Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mkm
30-09-2013, 20:08
Galant 2,5 V6 1999 by KaCzKa
Autor Wiadomość
KaCzKa 
Forumowicz

Auto: CTR i Civic Kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-12-2009, 06:07   Galant 2,5 V6 1999 by KaCzKa

witam wszystkich.

3 tygodnie temu po dogłębnych oględzinach stałem się właścicielem Gala z Elbląga omawianego przez was w tym temacie:
CZARNY AVANCE - ELBLĄG od Zyklona
tutaj bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki i uwagi dzięki którym miałem juz jadąc pewien obraz auta.
Do tego tematu jeszcze wrócę później aby pokazać wam jak można się zasugerować zdjęciami z internetu - mam namyśli szeroko opisywany w temacie dziwny "zamatowy" mat pod maską i przebarwienia na grodzi pasażerskiej oraz na numerze vin.
Co do samego sprzedawcy to powiem że miły człowiek i ten temat pokaże nam czy sprzedał mi kit czy tak jak mówił dobry i niewalony egzemplarz :biggrin:

Moje pierwsze wrażenie ... co tu wiele pisać, auto mnie powala wyglądem i pracą silnika, komfort jazdy jest dobry a na duży plus dla mnie jest obniżone zawieszenie, twardsze niż seria, może na dziurach jest nieprzyjemny ale za to zachowuje się o wiele lepiej w zakrętach, minus ... każdy krawężnik jest potencjalnym zagrożeniem dla zderzaka i trzeba mocno uważać.

w tak zwanym między czasie gal dostał gaz sekwencyjny ze sterownikiem stag300 (niestety musi służyć na co dzień do pracy więc nie mogę sobie pozwolić na rozbijanie się na benzynie ;) ), nowe świece NGK, płyn chłodniczy stp a wczoraj zdemontowałem bijące tarcze i dzisiaj ruszam na poszukiwanie nowego heblunku.

żeby nie było zbyt kolorowo to borykam się z problemem znikającego płynu chłodniczego. jak narazie pilnuję aby stan był i na dniach będę szukał przyczyny, wszystkie rady oraz sugestie są mile widziane :)
jak tylko uporam się z problemem chłodzenia, wymienię olej na Shell 5w30 i rozrząd.
w drodze jest już zimowe ogumienie z seryjnymi alu 15'

kilka zdjęć poglądowych z aukcji sprzedającego

zimowy setup
Ostatnio zmieniony przez KaCzKa 14-01-2010, 21:31, w całości zmieniany 1 raz  

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 29-12-2009, 06:47   

KaCzKa, zobacz czy płyn chłodniczy nie uzupełnia ci nad stan poziomu oleju ;)

Sztuka z wyglądu kozak. Czarny, niski na zacnej feldze 8) Co do mechaniki to się okaże :)

Życzę bezawaryjnej eksploatacji, szerokości i gumowych krawężników ;)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-12-2009, 08:09   

Po prostu przecudowny.

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 29-12-2009, 09:33   Re: Galant 2,5 V6 1999 by KaCzKa

KaCzKa napisał/a:

w tak zwanym między czasie gal dostał gaz sekwencyjny ze sterownikiem stag300 ...

... z problemem znikającego płynu chłodniczego. jak narazie pilnuję aby stan był i na dniach będę szukał przyczyny, wszystkie rady oraz sugestie są mile widziane :)

tu właśnie bym poszukał najpierw przyczyny, posprawdzaj wszystkie połączenia, wpięcia gazowników w instalacje chłodzenia, u mnie było podobnie, krótko po założeniu gazy zaczęło mi ubywać płynu, pod samochodem nic nie było widać, bo z nieszczelnego połączenia kapało w okolice kolektora i odparowywało momentalnie, ale pomacałem pomacałem i znalazłem nieszczelność...
zacznij od tego

pzdr

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 29-12-2009, 09:57   

KaCzKa napisał/a:
tak zwanym między czasie gal dostał gaz sekwencyjny ze sterownikiem stag300 (
tak z ciekawosci , ile taka przyjemnosc kosztuje w zakladzie w ktorym to robiles ? pytam, bo mi wczoraj wycenili na 4100

auto piekne

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 29-12-2009, 11:55   

Drogowy kozak. Życzę bezawaryjności i przyczepności na drodze :) . Jakieś własnoręcznie zrobione foty będą ;) ?

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

KaCzKa 
Forumowicz

Wysłany: 29-12-2009, 18:55   

jeśli chodzi o płyn chłodniczy to raczej na 100% jest gdzieś wyciek po jakimś wężyku bo po jeździe na postoju czuć specyficzny mdły zapach parującego płynu, ale dla pewności jeszcze dziś zejdę do garażu sprawdzić olej.

