CO SĄDZICIE O DIAMANTE II |
Autor |
Wiadomość |
mariuszklaudius
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi diamante
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-12-2009, 16:56 CO SĄDZICIE O DIAMANTE II
|
|
|
mam pytanko do was "starych forumowiczów" co sądzicie o mitsubishi diamante drugiej wersji tej juz po 1996r. znacie moze jakies opinie na temat diamanteII. jakie wersje najlepsze i jak autko ma sie do pierwszej serii tego modelu |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 801 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 14-12-2009, 21:50
|
|
|
Estetycznie nijak.
Co do reszty nie wiem, nie "macałem". |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2009, 07:08
|
|
|
Jak dla mnie osobiście II generacja straciła urok sigmy to juz nie jest to co I,mechanicznie podobna do starszej wersji jedyny minus ale to tylko moje zdanie że nie wychodziły w manualu , silnik większy 3,5L, nowszy, o większej mocy, dużo rzeczy powielonych z I generacji ale auto bez duszy |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2009, 08:34
|
|
|
Straciła urok bo czas wymagał zmian stylistycznych. Moim zdaniem jeśli komuś podoba się Sigma to raczej nowsze kształty nie będą wzbudzać w takiej osobie zachwytu. Tak też i jest w moim przypadku |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 15-12-2009, 08:47
|
|
|
1. plastik , dużo oszczędniej i tniej w środku , juznie tak łądnie i finezyjnie.
2. technologia - tańsza - jużnie tak dobrze wykonane auto - widać oszczędności - np o ecsie zapomnijcie.
3. możę i nieco nowsze , ale z silnika 3.5 wyduszono zaledwie 4 konie wiecej niz z 3.0 DOHC .. well ak dla mnie stara sigma łyknie go jak nieco jąpodkręcić na 220 koników..
poza tym to inne auto , zyski z nowszego i straty na oszczędzaniu - tak do przemyślenia - ja się nie zamieniam , choć miałem okazję. Lepiej dopieścić starego diamanta niż pakować się w takie , osobiście , jakbym miał kupić , to wolałbym już kupić Cadllac seville SLS ,98 |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 15-12-2009, 12:23
|
|
|
"cady" chociaż ma taki amerykański ecs no i linia ładna ale nowa sigma też nie jest zła ...linia nadwozia jest inna niż aut z zachodu i tych firm co podrabiają auta pod zachód...kiedyś byłem w białymstoku i takie diamante stało w komisie więc skorzystałem i zasiadłam .wnętrze jest obszerne bo i auto większe od poprzednika . plastik dostosowany już do wymogów recyklingu ale nie tragiczny .wszystko pod ręką ,wyciszone i przyjemne .bagażnik ogromny i z tyłu więcej miejsca dla pasarzerów bo jak się nie myle to diamante po lifcie ma większy rozstaw osi .fotele przednie - sigma z 93/95 -kształtem tył też bardzo podobny jak i przyciski zrobione na miękko .....mi się podoba a co do silnika 3,5 litra - trochę ponad 200 koni ale jakby moment większy .no i nie widziałem w wersji manualnej ....
http://www.youtube.com/watch?v=etsjlwmT3V8 |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 15-12-2009, 14:05
|
|
|
zgodzę się , ale nie wiem czy zauważyłeś zupełnie zmienioną deskę rozdzielczą.. nie podoba mi sie juz.. nie jest taka klasyczna.. straciła urok.. generalnie fakt że nieco większe , ale zobacz jaka waga , i jak sięjeździ - jedno na plus ,że polskie dziury lepiej bierze - to fakt , ale za to nie prowadzi się już tak jak tamo.. tak z moich doświadczeń. no i widoczność gorsza. |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
mariuszklaudius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-12-2009, 17:04
|
|
|
no dobra deska rozdzielcza sie zmienila ale sigma czy tez diamante I generacji nie zawsze miala jednakowy kokpit ten pierwszy z jedna poduszka powietrzna - kierowcy, jest bardziej stylowy ( moim zdaniem ) zas ten drugi juz z poduszka pow. dla pasazera czyli niektore modele po 94r. bardziej zaczynaja przypominac kokpit II generacji. tak wiec moim zdaniem gdyby I generacja byla produkowana jeszcze o 2 lata dluzej to by i deske rozdzielcza zmienili |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 15-12-2009, 17:44
|
|
|
Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę - wszystko zależy od szczęścia ale jeśli coś będzie nie tak to o części jest naprawdę sporo trudniej niż do Diamante I bo nie masz tylu samochodów w obiegu (do tej pory w ciągu 3 lat to na allegro moze było z 10 Diamante II generacji na sprzedaż). A do I zawsze można było mechaniczne od Sigmy. Osobiście nie wiem czy bym zaryzykował kupno - auto nie jest na tyle ciekawe żeby podejmować ryzyko.
