Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:17 |
Outlander vs. Yeti test zimowy |
Autor |
Wiadomość |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-01-2010, 22:06
|
|
|
2WD.
No, ale w tedy jest problem z ruszaniem.
krzychu napisał/a: |
1. Napęd w Lancerze EVO nie ma nić wspólnego z tym w Outka II
2. W EVO właśnie działa nadsterownie ale w sumie zależnie od ustawienia ACD. |
Nie twierdzę, że ma, ironicznie stwierdzam fakt medialny, że Mitsubishi robi ludziom wodę z mózgu. Z drugiej strony reklama dźwignią handlu.
P.S.
Bije się w piesi. Chodziło o Pajero.
Cytat za Mitsubishi Polska.
„Charakter tego samochodu podkreślają wspólne geny z samochodami 4x4, które już 12 razy wygrały morderczy rajd Dakar, bijąc wszelkie światowe rekordy .”
P.S. 2
Prospekt Outlandera str. 18.
"Outlander został wyposażony w system Kontrolo Wszystkich Kół (AWC)".
Stona internetowa Mitsubishi.
Mitsubishi Lancer Sedan Ralliart - dane techniczne
Główne cechy modelu:
Pakiet All Wheel Control (AWC) |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 17-01-2010, 08:10
|
|
|
bonito napisał/a: | autko 4x4 na prawo w określonej sytuacji nieco zarzucić tyłem: | chyba , że jest wyposażone w ESP czyli stabilizację toru jazdy, a wtedy nie powinno zarzucać tyłu |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 17-01-2010, 11:19
|
|
|
Oczywiście że ma automatyczną stabilizację toru jazdy ASC. System ten pozwala jednak na lekki uślizg zanim się włączy i odetnie moc od kół tracących przyczepność. Sprawdzone wielokrotnie na wymuszonym poślizgu na zakręcie. Tył zarzuca, lekka kontra i czuć jak ASC wychamowuje tył przywracając tor jazdy. Sprawdzone na 4WD-Lock. Oczywiście można to wyłączyć dłuższym wciśnięciem przycisku ASC.
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-01-2010, 09:55
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | System ten pozwala jednak na lekki uślizg zanim się włączy i odetnie moc od kół tracących przyczepność. | w Yeti jest po prostu lepiej dostrojny i nawet na mocno zaśnieżonej drodze - nie sprawdzałem w terenie - nie zarzucało mi tyłu. Nie trzeba było nic kontrować, o sławetnym wyrywaniu kierownicy w Outku przy dodaniu gazu nie wspominając. Po prostu w warunkach, których podróżuję zazwyczaj - czyli szosa, czasami nieodśnieżona - Yeti zachowywało się znacznie poprawniej niż Outek, co mnie mocno zaskoczyło, bo spodziewałem się odmiennego wyniku testu - w końcu ma załączającego się Haldexa, a nie typowy napęd 4x4 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 18-01-2010, 10:47
|
|
|
Kierownicę wyrywa tylko przy napędzie 2WD i mocnym dodaniu gazu na koleinach/zakręcie. Nie przesadzajmy więc. A co do uslizgu tyłu na 4WD to zdarzyło mi się to wyłącznie przy mocnym dodaniu gazu na zakręcie, tj. w sytuacji prowokowanej.
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 18-01-2010, 11:03
|
|
|
Wygląda rzeczywiście na to, że ESP w Outku "łapie później" niż w Skodzie. Co do napędu - Outlander wcale nie ma "typowego" układu 4x4 - tył jest napędzany przez sprzęgło wielopłytkowe sterowane elektronicznie, czyli coś bardzo podobnego do Haldexu.
Jedno i drugie ma niewiele wspólnego ze stałym napędem na 4 koła z dwoma dyferencjałami (jak na przykład quattro w Audi), które jest teoretycznie lepsze, a w typowych zastosowaniach (zaśnieżone drogi) pewnie wychodzi podobnie...
bonito |
|
|
|
 |
Wazzi
Forumowicz
Auto: Outlander intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 95 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-01-2010, 12:03
|
|
|
o tyle ze jak zrobisz 4wd to masz naped na wszystkei kola, a nie dopiero dolaczony w momencie utraty przyczepnosci a to bardzo duza roznica. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 18-01-2010, 12:05
|
|
|
bonito napisał/a: | Jedno i drugie ma niewiele wspólnego ze stałym napędem na 4 koła z dwoma dyferencjałami |
Mała korekta : z trzema dyferencjałami, zazwyczaj brak centralnego ale przedni i tylny jest
Ktoś pytał o silnik samochodu testowego Skody - jakiś diesel ale dość żwawy.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 18-01-2010, 13:05
|
|
|
Jackie napisał/a: | Auto bardzo przyzwoite, porządnie wykonane i stosunkowo tanie, ale: małe jak cholera (przy moim wzroście odpada zupełnie, nie mogłem sobie znaleźć pozycji za kierownicą, | Nie przesadzaj z tym wzrostem Mam 191 cm i bez problemu sobie tam miejsce zajmuję Pamiętaj że długi admin mieści się do Colta C50
Co do urody Yeti to może i nie ma się czym zachwycać, ale dla mnie ma jednego dużego plusa za to że nie udaje terenówki jak SUVy. |
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-01-2010, 15:26
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Kierownicę wyrywa tylko przy napędzie 2WD i mocnym dodaniu gazu na koleinach/zakręcie | wyrywa również i w trybie 4WD, tyle że znacznie mniej. Jackie napisał/a: | silnik samochodu testowego Skody - jakiś diesel | czyli 2.0 CR TDI |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3600 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 18-01-2010, 16:09
|
|
|
cns80 napisał/a: | Nie przesadzaj z tym wzrostem Mam 191 cm i bez problemu sobie tam miejsce zajmuję |
A ja nie. Jak odsunę sobie fotel żeby dopasować nogi to odrywam plecy od oparcia (a siedzę w kątach prostych), jak dopasuję sobie ręce - nogami walę w obudowę kierownicy.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-01-2010, 17:59
|
|
|
Jackie napisał/a: | jak dopasuję sobie ręce - nogami walę w obudowę kierownicy. | Można było jeszcze dosunąć sobie kierownicę - taka jeszcze drobnostka, SKoda w wielu modelach stawia kierownicę regulowaną w dwóch płaszczyznach |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:40
|
|
|
cns80 napisał/a: | Pamiętaj że długi admin mieści się do Colta C50 |
Patryk tak,. zgoda - tyle, że w C50 jest dużo miejsca nad głową bo siedzisz na podłodze a nie na fotelu babci jak w skodzie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:44
|
|
|
Ja tam w skodzie bez problemu znalazłem miejsce. Siedzę wyżej, ale to mi w niczym nie przeszkadza. Żeby było śmieszniej to z tyłu za mną jest wystarczająco dużo miejsca dla takiego samego delikwenta jak ja. Może nie na długą podróż przez pół Europy, ale całkiem nieźle się to prezentuje. A w japończykach zawsze mam problem że ręce za krótkie, albo nogi za długie |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:50
|
|
|
cns80 napisał/a: | Ja tam w skodzie bez problemu znalazłem miejsce. |
Ja w Touranie z przodu mam duuuzo miejsca nad głową a z tyłu zrobiłem kiedys 400mil i jakoś nie było mi niewygodnie
Tyle, że Touran jest większy w środku od Skody... A sama Skoda za mała dla mnie. Pamiętaj, że ja mam ponad 2m wzrostu. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
|