Instalacja gazowa kosztowała mnie 3400.
Na początku chciałem instalację Landirenzo ale odpuściłem sobie ponieważ cena oscylowała w okolicy 4500 zł. Jeśli chodzi o gaz to jest moje pierwsze spotkanie z nim i na ten moment jestem pozytywnie zaskoczony jazdą na sekwencji.

zdjęcia oczywiście że będą ale na razie gal stoi w garażu na lewarku bez tarczy i klocków więc nie ma co fotografować. jeszcze będzie mieli dosyć moich foto story z różnych prac przy aucie ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-12-2009, 19:58   

KaCzKa, a nie zwróciłeś uwagi czy ubywało płynu przed montażem LPG :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 29-12-2009, 20:14   

bardzo ladny - prawie taki jak moj :D ;)
KaCzKa napisał/a:
obniżone zawieszenie, twardsze niż seria,

masz standardowego Eibacha czy cos innego ?
zazdroszcze podwojnych halogenow - niech smiga bezawaryjnie a z usterka napewno sobie poradzisz :)

KaCzKa 
Forumowicz

Wysłany: 29-12-2009, 21:19   

no właśnie nie zauważyłem bo mało się nim poruszam od zakupu. jak tylko dojechałem do domu to zaczął padać śnieg. zamknąłem auto w garażu, po kilku dniach zawiozłem do majstra gazownika a jak mi go oddał to znowu padał śnig :D
i tak teraz ciągle a zimowych opon jeszcze nie mam u siebie. te 17 na 215 to jest masakra na śniegu i mrozie także cały czas poruszam się civiciem. Tylko w święta był jeden ładny i suchy dzień to wybraliśmy się galem na 150 km przejażdżkę.

co do zawiasu to nie wiem co to jest, przy demontażu hamulców widziałem tylko, że sprężyny są czerwone

i dzięki za miłe słowo maniaki ;)

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 29-12-2009, 21:32   

jak czerwone to nie eibachy - mozliwe ( z tego co pamietam z ogloszen jak szukalem dla siebie ) ze sa to vogtlnady albo H&R`y (przynajmniej z takimi sie spotkalem wtedy ) chyba ze komus sie chcialo malowac - jak przetrzesz szmatka to powinno w na zwoju pisac :)

KaCzKa 
Forumowicz

Wysłany: 29-12-2009, 22:05   

ok, jutro będę zakładał nowe tarcze i klocki to się im przyjże dokładnie, bo sam jestem ciekaw co tam siedzi, ale wydaje mi się że vogtlandy to nie są bo zazwyczaj są fioletowe i jak miałem je w civicu to auto nie było tak spięte.

andi18 
Mitsumaniak

Auto: Galant E52A 1.8 4G93+LPG 96'
Wysłany: 29-12-2009, 22:27   Re: Galant 2,5 V6 1999 by KaCzKa

KaCzKa napisał/a:

żeby nie było zbyt kolorowo to borykam się z problemem znikającego płynu chłodniczego

Tak jak sugerują koledzy bardzo prawdopodobne, że to sprawka gazownika, np. zamiast mosiężnych trójników do wody stosują tańsze o 5 zł :axe: plastikowe, a wiadomo jak plastik z opaską zachowuje się pod wpływem kilkudziesięcio stopniowej zmiany temperatury. Ja tak miałem, wymieniłem co trzeba i git.
Sam galant jest IDEALNY, szczerze zazdroszczę, avance, 2,5, gleba, manual. Gratuluję i szerokości.

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 30-12-2009, 15:10   

Do pełni szczęścia brakuje mu tylko czarnych skór. KaCzKa, kupiłeś galanta w takiej wersji, jaką sobie obrałem już dawno temu- tyle że jeszcze rok temu to były bardzo wysokie progi finansowe, a i do sprzedaży ich za wiele nie było.Życzę zadowolenia z autka.

KaCzKa 
Forumowicz

Wysłany: 31-12-2009, 06:11   

temat chłodziwa ruszy po nowym roku, co do czarnej skóry to byłby przewypas ale tak też jest nieźle zwłaszcza, że czarnego gala avance ze skórą w dobrym stanie dostać jest wiele trudniej.

dziś odebrałem nowe hebelki z japparts'u

starocie out

byłem bardzo zdziwiony że tłoczki dały się tak łatwo wcisnąć, za to śruby od jarzma ze strony kierowcy doprowadzily mnie prawie do szału :axe:

jak to bywa przy grzebaniu w aucie zawsze wychodzi coś nowego. reperaturka jednego tłoczka od strony kierowcy umarła

sprężyny nie mają żadnych napisów także nie wiadomo co to hmm ... :| na plus to wygląda na to że amortyzatory również są świeże

ostatnie foto już ze świeżo zdobytym obuwiem zimowym, czekam jeszcze na komplet opon Conti Winter Contact TS 830 w rozmiarze 195/65/15 i gal wyruszy na zaśnieżone ulice :D

a propos felg to może ktoś z was ma gdzieś jeden kapselek z logo mitsu ze środka?
Chętnie bym odkupił bo na felgach były tylko 3 niestety.

ps. udanej zabawy sylwestrowej \:D/

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi