Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Akumulator
Autor Wiadomość
Elektrownik
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2006, 00:42   Akumulator

Od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem Mitsu Carisma 95r. 1,6 16v Mam do wymiany akumulator i niewiem czy mogę go sam wymienić. Mam obawy o komputer. Jeżeli mogę to od którego bieguna mam zacząć? Pozdrawiam.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2006, 09:52   

Mozesz wymienic. Najpierw zdejmujesz minus, potem plus. Zakladasz odwrotnie - najpierw plus, potem minus. Jesli masz poduszki, to moze sie zaczac swiecic kontrolka SRS - w ASO moga skasowac blad poduszek (niestety troche to kosztuje). Ew. potem trzeba bedzie zaprogramowac pilota do zamka, moze radio, nie wiem czy takze el. szyby.
Niemal wszystkie mozliwe problemy sa juz opisane na forum - tylko z SRS samemu raczej nie poradzisz.

Ew. mozesz sprobowac wymienic z podtrzymaniem - tak, jak sie uzywa drugiego aku do awaryjnego uruchamiania auta.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 31-08-2006, 10:07   

...a orientujecie się może ile taka usługa może kosztować w ASO??? chociaż szacunkowo, tak +/- :mrgreen:
Pozdr4all

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2006, 10:48   

ja wymienialem ok 6 akumulatorow i po zadnej takiej wymianie nie zaswiecila mi sie kontrolka srs i raczej bez powodow nie powinna.
malo tego, nigdy nie zdejmowalem wg instrukcji i nigdy nie zakladalem wg instrukcji - odkrecalem i przykrecalem jak popadnie :-)
w aso podlaczenie pod komp kosztuje ok 100-150zl

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 31-08-2006, 10:48   

Ja jestem fanem akumulatorów VARTA Silver (wapniowo srebrowe?) kompetnie bezobsługowo chodzą (hermetycznie zamknięte) i nawet srogie zimy u mnie im nie straszne :) w Corsie od nowości taki mam i po 8miu latach ciągle super sprawny.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 31-08-2006, 11:16   

Dzięki arturro, ale aż 150zł chcą!!!!!?? Bóg ich chyba opuścił :mrgreen: ....
Pozdrooo

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 31-08-2006, 11:23   

Dlatego napisałem, co może się stać a nie, że się stanie.
Ostrzegłem na wszelki wypadek, bo wiem, że były takie przypadki.

Elektrownik
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2006, 00:26   

Dzięki temat uważam za zamknięty. Jak coś nie wyjdzie to dam znać! :mrgreen:

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-09-2006, 09:51   

elektryczne szyby na pewno ale tu sprawa jest prosta. Po odlaczeniu i wlaczeniu aku beda Ci sie poruszac tak: naciskasz/podciagasz przycisk - ida, puszczasz - stoja. Zeby zrobic: naciskasz/podciagasz przycisk - ida do konca trzeba: wcisnac przycisk az zejda do konca i jeszcze przez kilkanascie? ja zawsze na wszelki wypadek trzymalem 30 sek. I w droga strone to samo. Wtedy "ucza sie" ze maja tam koniec i jest git ;) .

pzdr

degust
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2010, 12:00   

hmmmm...jak by tu czacząć :D
jest przy klemie minusowej kabel.
Gościu w sklepie gdzie sprawdzałem rozruch i akumulator (takim komputerkiem) powiedział że mam za cienki kabel przy minusie i w przypadku dłuższego kręcenia rozruchem może sie przetopić izolacja.Powiedział żebym sobie "dopiął" jakiś drugi kabel np do karoseri czy gdzieś tam

I tutaj mam pytanie...
Czy jest jakaś grubośc kabla określona???
Czy mogę podpiąć drugia jakiś kabel od klemy do karoserii????
Cari odpala różnie -czasem od styku a czasem ze 2sekundy trzeba zakręcić. Jednak ogólnie "chyba" jest dobrze :roll:

siwysiwy 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9td ,2000r
Wysłany: 03-02-2010, 12:25   

jesli wiazke masz fabryczna to zostala policzona do zasilania odbiornikow w aucie,jak facet bedzie robi lw biurze konstrukcyjnym mitsu to wtedy niech zmienia przekroje przewodow,ja bym go nie sluchal,niewatpliwie mozesz sobie zrobic i 3 kable masowe ale to bez sensu,fabryczny jest wystarczajacy

degust
[Usunięty]

Wysłany: 03-02-2010, 14:26   

siwysiwy, dzięki za info... 8)
ja najzwyczajniej nie wiem czy to fabryczny bo cari była sprowadzana (chyba od jakiegoś pseudoamatora tej marki - ale to już sie nie będe rozpisywał :D )

siwysiwy 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1,9td ,2000r
Wysłany: 03-02-2010, 14:49   

no to nie bede sie madrzyl, niech ktos z gdi napisze jaka ma srednice przewodu i na taki sobie zamien, pozdrawiam

Odpowiedz do tematu