Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wskaźnik średniego spalania
Autor Wiadomość
Kemot 
Mitsumaniak

Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-02-2010, 18:01   wskaźnik średniego spalania

Witam serdecznie wszystkich MitsuManiaków!
Od trzech tygodni jestem właścicielem Outlandera i wciąż się nim cieszę!
W codziennym użytkowaniu zastanowiła mnie jedna kwestia, a mianowicie wskaźnik średniego spalania. Wydaje mi się, iż nadmiernie często zmienia się średnie zużycie paliwa, np. po wyjeździe z garażu pokazuje mi zużycie np. 85,6 litra (!?), potem w trakcie jazdy wraca do poziomu powiedzmy 9-10 litrów, jednak wciąż się waha. Mam doświadczenie z innego samochodu i komputera i tam generalnie poziom średniego spalania był w miarę stabilny, a tu co chwilę pokazuje inaczej. Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna?

karol_alasz 
Mitsumaniak
01425/KMM

Auto: OII Instyle'09 Navi
Wysłany: 28-02-2010, 18:07   

Kemot napisał/a:
Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna?

Nieee,no bez przesady.Po prosty algorytm liczenia jest inny niż w Twoim "innym" samochodzie...Ja sam nie zmieniam ale chyba można zmienić w ustawieniach żeby pokazywał średnie zużycie w dłuższym interwale czasowym-domyślnie jest ustawione na jakieś średnie-chwilowe czy jakoś tak...-koledzy pewnie mnie poprawią a samego zainteresowanego odsyłam do lektury instrukcji obsługi pojazdu.

Steff 
Forumowicz

Auto: Glonojad
Wysłany: 28-02-2010, 21:21   

karol_alasz napisał/a:
Kemot napisał/a:
Te typy tak mają, czy pierwsza wizyta gwarancyjna?

Nieee,no bez przesady.Po prosty algorytm liczenia jest inny niż w Twoim "innym" samochodzie...Ja sam nie zmieniam ale chyba można zmienić w ustawieniach żeby pokazywał średnie zużycie w dłuższym interwale czasowym-domyślnie jest ustawione na jakieś średnie-chwilowe czy jakoś tak...-koledzy pewnie mnie poprawią a samego zainteresowanego odsyłam do lektury instrukcji obsługi pojazdu.
w menu ustawiasz tylko jednostki ,niestety tutaj pokazuje chwilowe razem ze średnim :D :D

Dziaders
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2010, 23:01   

po około czterech godzinach postoju resetuje się automatycznie choćbyś nie wiem co ustawiał :shock:
Tak to sobie japońce wymyśliły. Dla mnie też to jest bez sensu. :rolleyes:
W poprzednich autach francuskich było to bardziej logicznie, można było wybrać pomiędzy chwilowym i średnim na określonym przez użytkownika dystansie. :)

Ta logika jest obca dla Mitsu, nietstety. :(

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 28-02-2010, 23:19   

Zacytuję same siebie:
Cytat:
Średnie spalanie można wyzerować samemu. Samo też się wyzeruje po 4 godzinach (na pewno). :mrgreen:
Przełączenie z A na M następuje ręcznie, na zaciągniętym hamulcu postojowym.
Powrót do A następuje automatycznie po wyłączeniu i włączeniu zapłonu.
Po przełączeniu na M wskaźnik pokazuje średnie spalanie, ale nie chwilowe, tylko całkowite. Kasowane po ręcznym zerowaniu lub odpięciu akumulatora.

Spróbuj wykasować obydwa, a następnego ranka chwilowe zaraz po uruchomieniu będziesz miał "kosmiczne", a M pozostanie takie na jakim dzień wcześniej zakończyłeś.
Zaczerpnięte z tego tematu. ;)

Kemot 
Mitsumaniak

Auto: Outlander Intense+ 2.0 DI-D
Wysłany: 01-03-2010, 08:50   

Dzięki serdeczne za odpowiedzi, to mnie uspokoiliście, aczkolwiek pomysł z automatycznym zerowaniem jawi się jako dziwny. Dobrze, że kierownicą można samemu ruszać.
pozdrawiam :)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 06-03-2010, 21:41   

Hiszpan napisał/a:
Spróbuj wykasować obydwa, a następnego ranka chwilowe zaraz po uruchomieniu będziesz miał "kosmiczne", a M pozostanie takie na jakim dzień wcześniej zakończyłeś.

