|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E55A 2.0] Piasta tylna |
Autor |
Wiadomość |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 31-01-2010, 14:44 [E55A 2.0] Piasta tylna
|
|
|
Witam mam problem ze zdiagnozowaniem, które łożysko hałasuje mi z tyłu. Hałas jest już naprawdę nieznośny przy 70/h. Podnosiłem koło prawe i lewe i w żadnym nie wyczułem luzu. Wedle odsłuchu pasażerów i mojego to huczy lewa strona. Wiem że najłatwiej wymienić dwie piasty, ale fundusze na razie nie pozwalają
Czy sugerować się po prostu hałasem i wymienić lewą?
Pozdrawiam |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-01-2010, 14:50
|
|
|
Tak samo jak łożysko potrafia hałasować także opony, jesteś na 100% pewien ze to tylna os trzeba bylo podniesc auto i zakrecic energicznie kolem, luz nie zawsze musi wystepowac, wystarczy ze łożysko bedzie hurgotało |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 31-01-2010, 18:55
|
|
|
No właśnie sęk w tym że kręciłem i na ręczne kręcenie nic nie słychać. Na początku myślałem że to tarcze bo też są z tyłu, ale nie trą, tłoczki jak na razie ładnie cofają. A opony...hm do wymiany, ale czekam na odszkodowanie za lewy bok, to wtedy razem z felgami kupię nówki. |
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-01-2010, 18:58
|
|
|
areksz121, skorodowane tarcze takze potrafia oddawac dzwiek szurajacego lożyska ale tylko podczas hamowania, sprawdz przednia os na wszelki wypadek, albo podmien kola |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
|
Wysłany: 31-01-2010, 20:14
|
|
|
Przednia oś ewidentnie pracuje cicho, jedynie muszę jak najszybciej wymienić wahacz prosty po stronie kierowcy bo coś lekki luz zaczyna łapać W zeszłym roku hałasowała mi przednia lewa piasta i po podniesieniu samochodu też był wyczuwalny luz. Po wymianie była cisza aż do teraz jak tylna zaczęła się odzywać. Jak będę miał czas to sprawdzę z kołami, a jeśli chodzi o tarcze to nie są skorodowane. Po prostu powyżej 70/h jest już w samochodzie bardzo głośno i hałas wyraźnie dochodzi z tyłu. |
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 31-01-2010, 20:30
|
|
|
areksz121 napisał/a: | Po prostu powyżej 70/h jest już w samochodzie bardzo głośno i hałas wyraźnie dochodzi z tyłu. |
A sprawdzałeś piastę jak doradzał robertdg |
EA5W

|
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
|
Wysłany: 31-01-2010, 20:33
|
|
|
Tak, kręciłem jak tylko się dało rozpędzić koło...szkoda że nie ma tylnego napędu Jak dojdę do sedna to napiszę. |
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
|
Wysłany: 02-02-2010, 18:16
|
|
|
hmm ciekawe , mam podobnie z przodu z lewej strony, od prędkości 85km/h słyszę huczenie, ( mój mechanik nic nie znalazł, i powiedział , że to opony) , wszyscy polecali mi jechac do Leszka, więc byłem w końcu u Leszka mechanika polski południowej i on też mówi , że zwariował , bo to ani nic ze skrzynią, ani łożysko, ani piasta tym bardziej, dźwięk nie zmniejsza/ani zwiększa się przy skręcaniu na prawo lewo(przeniesienie ciężaru samochodu) nie zależne ile mam obrotów też się nie zmienia dźwięk,
on mówi, że to zostają opony, ale to w sumie moje 3cie założone już,
tylko ,że wszystkie 3 pary były w beznadziejnym stanie. Zobaczymy na wiosne jak kupie jakieś dobre letnie czy to zniknie |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
|
Wysłany: 02-02-2010, 19:14
|
|
|
jarekrk ja u siebie będę właśnie najbardziej obstawiał na piastę. Miałem tak jak Ty i huczenie wydaje mi się że jest pierwszą oznaką kończenia się łożyska w piaście. Dopiero później doszedł luz, a kiedy już przyszło do wymiany to jeden rząd kulek po prostu się wysypał. Faktycznie po wymianie cisza była i na tych samych oponach.
OT: Dla ciekawostki u mnie w wypadku swapa z a/t na m/t nie wyciągałem długiej półosi z piasty i jak chciałem wymienić ową piastę to półośki nie mogłem odkręcić...zblokowana piasta, ponad 2m dźwigni i na końcu wiszące 80kg mojej wagi Potem w ten sam sposób popsułem 2 ściągacze dziadka do wyciśnięcia półośki z piasty...tam to ładnie rdza zespoliła dwa elementy. Tak więc zakładam że oryginalna piasta wytrzymała z 16lat |
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
robsky001
Mitsumaniak

