Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
CO SĄDZICIE O DIAMANTE II
Autor Wiadomość
mariuszklaudius 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi diamante
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-12-2009, 16:56   CO SĄDZICIE O DIAMANTE II

mam pytanko do was "starych forumowiczów" co sądzicie o mitsubishi diamante drugiej wersji tej juz po 1996r. znacie moze jakies opinie na temat diamanteII. jakie wersje najlepsze i jak autko ma sie do pierwszej serii tego modelu

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 14-12-2009, 21:50   

Estetycznie nijak. :wink:
Co do reszty nie wiem, nie "macałem".

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2009, 07:08   

Jak dla mnie osobiście II generacja straciła urok sigmy to juz nie jest to co I,mechanicznie podobna do starszej wersji jedyny minus ale to tylko moje zdanie że nie wychodziły w manualu , silnik większy 3,5L, nowszy, o większej mocy, dużo rzeczy powielonych z I generacji ale auto bez duszy :p

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2009, 08:34   

Straciła urok bo czas wymagał zmian stylistycznych. Moim zdaniem jeśli komuś podoba się Sigma to raczej nowsze kształty nie będą wzbudzać w takiej osobie zachwytu. Tak też i jest w moim przypadku :)

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Auto: Diamante XS'94
Wysłany: 15-12-2009, 08:47   

1. plastik , dużo oszczędniej i tniej w środku , juznie tak łądnie i finezyjnie.
2. technologia - tańsza - jużnie tak dobrze wykonane auto - widać oszczędności - np o ecsie zapomnijcie.
3. możę i nieco nowsze , ale z silnika 3.5 wyduszono zaledwie 4 konie wiecej niz z 3.0 DOHC .. well ak dla mnie stara sigma łyknie go jak nieco jąpodkręcić na 220 koników..

poza tym to inne auto , zyski z nowszego i straty na oszczędzaniu - tak do przemyślenia - ja się nie zamieniam , choć miałem okazję. Lepiej dopieścić starego diamanta niż pakować się w takie , osobiście , jakbym miał kupić , to wolałbym już kupić Cadllac seville SLS ,98

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 15-12-2009, 12:23   

"cady" chociaż ma taki amerykański ecs :mrgreen: no i linia ładna ale nowa sigma też nie jest zła ...linia nadwozia jest inna niż aut z zachodu i tych firm co podrabiają auta pod zachód...kiedyś byłem w białymstoku i takie diamante stało w komisie więc skorzystałem i zasiadłam .wnętrze jest obszerne bo i auto większe od poprzednika . plastik dostosowany już do wymogów recyklingu ale nie tragiczny .wszystko pod ręką ,wyciszone i przyjemne .bagażnik ogromny i z tyłu więcej miejsca dla pasarzerów bo jak się nie myle to diamante po lifcie ma większy rozstaw osi .fotele przednie - sigma z 93/95 -kształtem tył też bardzo podobny jak i przyciski zrobione na miękko .....mi się podoba a co do silnika 3,5 litra - trochę ponad 200 koni ale jakby moment większy .no i nie widziałem w wersji manualnej ....
http://www.youtube.com/watch?v=etsjlwmT3V8

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 15-12-2009, 14:05   

zgodzę się , ale nie wiem czy zauważyłeś zupełnie zmienioną deskę rozdzielczą.. nie podoba mi sie juz.. nie jest taka klasyczna.. straciła urok.. generalnie fakt że nieco większe , ale zobacz jaka waga , i jak sięjeździ - jedno na plus ,że polskie dziury lepiej bierze - to fakt , ale za to nie prowadzi się już tak jak tamo.. tak z moich doświadczeń. no i widoczność gorsza.

mariuszklaudius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-12-2009, 17:04   

no dobra deska rozdzielcza sie zmienila ale sigma czy tez diamante I generacji nie zawsze miala jednakowy kokpit ten pierwszy z jedna poduszka powietrzna - kierowcy, jest bardziej stylowy ( moim zdaniem ) zas ten drugi juz z poduszka pow. dla pasazera czyli niektore modele po 94r. bardziej zaczynaja przypominac kokpit II generacji. tak wiec moim zdaniem gdyby I generacja byla produkowana jeszcze o 2 lata dluzej to by i deske rozdzielcza zmienili

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 15-12-2009, 17:44   

Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę - wszystko zależy od szczęścia ale jeśli coś będzie nie tak to o części jest naprawdę sporo trudniej niż do Diamante I bo nie masz tylu samochodów w obiegu (do tej pory w ciągu 3 lat to na allegro moze było z 10 Diamante II generacji na sprzedaż). A do I zawsze można było mechaniczne od Sigmy. Osobiście nie wiem czy bym zaryzykował kupno - auto nie jest na tyle ciekawe żeby podejmować ryzyko.