A i tutaj jest recenzja:
http://consumerguideauto....-diamante-1.htm
W sumie to z pewnymi rzeczami się nie zgodzę (że stylistyka bardziej wyrazista niz poprzednik) no ale wiadomo że dziennikarze piszą jak chcą . I piszą o tym o co podejrzewałem i co zaobserwowałem na przykładzie Gala 2.5 - silnik momentami chodzi chropowato - zresztą to słychać w filmikach. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
mariuszklaudius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-12-2009, 18:29
|
|
|
wiesz stylistyka przedniego zderzaka czy tez swiatel czy grila w diamante i sigmach jest rzeczywiscie niepowtarzalna tego sie nie da podrobic. ford mustang z 63r jest najbardziej poszukiwana wersja tego auta pozniejsze modele nie wzbudzaly juz takiego zainteresowania (nie liczac modelu gt shellby) lecz w 2006 roku ford wrocil do old wizerunku mustanga i teraz znow robi furore (choc ponoc nie jest juz to samo) mam nadzieje ze i kitajce znow zapragna robic diamanta czy tez sigme stylizujac sie na modelu I generacji
ps. II generacja nawet mi sie podoba choc brakuje jej - moim zdaniem - tak udanej stylizacji przodu |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 16-12-2009, 14:15
|
|
|
własnie ...przód sigmy kiedyś powalił mnie na kolana teraz jak jadę powala chyba innych ...
jakiś czas ładny temu ...ktoś z forum mi powiedział nawet że gdybym zamienił na opla mv6 omegę /miałem taki zamiar / to nikt mi nie powie "jaki ładny opel" dziś to wiem - wracając do sigmy ...ludzie pytają co to za model mitsubishi widząc emblemat - sigma? jaka ładna ...i inne epitety ....fakt jest ładna i niespotykana już na naszych drogach ale czas robi swoje i napewno kiedyś ją sprzedam ....a jak nie to doczeka swoich lat pod pierzynką .
stylistyka auta jest niby bez polotu bo nic tam takiego ale własnie to stwarza że auto się lubi ...maska jest nisko poprowadzona i z delikatnym wytłoczeniem .wąskie lampy przednie ,atrapa grila ,zderzak - "płaski dach " - niby kanciak ale fason trzyma .patrząc na bok auta wydaje się być niska i szeroka - taka jest sigma a druga generacja taka już nie jest ...jest zaokrąglona - z boku jak galant po 1998 r. tyle że napompowany .nic finezyjnego .przód taki sobie -atrapa i lampy ? ech...samochód i jest ładny ale już nie taki charakterny jak sigma bo do jakiego auta można ją porównać ? macie pomysły .ja nie widzę odpowiednika.....no i mimo tych 16lat nadal mnie zadowala i technicznie i optycznie
http://www.youtube.com/watch?v=BXwOD5u48Mo pozwoliłem sobie wrzucić
no i reklamkę sigmy 1 generacji:
http://www.youtube.com/watch?v=83TnypjjvOo
no i przypuszczam że nowe diamante nie poleci 250km/h :
http://www.myvideo.de/wat..._Sigma_250_km_H |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 16-12-2009, 15:55
|
|
|
Licznik zawyża trochę - faktycznie mógł mieć 225-230 ale mimo wszystko dobry wynik jak na automat.
Sprawa druga - miał dość mocno stuningowany wydech może dlatego szło mu tak dobrze bo moja jakoś nie daje sobie rady tak dobrze powyżej 6000 rpm na 3ce
Diamante II generacji ma chyba ogranicznik do 200 kmh - sam prędkościomierz jest wyskalowany do 125 MPH czyli właśnie 200 kmh. Wg symulacji programem CAR TEST powinno spokojnie iść 230 kmh. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
mariuszklaudius
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-12-2009, 20:59
|
|
|
moj byly misiek lecial ( na automatycznej skrzynce) 230kmh a biegi wszystkie ciagely do 7000rpm a nie do 6500 jak na filmiku. ale fakt cos musial miec z wydechem.
[ Dodano: 16-12-2009, 21:02 ]
jeszcze jedno pytanko. moze sie orientujecie czy II generacja jest tak samo wytrzymala i solidna jak I |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
|
Wysłany: 16-12-2009, 21:54
|
|
|
właśnie nie wiem jak w automacie ale w manualu spokojnie zamyka zegar z przekłamaniem +/- 3km/h ale desperatem nie jestem - przeszło mi .ciekawy jestem jak z wersją 2 gen. jak to chodzi na większych obraotach i czy też jest jak szlifierka 1.gen? |
 |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

|
Wysłany: 16-12-2009, 21:57
|
|
|
napewno nie tak wykonana , ale pewnie też nie takie złe |
Sigma '93 kombi.
 |
|
|
|
 |
|