Nie jest to prawdą :)
Manualne średnie spalanie zaczyna od zera. Zachowuje się dokładnie tak samo jak Automatyczne. Pierwsze wskazania są kosmiczne. Wiem bo kasuję tryb M przy każdym tankowaniu. Chyba że w Outlanderze jest inaczej niż w Lancerze.

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 07-03-2010, 22:33   

u mnie czy A czy M zawsze po postoju wskazania sie kasuja do zera :? z tym ze w opcji M wytrzymuja dluzej niz 4h jak to jest w trybie A
szmira i tyle :x
dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa :?
Jakos chocby w niemieckich autach mozna 8)

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2010, 22:38   

dab napisał/a:
dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa :?
Jakos chocby w niemieckich autach mozna 8)

W jakim konkretnie niemieckim samochodzie zasięg jest liczony do 0km?
Żaden producent tego nie zrobi z prostego powodu. Jakby brakło paliwa przy wskazaniu 10 lub 20km to by się z odszkodowań nie wypłacili.
dab napisał/a:
u mnie czy A czy M zawsze po postoju wskazania sie kasuja do zera :? z tym ze w opcji M wytrzymuja dluzej niz 4h jak to jest w trybie A
szmira i tyle :x

Sprawdź jeszcze raz, nie ma takiej możliwości.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 07-03-2010, 22:41   

dab napisał/a:
dodatkowo komputer pokazuje zasieg jedynie do stanu rezerwy (ok 50km), kolejna lipa

Ta rezerwa to na 100% nie 50 km. Raz jak mi się zapaliła to zrobiłem 120 km i wlałem 56,5 l paliwa.

Dominik

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 08-03-2010, 07:45   

jaca71 napisał/a:
Hiszpan napisał/a:

Nie jest to prawdą :)

Słusznie - źle napisałem o co mi chodzi. :oops:

W pierwszym dniu po wyzerowaniu liczników wskazania będą identyczne, ale już kolejnego dnia będą różne.
A powinno być kosmiczne zaraz po starcie, ale M powinno pozostać takie samo jak na koniec dnia poprzedniego. ;)

dab 
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Wysłany: 08-03-2010, 11:57   

jaca71 napisał/a:
W jakim konkretnie niemieckim samochodzie zasięg jest liczony do 0km?

chociazby opel Vectra, rowniez w Volvo...
Co do wyplat to nie sadze zeby byla to jakakolwiek podstawa do ich wyplacania, to jest przeciez jedynie orientacyjna informacja o zasiegu jaki pozostal do przejechania.

[ Dodano: 08-03-2010, 12:00 ]
jaca71 napisał/a:
Sprawdź jeszcze raz, nie ma takiej możliwości.

Sprobuje ponownie i da mznac.
dzieki

13zbyszek13 
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
Wysłany: 08-03-2010, 12:03   

z tym wskaźnikiem to jest dziwactwo miśka , po prostu chyba trzeba się przyzwyczaić

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-03-2010, 12:10   

dab napisał/a:
chociazby opel Vectra, rowniez w Volvo...

Wszystkie dotychczasowe jakimi jeździły pokazywały nic przy zasięgu ponizej pewnego progu. Zazwyczaj jest to od 50 do 100km/h (renault). Były to VW, skody, renaulty, toyoty. Reszta była bez komputera. Postaram się sprawdzić Ople i Volvo ;)
mitsu00 napisał/a:
Ta rezerwa to na 100% nie 50 km. Raz jak mi się zapaliła to zrobiłem 120 km i wlałem 56,5 l paliwa.

Rezerwa pierwsza informacyjna (pojawiająca sie na chwile i sama znikająca) jest przy 10L (instrukcja podaje 8L) druga ostateczna (która nie znika bez przyciśnięcia i przytrzymania INFO) przy ~5L.
Ale nam chodzi o to co pokazuje komputer jako zasięg.

wowo 
Forumowicz

Auto: Outlander 2008 2.0 D Intense+
Wysłany: 08-03-2010, 13:40   

A ja tam mam tryb super manual - przy tankowaniu pod korek kasuję licznik kilometrów (wybrałem B - trochę jak benzyna :-) i przy kolejnym tankowaniu dzielę ilość litrów zatankowanych przez ilość przejechanych kilometrów. No i to jest najdokładniejszy sposób na określenie średniego spalania :-)

Odpowiedz do tematu