacji |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13-12-2009, 12:49
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | W Polsce gasnica juz nie obowiazuje |
Gdzie można o tym poczytać, bo mi wyskakują na googlach same stare artykuły. |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
Bury
Mitsumaniak
Auto: EA2W,Z34A
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 294 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 13-12-2009, 20:21
|
|
|
Gaśnica ma byc i ma byc sprawna.
W przypadku gasnic w pojazdach legalizacje i inne daty nie maja żadnego znaczenia. |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 14-12-2009, 10:37
|
|
|
get low napisał/a: | I pod siedzeniem była fabrycznie montowana?? |
nie-musiałem samemu zamontować.
tommyc1 napisał/a: | W Polsce gasnica juz nie obowiazuje |
a ja twierdzę jak inni, że trzeba ją nadal posiadac w aucie.
Skąd masz takie informacje |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 14-12-2009, 11:00
|
|
|
Dziwi mnie stwierdzenie o wymaganym wyposażeniu auta wzgledem kraju rejestracji bo jak sie ma do tego:
kamizelka odblaskowa wymagana u naszych zachodnio=południowych sąsiadów (w kabinie samochodu, nie raz nawet na siedzeniu) oraz 1 lub 2 komplety żarówek.
Co do samej gaśnicy jak już kiedyś pisałem w swojej Cari mam 3 szt.
1. pod siedzeniem kierowcy
2. pod siedzeniem pasażera
3. w bagażniku
Zawsze co roku kupuję nową i podmieniam najstarszą. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
tommyc1
Mitsumaniak
Auto: Saab 9-3 TTiD kombi
|
Wysłany: 16-12-2009, 12:08
|
|
|
Pewnie popełniłem błąd, bo o gaśnicę zapytałem policjanta i taką dostałem odpowiedź jak napisałem wyżej . Nie miałem czasu i ochoty by to sprawdzic, powiem tylko że miałem kilka kontroli w tym roku policyjnych i nikt o gasnicę nie pytał a kiedys sieto zdarzało. To samo badania techniczne-w poprzednich latach miałem sprawdzaną gaśnicę a w tym roku nie. Może to zwykły zbieg okoliczności, jak będę miał chwilę to poszukam RZETELNEJ informacji na ten temat.
Hmm...w samym kodeksie drogowym nie jest napisane nic o tym, że gaśnica musi być. Natomiast szczegółowe rozporzadzenie Ministra Transportu nakazuje (podobno) posiadanie gaśnicy i trójkąta. Znajomy policjant powiedział mi, że od stycznia tego roku wprowadzono zmianę, ale ja tego nigdzie nie mogę znaleźć w Dz.U., więc albo ja nie umiem szukać albo policjant źle mi powiedział (może był taki projekt zmiany ale ostatecznie nie wprowadzono). Więc absolutnie nie można się moja wypowiedzią kierować-jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam. Ja sprawę gaśnicy olałem 2 lata temu i mimo przeglądów i kontroli policyjnych nikt mnie o nią nie pytał. Wożę starą gdzieś w bagażniku. Byłem 3krotnie świadkiem pożaru samochodu i NIGDY taka gaśnica nie była pomocna. Rozmawiałem ze strażakiem przy okazji szkolenia w pracy i ten stwierdził, że bez należytego przygotowania nikt sobie z pożarem nie poradzi nawet jeśli ma gaśnicę teoretycznie skuteczną... |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-12-2009, 16:43
|
|
|
tommyc1 napisał/a: | Byłem 3krotnie świadkiem pożaru samochodu i NIGDY taka gaśnica nie była pomocna. Rozmawiałem ze strażakiem przy okazji szkolenia w pracy i ten stwierdził, że bez należytego przygotowania nikt sobie z pożarem nie poradzi nawet jeśli ma gaśnicę teoretycznie skuteczną... | No to Cię pewnie zdziwię, ale gdyby nie gaśnica w moim poprzednim aucie, która o dziwo zadziałała, co prawda na max. 3 sekundy, pozbyłbym się auta w wyniku pożaru od rozgrzanego katalizatora. Ten 3 sekundowy "strzał" z gaśnicy (oraz z 2 innych gaśnic samochodowych życzliwych ludzi) uratował moje byłe auto i powstrzymał rozprzestrzenianie się ognia do przyjazdu jednostki Straży Pożarnej. |
|
|
|
 |
Nev-X
Mitsumaniak Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 230 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 16-12-2009, 20:32
|
|
|
W wakacje rok temu miałem kontrolę i właśnie policjant pytał mnie o trójkąt ostrzegawczy i gaśnice. Nie wiem czy coś się zmieniło ale ja i tak gaśnice wożę w każdym samochodzie. Oby nigdy nie trzeba było jej używać ale lepiej mieć. Dziwię się że niektórzy uważają że i tak nie da rady taką gaśnicą nic zrobić. Jednak gdy w porę zareagujemy na pewno będzie ona bardzo pomocna Pozdrawiam i życzę aby nikt jej nie musiał używać |
|
|
|
 |
|