Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 17:50 |
Sigma - Kontrolka i inne pytania :) |
Autor |
Wiadomość |
Tomek210
Forumowicz
Auto: Sigma'96
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-08-2006, 17:43 Sigma - Kontrolka i inne pytania :)
|
|
|
Witam.
Zakupiłem Sigmę 24V automat. W związku z tym mam kilka pytań.
Na początek - o czym informuje kontrolka z fotki poniżej? Zapala się w przypadkowych momentach na kilka, kilkanaście sekund, bez znaczenia czy silnik zimny, ciepły, hamowanie, przyspieszanie. Poziom oleju w silniku i skrzyni oczywiście sprawdziłem
Kolejne pytania wkrótce.. |
|
|
|
 |
kordiank2
Mitsumaniak MojTytułJestZaDługi
Auto: eclipse 4G
Pomógł: 9 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 704 Skąd: Boćki - podlaskie
|
Wysłany: 17-08-2006, 13:44
|
|
|
sorki, że dopiero teraz odpowiadam, ale - urlop...
ta kontrilka informuje cię, że masz niski poziom oleju w silniku twojej sigmy. zapala się ona, gdy na bagnecie poziom jest w niskim położeniu - na dolnym ząbku. jak się olej przemieszcza na zakrętach, wybojach, dodawaniu gazu, hamowaniu - to kontrolka może gasnąć lub się zapalać - w zależności od tego jak poziom oleju sięgnie czujnika. tak czy siak - dolej olej. a jeśli jest okej. to czujnik jest palnięty lub jakieś zwarcie na kabelku po drodze... |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2006, 15:06
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Olej wymieniany kilka tys km temu, jest czyściutki i blisko max W którym miejscu znajduje się czujnik? |
|
|
|
 |
kordiank2
|
Wysłany: 23-08-2006, 13:03
|
|
|
czujnik poziomu oleju w mojej sigmie (w twojej chyba też - jeśłi tłumik masz po prawej stronie, a aparat zapłonowy po przekątnej)... więc ten czujnik znajduje się w bloku silnika przy lewym przednim kole. jeśli masz kanał czy najazd - to bez problemu znajdziesz go pod paskami od pomp, alternatora itd. a jeśli nie masz kanału, to odkręć lewe koło i czujnik będzie na widoku w dolnej części zaraz pod krawędzią nadkola |
_________________ taka prawda i lepiej naucz się w zgodzie z nią żyć - zapamiętaj: jest jak jest, nie jak powinno być
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2006, 07:38
|
|
|
To ja mam pytanie o inna kontrolkę. Na zdjęciu powyżej pod kntrolką o którą pytał Tomek210 jest kontrolka ABSu. Kiedy się ona zapala??? Jak się odpala samochód to powinna się zapalać tak jak pozostałe (olej, akumulator itp). W mojej niuni nigdy nie zauważyłem świecenie się nawet przez moment tej kontrolki a ABS dziala
O co to może chodzić |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24280 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-08-2006, 08:30
|
|
|
ABS powinien się zapalić po kluczyku na ON - podobnie jak Check Engine ma działać.
Może spalona żarówka? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-08-2006, 08:57
|
|
|
Nachbar napisał/a: | To ja mam pytanie o inna kontrolkę. Na zdjęciu powyżej pod kntrolką o którą pytał Tomek210 jest kontrolka ABSu. Kiedy się ona zapala??? Jak się odpala samochód to powinna się zapalać tak jak pozostałe (olej, akumulator itp). W mojej niuni nigdy nie zauważyłem świecenie się nawet przez moment tej kontrolki a ABS dziala
O co to może chodzić |
Sprawdź bezpiecznik ABS-u jeżeli jest OK przejedź się i sprawdź czy ABS działa, jeżeli nie sprawdź kondensatory w komputerze ABS-u jest w bagażniku gdzieś po prawej stronie na bocznej sciance. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
Ostatnio zmieniony przez wichura1 24-08-2006, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24280 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-08-2006, 08:59
|
|
|
a ze spalonym bezpiecznikiem by ABS działał? - bo kolega pisze, że działa, tylko się lampka nie świeci |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-08-2006, 09:04
|
|
|
O sorry nie doczytałem ślepnę na starość, czyli żarówka, albo kabelek gdzieś po drodze do licznika, ewentualnie brak styku łączówki z drukiem elastycznym licznika, lub przepalona ścieżka na druku elastycznym. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Nachbar [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2006, 09:49
|
|
|
Wielkie dzięki koledzy..... Wolę myśleć, że to przepalona żarówka i się mentalnie nastwię na jej wymianę |
|
|
|
 |
kordiank2
|
Wysłany: 24-08-2006, 19:47
|
|
|
jak wichura z krzyżakiem pisali o żaróweczkach, bezpiecznikach, kondensatorach i ścieżkach oraz przetartych kabelkach, to przypomniało mi się, że w podobnych sytuacjach trzeba jeszcze sprawdzać przekaźniki - takie kostki, co osłabiają lub wzmacniają natężenie prądu, żeby jakieś urządzenie potrzebujące zasilania miało to zasilanie takie jakie trzeba. no np. klakson ma przekaźnik, światła, wycieraczki i w ogóle większość urządzeń i silniczków na prąd lub włączanych prądem... ale jak by padł jakiś przekaźnik od absu, to abs by nie działał, więc dobrze, że nastawiłeś się na żaróweczkę... |
DZIEŁA na SZTUKI |
|
|
|
 |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 13:39
|
|
|
mam pytanko. czy w automacie zapalona kontrolka poziomu oleju moze pokazywać zbyt wysoki stan oleju, no i czy jest ona wspólna dla silnika i skrzyni?
ktoś niemądry wlał do skrzyni olej i sprawdzał poziom na bagnecie przy zgaszonym silniku......
a właśnie. na drążku zmiany biegów jest przełącznik z funkcją on/off a kontrolka znajduje się po zegarem kontrolki paliwa między kontrolkami PWR i ECO.
cały czas jeżdżę na OFF, a instrukcją do autka mam po francusku i niemiecku, a nie znam ni w ząb żadnego z nich.
mże malutki helpik?
|
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 07-09-2006, 13:43
|
|
|
ON/OFF jest dla OD - OverDrive, czyli załączania nadbiegu (4-tego) po przekroczeniu iluśtam rpm na 3 biegu. W mieście OD na OFF, poza miastem OD na ON. PWR/ECO to zupełnie co innego - tryb agresywny lub ekonomiczny (chodzi o moment zmiany biegu - przy PWR odbywa się przy wyższych obrotach). |
|
|
|
 |
Czarcik [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2006, 14:44
|
|
|
no to wiem, ale dzieki za info o OD. czyli sigma ma 4 biegi a bez tego nadbiegu tylko 3? bo nie wiem czy dobrze zrozumiałęm naturę i sens tego przełącznika...
|
|
|
|
 |
Tomek210
Forumowicz
|
Wysłany: 07-09-2006, 14:46
|