wskaźnik średniego spalania |
Autor |
Wiadomość |
Kemot
Mitsumaniak
Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2010, 18:01 wskaźnik średniego spalania
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich MitsuManiaków!
Od trzech tygodni jestem właścicielem Outlandera i wciąż się nim cieszę!
W codziennym użytkowaniu zastanowiła mnie jedna kwestia, a mianowicie wskaźnik średniego spalania. Wydaje mi się, iż nadmiernie często zmienia się średnie zużycie paliwa, np. po wyjeździe z garażu pokazuje mi zużycie np. 85,6 litra (!?), potem w trakcie jazdy wraca do poziomu powiedzmy 9-10 litrów, jednak wciąż się waha. Mam doświadczenie z innego samochodu i komputera i tam generalnie poziom średniego spalania był w miarę stabilny, a tu co chwilę pokazuje inaczej. Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna? |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 28-02-2010, 18:07
|
|
|
Kemot napisał/a: | Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna? |
Nieee,no bez przesady.Po prosty algorytm liczenia jest inny niż w Twoim "innym" samochodzie...Ja sam nie zmieniam ale chyba można zmienić w ustawieniach żeby pokazywał średnie zużycie w dłuższym interwale czasowym-domyślnie jest ustawione na jakieś średnie-chwilowe czy jakoś tak...-koledzy pewnie mnie poprawią a samego zainteresowanego odsyłam do lektury instrukcji obsługi pojazdu. |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
Auto: Glonojad
|
Wysłany: 28-02-2010, 21:21
|
|
|
karol_alasz napisał/a: | Kemot napisał/a: | Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna? |
Nieee,no bez przesady.Po prosty algorytm liczenia jest inny niż w Twoim "innym" samochodzie...Ja sam nie zmieniam ale chyba można zmienić w ustawieniach żeby pokazywał średnie zużycie w dłuższym interwale czasowym-domyślnie jest ustawione na jakieś średnie-chwilowe czy jakoś tak...-koledzy pewnie mnie poprawią a samego zainteresowanego odsyłam do lektury instrukcji obsługi pojazdu. | w menu ustawiasz tylko jednostki ,niestety tutaj pokazuje chwilowe razem ze średnim |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty .
 |
|
|
|
 |
Dziaders [Usunięty]
|
Wysłany: 28-02-2010, 23:01
|
|
|
po około czterech godzinach postoju resetuje się automatycznie choćbyś nie wiem co ustawiał
Tak to sobie japońce wymyśliły. Dla mnie też to jest bez sensu.
W poprzednich autach francuskich było to bardziej logicznie, można było wybrać pomiędzy chwilowym i średnim na określonym przez użytkownika dystansie.
Ta logika jest obca dla Mitsu, nietstety. |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 28-02-2010, 23:19
|
|
|
Zacytuję same siebie: Cytat: | Średnie spalanie można wyzerować samemu. Samo też się wyzeruje po 4 godzinach (na pewno).
Przełączenie z A na M następuje ręcznie, na zaciągniętym hamulcu postojowym.
Powrót do A następuje automatycznie po wyłączeniu i włączeniu zapłonu.
Po przełączeniu na M wskaźnik pokazuje średnie spalanie, ale nie chwilowe, tylko całkowite. Kasowane po ręcznym zerowaniu lub odpięciu akumulatora.
Spróbuj wykasować obydwa, a następnego ranka chwilowe zaraz po uruchomieniu będziesz miał "kosmiczne", a M pozostanie takie na jakim dzień wcześniej zakończyłeś. | Zaczerpnięte z tego tematu. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
Kemot
Mitsumaniak
Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
|
Wysłany: 01-03-2010, 08:50
|
|
|
Dzięki serdeczne za odpowiedzi, to mnie uspokoiliście, aczkolwiek pomysł z automatycznym zerowaniem jawi się jako dziwny. Dobrze, że kierownicą można samemu ruszać.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-03-2010, 21:41
|
|
|
Hiszpan napisał/a: | Spróbuj wykasować obydwa, a następnego ranka chwilowe zaraz po uruchomieniu będziesz miał "kosmiczne", a M pozostanie takie na jakim dzień wcześniej zakończyłeś. |
Nie jest to prawdą
Manualne średnie spalanie zaczyna od zera. Zachowuje się dokładnie tak samo jak Automatyczne. Pierwsze wskazania są kosmiczne. Wiem bo kasuję tryb M przy każdym tankowaniu. Chyba że w Outlanderze jest inaczej niż w Lancerze. |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-03-2010, 22:33
|
|
|
u mnie czy A czy M zawsze po postoju wskazania sie kasuja do zera z tym ze w opcji M wytrzymuja dluzej niz 4h jak to jest w trybie A
szmira i tyle
dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa
Jakos chocby w niemieckich autach mozna |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-03-2010, 22:38
|
|
|
dab napisał/a: | dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa
Jakos chocby w niemieckich autach mozna |
W jakim konkretnie niemieckim samochodzie zasięg jest liczony do 0km?