A i tutaj jest recenzja:

http://consumerguideauto....-diamante-1.htm

W sumie to z pewnymi rzeczami się nie zgodzę (że stylistyka bardziej wyrazista niz poprzednik) no ale wiadomo że dziennikarze piszą jak chcą ;) . I piszą o tym o co podejrzewałem i co zaobserwowałem na przykładzie Gala 2.5 - silnik momentami chodzi chropowato - zresztą to słychać w filmikach.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

mariuszklaudius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-12-2009, 18:29   

wiesz stylistyka przedniego zderzaka czy tez swiatel czy grila w diamante i sigmach jest rzeczywiscie niepowtarzalna tego sie nie da podrobic. ford mustang z 63r jest najbardziej poszukiwana wersja tego auta pozniejsze modele nie wzbudzaly juz takiego zainteresowania (nie liczac modelu gt shellby) lecz w 2006 roku ford wrocil do old wizerunku mustanga i teraz znow robi furore (choc ponoc nie jest juz to samo) mam nadzieje ze i kitajce znow zapragna robic diamanta czy tez sigme stylizujac sie na modelu I generacji
ps. II generacja nawet mi sie podoba choc brakuje jej - moim zdaniem - tak udanej stylizacji przodu

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 16-12-2009, 14:15   

własnie ...przód sigmy kiedyś powalił mnie na kolana :lol: teraz jak jadę powala chyba innych ...
jakiś czas ładny temu ...ktoś z forum mi powiedział nawet że gdybym zamienił na opla mv6 omegę /miałem taki zamiar / to nikt mi nie powie "jaki ładny opel" dziś to wiem - wracając do sigmy ...ludzie pytają co to za model mitsubishi widząc emblemat - sigma? jaka ładna ...i inne epitety ....fakt jest ładna i niespotykana już na naszych drogach ale czas robi swoje i napewno kiedyś ją sprzedam ....a jak nie to doczeka swoich lat pod pierzynką .
stylistyka auta jest niby bez polotu bo nic tam takiego ale własnie to stwarza że auto się lubi ...maska jest nisko poprowadzona i z delikatnym wytłoczeniem .wąskie lampy przednie ,atrapa grila ,zderzak - "płaski dach " - niby kanciak ale fason trzyma .patrząc na bok auta wydaje się być niska i szeroka - taka jest sigma a druga generacja taka już nie jest ...jest zaokrąglona - z boku jak galant po 1998 r. tyle że napompowany .nic finezyjnego .przód taki sobie -atrapa i lampy ? ech...samochód i jest ładny ale już nie taki charakterny jak sigma bo do jakiego auta można ją porównać ? macie pomysły .ja nie widzę odpowiednika.....no i mimo tych 16lat nadal mnie zadowala i technicznie i optycznie

http://www.youtube.com/watch?v=BXwOD5u48Mo pozwoliłem sobie wrzucić :finga:
no i reklamkę sigmy 1 generacji:
http://www.youtube.com/watch?v=83TnypjjvOo

no i przypuszczam że nowe diamante nie poleci 250km/h :
http://www.myvideo.de/wat..._Sigma_250_km_H

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 16-12-2009, 15:55   

Cytat:

no i przypuszczam że nowe diamante nie poleci 250km/h :
http://www.myvideo.de/wat..._Sigma_250_km_H

Licznik zawyża trochę :) - faktycznie mógł mieć 225-230 ale mimo wszystko dobry wynik jak na automat.
Sprawa druga - miał dość mocno stuningowany wydech może dlatego szło mu tak dobrze bo moja jakoś nie daje sobie rady tak dobrze powyżej 6000 rpm na 3ce :(
Diamante II generacji ma chyba ogranicznik do 200 kmh - sam prędkościomierz jest wyskalowany do 125 MPH czyli właśnie 200 kmh. Wg symulacji programem CAR TEST powinno spokojnie iść 230 kmh.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

mariuszklaudius 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-12-2009, 20:59   

moj byly misiek lecial ( na automatycznej skrzynce) 230kmh a biegi wszystkie ciagely do 7000rpm a nie do 6500 jak na filmiku. ale fakt cos musial miec z wydechem.

[ Dodano: 16-12-2009, 21:02 ]
jeszcze jedno pytanko. moze sie orientujecie czy II generacja jest tak samo wytrzymala i solidna jak I

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Wysłany: 16-12-2009, 21:54   

właśnie nie wiem jak w automacie ale w manualu spokojnie zamyka zegar z przekłamaniem +/- 3km/h ale desperatem nie jestem - przeszło mi .ciekawy jestem jak z wersją 2 gen. jak to chodzi na większych obraotach i czy też jest jak szlifierka 1.gen?

VirMan 
Mitsumaniak
maniacc

Wysłany: 16-12-2009, 21:57   

napewno nie tak wykonana , ale pewnie też nie takie złe :)

Odpowiedz do tematu