|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Endeavor] Problem z kontrolkami. |
Autor |
Wiadomość |
tasman
Nowy Forumowicz

Auto: Endeavor
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2010, 23:11 [Endeavor] Problem z kontrolkami.
|
|
|
Witam,
Potrzebuję ( znowu ) pomocy, ostatnio jak odpaliłem samochód, to rozświeciły mi się wszystkie kontrolki, to znaczy:
service engine soon - na żółto
brake - na czerwono
anti lock - na żółto
Ponadto przestało mi działać wszystko na desce rozdzielczej, oprócz wskaźnika benzyny.
Nawet nie pokazuje biegu, jaki aktualnie jest wduszony na automacie.
Wydaje się, iż samochód działa jak najbardziej normalnie.
Z pierwszych obserwacji, anti lock, jest to z tego co się orientuję ABS, więc teoretycznie jak ta kontrolka się pali, to powinien nie działać tak? ale ABS działa ... Byłem dzisiaj w serwisie RM Filipowicz, powiedzieli mi, że na razie nic nie zrobią, muszą pisać o schematy do warszawy, bo oni nie mają, podłączyli pod komputer, podobno wskazał tylko jakąś usterkę, ale bez większego znaczenia ?! Ponadto powiedzieli mi, że będę musiał zostawić samochód na minimum 3 dni ( co mi się nie uśmiecha ) bo jak to Pan mechanik stwierdził, trzeba rozebrać pół samochodu ( co mi się również nie uśmiecha )
Może ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem i jest mi w stanie pomóc, bardzo był bym wdzięczny za jakiekolwiek rady.
Gorąco pozdrawiam
tasman |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-02-2010, 11:42
|
|
|
tasman napisał/a: | service engine soon | najprawdopodobnie dopomina sie o wymiane oleju, filtra
sprawdzić poziom płynu hamulcowego, grubośc okładzin ciernych (klocków), może się klocki koncza, dla spokoju głowy wymienic płyn hamulcowy jezeli nie byl wymieniany, bo czestosc wymiany to co 2 lata.
tasman napisał/a: | anti lock | coś z zamkiem, no chyba ze chodzi o anti-lock braking system, wtedy chodzi o ABS |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tasman
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 20-02-2010, 15:54
|
|
|
Klocki były wymieniane niedawno, tak samo ostatnio samochód był w serwisie gdzie sprawdzali wszystko, olej był wymieniany tak w skrzyni biegów jak i w silniku. Anti-lock to na pewno ABS, ale jaka jest przyczyna nie działających wskazówek obrotów, prędkości, temperatury, działa tylko wskazówka od poziomu benzyny. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 20-02-2010, 18:10
|
|
|
tasman, może wilgoć, moze bezpiecznik od kabiny poszedł z dymem, sprawdź czy jest tam cos takiego jak bezpiecznik albo od licznika albo od kabiny |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
tasman
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 20-02-2010, 18:32
|
|
|
Posprawdzam bezpieczniki jutro, jeszcze znajomy z Belgii powiedział mi, żebym sprawdził napięcie od alternatora bo może być za duże/za małe i może dlatego tak się dzieje, jest to możliwe ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 20-02-2010, 18:37
|
|
|
Jest to mozliwe jak najbardziej, tylko jak z rozruchem zimnego silnika, jakies problemy
Sprawdz napiecie ladowania na biegu jalowym, nastepnie włacz swiatla mijania i dmuchawe na max i sprawdz pomiar, nastepnie wlacz wszystkie mozliwe odbiorniki typu klima podgrzewanie szyby itp, sprawdz napiecie, zanotuj wszystko i zapodaj na forum |
 |
|
|
|
 |
tasman
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 20-02-2010, 19:12
|
|
|
Właśnie problemów z rozruchem silnika nie ma żadnych, nawet jak 4-5 dni stoi to odpala normalnie.
Jutro jak mi się uda to posprawdzam i zobaczymy.
[ Dodano: 12-03-2010, 14:04 ]
Nie miałem ostatnio dostępu do kompa.
Napięcie jest dobre, kontrolki dalej świecą, zegary nie działają.
W serwisie RM Filipowicz, napisali do Warszawy z prośbą o schematy, Warszawa odpowiedziała, że samochody sprowadzone ze stanów ich nie interesują...nie ma to jak dbanie o klienta. W RM filipowicz, powiedzieli, że mogą poszukać problemu, ale nie wiedzą czy znajdą ... zna ktoś dobrego elektryka w krakowie, który pomógł by mi rozwiązać ten problem ? |
|
|
|
 |
|
|