Żaden producent tego nie zrobi z prostego powodu. Jakby brakło paliwa przy wskazaniu 10 lub 20km to by się z odszkodowań nie wypłacili.
dab napisał/a: | u mnie czy A czy M zawsze po postoju wskazania sie kasuja do zera z tym ze w opcji M wytrzymuja dluzej niz 4h jak to jest w trybie A
szmira i tyle |
Sprawdź jeszcze raz, nie ma takiej możliwości. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 07-03-2010, 22:41
|
|
|
dab napisał/a: | dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa |
Ta rezerwa to na 100% nie 50 km. Raz jak mi się zapaliła to zrobiłem 120 km i wlałem 56,5 l paliwa. |
Dominik |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 08-03-2010, 07:45
|
|
|
jaca71 napisał/a: | Hiszpan napisał/a: | Spróbuj wykasować obydwa, a następnego ranka chwilowe zaraz po uruchomieniu będziesz miał "kosmiczne", a M pozostanie takie na jakim dzień wcześniej zakończyłeś. |
Nie jest to prawdą |
Słusznie - źle napisałem o co mi chodzi.
W pierwszym dniu po wyzerowaniu liczników wskazania będą identyczne, ale już kolejnego dnia będą różne.
A powinno być kosmiczne zaraz po starcie, ale M powinno pozostać takie samo jak na koniec dnia poprzedniego. |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-03-2010, 11:57
|
|
|
jaca71 napisał/a: | W jakim konkretnie niemieckim samochodzie zasięg jest liczony do 0km? |
chociazby opel Vectra, rowniez w Volvo...
Co do wyplat to nie sadze zeby byla to jakakolwiek podstawa do ich wyplacania, to jest przeciez jedynie orientacyjna informacja o zasiegu jaki pozostal do przejechania.
[ Dodano: 08-03-2010, 12:00 ]
jaca71 napisał/a: | Sprawdź jeszcze raz, nie ma takiej możliwości. |
Sprobuje ponownie i da mznac.
dzieki |
dab
 |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 08-03-2010, 12:03
|
|
|
z tym wskaźnikiem to jest dziwactwo miśka , po prostu chyba trzeba się przyzwyczaić |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-03-2010, 12:10
|
|
|
dab napisał/a: | chociazby opel Vectra, rowniez w Volvo... |
Wszystkie dotychczasowe jakimi jeździły pokazywały nic przy zasięgu ponizej pewnego progu. Zazwyczaj jest to od 50 do 100km/h (renault). Były to VW, skody, renaulty, toyoty. Reszta była bez komputera. Postaram się sprawdzić Ople i Volvo
mitsu00 napisał/a: | Ta rezerwa to na 100% nie 50 km. Raz jak mi się zapaliła to zrobiłem 120 km i wlałem 56,5 l paliwa. |
Rezerwa pierwsza informacyjna (pojawiająca sie na chwile i sama znikająca) jest przy 10L (instrukcja podaje 8L) druga ostateczna (która nie znika bez przyciśnięcia i przytrzymania INFO) przy ~5L.
Ale nam chodzi o to co pokazuje komputer jako zasięg. |
|
|
|
 |
wowo
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 2.0 D Intense+
|
Wysłany: 08-03-2010, 13:40
|
|
|
A ja tam mam tryb super manual - przy tankowaniu pod korek kasuję licznik kilometrów (wybrałem B - trochę jak benzyna i przy kolejnym tankowaniu dzielę ilość litrów zatankowanych przez ilość przejechanych kilometrów. No i to jest najdokładniejszy sposób na określenie średniego spalania |
_________________ W końcu dojrzałem - Outek to optymalny wybór |
|
|
|
 |
|