Auto: mitsubishi galant 2.0V6 96r.
|
Wysłany: 04-02-2010, 18:06
|
|
|
Kolego myślę że na 99% winę za hałas ponoszą opony.Pewnie bieżnik masz niezabogaty na lewej oponie.Ja miałem to samo.Lewe tylne koło huczało w przedziale prędkości 80-100.Zmieniłem opony i jak ręką odjął |
|
|
|
 |
tom11
Forumowicz
Auto: galant 4g93
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lis 2008 Posty: 163 Skąd: lubartów
|
Wysłany: 04-02-2010, 19:34
|
|
|
Cytat: | Kolego myślę że na 99% winę za hałas ponoszą opony.Pewnie bieżnik masz niezabogaty na lewej oponie. |
prosta sprawa sprawdzić , jak wszystkim wiadomo mamy zimę i na zaśnieżonej drodze (a jest takich dużo) opona nie powinna hałasować a łożysko dalej będzie wyć
[ Dodano: 04-02-2010, 19:40 ]
Cytat: | hmm ciekawe , mam podobnie z przodu z lewej strony, od prędkości 85km/h słyszę huczenie, ( mój mechanik nic nie znalazł, i powiedział , że to opony) , wszyscy polecali mi jechac do Leszka, więc byłem w końcu u Leszka mechanika polski południowej i on też mówi , że zwariował , bo to ani nic ze skrzynią, ani łożysko, ani piasta tym bardziej, dźwięk nie zmniejsza/ani zwiększa się przy skręcaniu na prawo lewo(przeniesienie ciężaru samochodu) nie zależne ile mam obrotów też się nie zmienia dźwięk, |
może po prostu masz pęknięty jakiś plastik i pęd powietrza wydaje huk
[ Dodano: 04-02-2010, 19:41 ]
ot takie moje dziwne spostrzeżenia |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
|
Wysłany: 04-02-2010, 20:56
|
|
|
No tak, faktycznie zapomniałem dodać, że bodajże jak pokonuję łuki w prawo to hałas się zmniejsza, a wraca do swojej głośności przy jeździe na wprost...piasta może wytrzyma, tymczasem świece, albo kable WN, czy też wszystko na raz do wymiany...przerywa i jedzie jak padaka |
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-02-2010, 08:55
|
|
|
tom11 napisał/a: | Cytat: | Kolego myślę że na 99% winę za hałas ponoszą opony.Pewnie bieżnik masz niezabogaty na lewej oponie. |
prosta sprawa sprawdzić , jak wszystkim wiadomo mamy zimę i na zaśnieżonej drodze (a jest takich dużo) opona nie powinna hałasować a łożysko dalej będzie wyć
[ Dodano: 04-02-2010, 19:40 ]
Cytat: | hmm ciekawe , mam podobnie z przodu z lewej strony, od prędkości 85km/h słyszę huczenie, ( mój mechanik nic nie znalazł, i powiedział , że to opony) , wszyscy polecali mi jechac do Leszka, więc byłem w końcu u Leszka mechanika polski południowej i on też mówi , że zwariował , bo to ani nic ze skrzynią, ani łożysko, ani piasta tym bardziej, dźwięk nie zmniejsza/ani zwiększa się przy skręcaniu na prawo lewo(przeniesienie ciężaru samochodu) nie zależne ile mam obrotów też się nie zmienia dźwięk, |
może po prostu masz pęknięty jakiś plastik i pęd powietrza wydaje huk
[ Dodano: 04-02-2010, 19:41 ]
ot takie moje dziwne spostrzeżenia |
ojj chciałbym aby tak było, ale tak myślę sobie,że jak kupie opony na wiosnę i dalej będzie to samo to zdiagnozowanie tego będzie nie możliwe chyba,bo wątpię by ktokolwiek z mechaników chciał tak auto dokładnie przeszukiwać i co chwile sprawdzać czy coś pomogło |
|
|
|
 |
Cieniu
Forumowicz Cieniu

Auto: Galant E50
|
Wysłany: 11-02-2010, 20:07
|
|
|
pojedz na rolki do jakiegoś punktu badania technicznego. daj na dobry browar i niech tam sprawdzą kazde kolo oddzielnie:) ja tak zrobiłem. za 10 zł dowiedziałem się wszystkiego, bo sam podczas jazdy nie mogłem zlokalizować gdzie szumi:) tylko wiesz... trafiłem na kumatego typa, który w tym hałasie potrafił tą subtelną różnice... odróżnić. może miał farta, ale trafił:D |
_________________ "I'm just a musical prostitute..." |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-03-2010, 09:11
|
|
|
Dobra pochwale się bo może komuś się przyda.
To wycie to była piasta/łozysko albo coś z tym związanego
Bo po zmianie piasty całej ( zmieniłem bo bicie miała piasta) znikł ten dźwięk buczenia powyżej 80km/h
mimo iż każdy mechaników mówił ,że to na 100% opony
Ciesze się bardzo , bo fajnie tak naprawiasz jedną rzecz a tu druga też się naprawiła:) |
|
|
|
 |
|
|