Problem z podświtalniem deski rozdzielczej |
Autor |
Wiadomość |
scubik
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-02-2010, 11:09 Problem z podświtalniem deski rozdzielczej
|
|
|
witam jak w temacie miałem podświetlanie deski i teraz niemam niewiem co sie stało ani przy klimie ani na desce poprastu totlana ciemność przyznam ze jestem laikiem w tych sprawach i mam posiadam Cari od poniedziałku jakieś wskazówki ??? :/ |
_________________ http://soundcloud.com/scu...h-scub-funk-you |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 04-02-2010, 11:36
|
|
|
Sprawdź bezpieczniki, są pod maską. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 04-02-2010, 11:55
|
|
|
A prawa przednia postojówka się świeci? Jeżeli nie, to na pewno bezpiecznik pod maską, jeżeli tak to zapewne urządzonko do przyciemniania wskaźników (threostat) nie działa... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
scubik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-02-2010, 12:18
|
|
|
no nie swieci sie sie nic poza kontrolkami od silnika oleju i takie tam podczas odpalania :/ dzieki za info sprawdze dam znac czy jest okey
[ Dodano: 05-02-2010, 13:00 ]
niestety sprawdziłem bezpiecznik i jest cały niestety wiec pewnie jest to cos innego chyba ze nie ten bezpiecznik sprawdziłem :/ |
Ostatnio zmieniony przez scubik 05-02-2010, 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Machu_NH
Forumowicz

Auto: Carsima 1,8 GLS '96 + LPG
|
Wysłany: 05-02-2010, 15:18
|
|
|
dołączę się do tematu.
U mnie jest ten sam problem. Sprawdziłem światła i nie świeci lewa postojówka (przód i tył), mijania świecą oba. |
_________________ Diamonds are forever...
http://www.topspeed.com/c...ing-ar1537.html |
|
|
|
 |
fsubishi
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,9 TD 1998r
|
Wysłany: 07-02-2010, 16:57
|
|
|
Ja mam ten sam problem zupełnie zgasło mi oświetlenie zegarów na początku migało a wczoraj kompletnie wygaslo. Pomocy |
|
|
|
 |
scubik
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-02-2010, 11:06
|
|
|
hmmm co do mojej deski rozdzielczej chyab juz roziwazałem problem tak mi sie wydaje a wiec okazało sie ze niemam tez lewego swiatła postojowego sprawdziłem zarówke okey jednak bespiecznik byl uszkodozny po wymianie bespiecznika od tlniego lewego swiatła postojowego wróciło podświetlanie deski czy jest możliwe ze jeste to jakoś powiozane jedno z drugim czy czysty przypadek ?? cZy to ma miec za zadanie ostrzeganiea mnie ze ktoreś ze świateł niedziała ??? |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14-02-2010, 14:58
|
|
|
Ja też borykam się z brakiem podświetlenia zegarów od kilku dni. Po przeczytaniu waszych postów zrobiłem przegląd światełek i faktycznie lewa tylna postojówka się nie świeci. Uradowany że znalazłem przyczynę wykręciłem żarówkę, ale wydawała się ok. Znalazłem bezpiecznik i był "walnięty". Wymieniłem bezpiecznik i......ponownie go wywaliło.
Chyba czeka mnie wizyta u elektryka |
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 14-02-2010, 16:46
|
|
|
ig_or, szukaj zwarcia na masie, albo w kostce lampy, moze zarowka w przedniej/tylnej lampie jest przepalona i ona jest sprawca wypadania bezpiecznika. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15-02-2010, 11:33
|
|
|
Żarówki wymieniłem w lampie która nie świeci bo faktycznie były trafione (chociaż na pierwszy rzut oka ok). Wsadziłem nowy bezpiecznik i znowu wyleciał.
W instrukcji widziałem że są bezpieczniki osobno dla światła pozycyjnego tylnego lewego i prawego (osobne). Nie mogę jednak się doszukać bezpieczników od przednich pozycji...czy one są zasilane w układzie i innymi odbiornikami? Czy przednie pozycje mogą mieć wpływ na tylne?
[ Dodano: 19-02-2010, 17:04 ]
No i klops. Moje nieświecące zegary i lewe pozycje to grubsza sprawa (zwarcie). Wiązka pod kolanami kierowcy która idzie do konsoli środkowej jest popalona (do miedzi) i tam powstał problem. Dobrze że auto nie poszło z dymem i w porę zawiozłem do mechaniora.
Jeszcze dzisiaj cała instalacja była wywalona na zewnątrz co by to połatać....
Czekam na telefon od elektromechanika, a póki co szykuje walize kasy za tą naprawę...masakra |
|
|
 |
|